facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Skořicové šneky z listového těsta, které si každý zamiluje

Skořicové šneky z listového těsta - rychlý dezert, který voní domovem

Vůně skořice je pro mnoho lidí synonymem pohody, tepla a dětství. A když se spojí s křehkým listovým těstem a sladkou náplní, vznikne jeden z nejjednodušších a zároveň nejvděčnějších moučníků, který potěší nejen chuťové buňky, ale i srdce. Skořicové šneky z listového těsta jsou ideální volbou pro všechny, kdo chtějí rychle připravit něco sladkého, a přitom nechtějí trávit hodiny v kuchyni. Jejich kouzlo tkví v jednoduchosti – potřebujete jen pár surovin, ale výsledek působí, jako byste pekli celé odpoledne.

Listové těsto se prodává běžně v supermarketech a bývá již rozválené, což práci ještě více usnadňuje. Ať už se rozhodnete pro základní variantu plněnou skořicovým cukrem, nebo sáhnete po zajímavějších kombinacích jako jsou skořicové šneky s jablky, pudinkem nebo cukrovou polevou, výsledek bude vždy voňavý, měkký a poctivě domácí.

Jablka, pudink i poleva jako bonus

Základní recept je skvělý, ale někdy je chuť na něco trochu slavnostnějšího. Právě tehdy přichází na řadu variace na klasické skořicové šneky. Přidáním jablek, vanilkového pudinku nebo sladké polevy se z jednoduchého receptu stává hřejivý dezert, který se neztratí ani na slavnostní tabuli.

Skořicové šneky s jablky z listového těsta jsou ideální například na podzim. Kombinace máslového listového těsta, voňavé skořice a karamelizovaných jablek je neodolatelná. Stačí nastrouhat nebo nakrájet jedno či dvě sladkokyselá jablka, promíchat s cukrem a skořicí a rozprostřít tuto směs na těsto. Po upečení vznikne vláčný střed a křupavý okraj – kombinace, která připomíná klasický jablečný závin, ale zabere zlomek času.

Ještě o krok dál vás zavede varianta s vanilkovým pudinkem. Tato verze je obzvlášť oblíbená u dětí, protože je nejen sladká, ale i krémová. Připravte si pudink podle klasického receptu, nechte ho lehce vychladnout a poté jej natřete na rozválené těsto. Právě pudink dodá šnekům jemnost a vláčnost, která vydrží i druhý den.

A co by to bylo za sladký moučník bez polevy? Skořicové šneky s cukrovou polevou působí trochu jako známé cinnamon rolls ze zámoří. Poleva může být jednoduchá z moučkového cukru a citronové nebo pomerančové šťávy, ale také třeba krémová z tvarohu nebo mascarpone. Sladká glazura dodá šnekům lesk i chuťový kontrast ke skořicové náplni.

Domácí, ale jako z cukrárny

Příprava skořicových šneků z listového těsta je natolik jednoduchá, že se může stát i zábavným rodinným rituálem. Zapojit můžete i děti – rozprostření náplně, rolování a krájení na plátky je činnost, která baví a zároveň učí trpělivosti a jemné motorice.

Například rodina Novotných ze středních Čech si každý víkend peče právě tyto šneky. „Děti milují, když mohou nasypat skořicový cukr a pomáhat při balení těsta. Největší radost ale mají z polevy – tu vždycky dělají extra sladkou," říká paní Novotná se smíchem. A přiznává, že ačkoli se recept nezměnil už několik let, nikdy se jim neomrzí.

To, co činí tento recept tak výjimečným, je právě jeho univerzálnost. Můžete použít zbytky ovoce, přidat oříšky, nebo dokonce experimentovat se slanou variantou – například s tvarohem a bylinkami. Ale skořicová verze zůstává stálicí.

Tajemství dokonalých šneků

Aby byly šneky nejen chutné, ale i krásně křupavé a vláčné, stačí dodržet několik jednoduchých tipů:

  • Těsto nerozvalujte příliš na tenko, jinak se náplň může propéct a vyteče.
  • Používejte máslové listové těsto, pokud chcete plnější chuť.
  • Po naplnění těsto dobře zaviňte a dejte na chvíli vychladit do lednice, lépe se pak krájí.
  • Pečte na pečicím papíru a nechte mezi šneky dostatek místa – těsto během pečení výrazně nabyde.
  • Nechte chvíli vychladnout před podáváním, ale ne úplně – nejlepší jsou ještě lehce teplé.

Výhodou je také to, že pečení je poměrně rychlé – většinou stačí 15 až 20 minut v troubě předehřáté na 180–200 stupňů. A pokud náhodou zbudou, dají se šneky druhý den lehce ohřát v troubě nebo mikrovlnce, a opět chutnají jako čerstvé.

Inspirace z celého světa

Ačkoli skořicové šneky známe v Česku jako jednoduchý dezert z listového těsta, jejich původ sahá k severským tradicím. Švédské „kanelbullar" či americké „cinnamon rolls" jsou známé po celém světě, a každá země má svůj vlastní způsob, jak tento sladký moučník připravit.

V Dánsku se například často používá kardamom, který dodá pečivu pikantní orientální tón. Ve Spojených státech se zase nešetří polevou, a šneky se podávají jako součást snídaňového menu. U nás doma si však většina lidí oblíbila právě variantu z listového těsta – nejen kvůli jednoduchosti, ale také díky tomu, že je lehčí než kynuté těsto.

Zajímavostí je, že skořice není jen chutné koření – má také řadu zdraví prospěšných účinků. Podle některých studií může pomáhat při regulaci hladiny cukru v krvi, má protizánětlivé vlastnosti a působí antibakteriálně. Samozřejmě – v kombinaci s cukrem a máslem by se její konzumace měla držet v rozumné míře, ale jako občasná sladká odměna rozhodně neuškodí.

Základní recept

Máte chuť na něco sladkého, rychlého a voňavého? Tyhle skořicové šneky z listového těsta jsou naprostá sázka na jistotu – připravené raz dva, hotové za půl hodinky, a chutnají jako z vaší oblíbené kavárny. Stačí předehřát troubu na 190 stupňů, vytáhnout z lednice předem vychlazené listové těsto a rozprostřít ho na pracovní plochu. V menší misce si smícháte tři lžíce třtinového cukru se dvěma lžičkami mleté skořice a jednou lžící změklého másla – vzniklou směsí potřete těsto pěkně rovnoměrně až ke krajům.

Pokud chcete šneky trochu „vytunit", klidně nastrouhejte jablko, přisypte trochu vanilkového pudinku nebo nasekejte hrst ořechů – tahle jednoduchá vylepšení dokážou zázraky. Těsto pak jednoduše srolujte do rolády a ostrým nožem nakrájejte na zhruba dvoucentimetrové plátky. Ty rozložte na plech vyložený papírem na pečení – s dostatečnými rozestupy, protože během pečení vyběhnou. Trouba pak udělá svoji práci za 15 až 20 minut, šneci krásně zezlátnou, a jakmile je vytáhnete, rozvoní vám celý byt.

Nakonec můžete přidat jednoduchou polevu z moučkového cukru a citronové šťávy – voní, vypadá skvěle a chuťově to šneky posune o level výš. Celý recept je perfektní i pro začátečníky, a když se do něj pustíte třeba s dětmi, bude to dvojnásobná zábava.

Takto připravené šneky můžete podávat k odpolední kávě, ale skvěle se hodí i jako nedělní snídaně nebo sladké pohoštění pro návštěvu. A co je nejlepší? Celý recept je tak jednoduchý, že ho zvládnou i ti, kdo se pečením běžně nezabývají.

„Domácí dezert nemusí být složitý, aby byl výjimečný," říká známá česká foodblogerka Lucie Grusová. A právě skořicové šneky z listového těsta jsou skvělým důkazem tohoto tvrzení.

Sladké, křupavé, voňavé a hlavně – připravené raz dva. Takové jsou šneky, které si zamilujete na první sousto.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist