Skořicovník (Cinnamomum)
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Skořicovník: aromatická rostlina s chemickým bohatstvím
Skořicovník (rod Cinnamomum) je rod aromatických stálezelených stromů z čeledi vavřínovitých, které obsahují řadu biologicky účinných látek s výraznými vlastnostmi. Mezi nejznámější druhy patří především skořicovník cejlonský (Cinnamomum verum) a skořicovník čínský (Cinnamomum cassia). Tyto rostliny jsou využívány jak v potravinářství, tak v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu, zejména díky silici obsahující jedinou z klíčových aromatických složek – cinnamaldehyd.
Chemické vlastnosti
Hlavní účinnou složkou extraktů ze skořicovníku, zejména kůry, je cinnamaldehyd (systematický název: (2E)-3-fenylpropenal, chemický vzorec: C9H8O, CAS číslo: 104-55-2). Tato látka je zodpovědná za typickou teplou skořicovou vůni. Jde o žlutou až jantarovou olejovitou kapalinu se silným aromatem, bodem varu kolem 246 °C a nízkou rozpustností ve vodě, ale dobrou rozpustností v alkoholu a olejích.
Dalšími významnými složkami jsou eugenol (v C. zeylanicum), kumarin (zejména v C. cassia), taniny a silice. Chemické složení skořicovníku se liší podle druhu i části rostliny – kromě kůry jsou aktivní látky přítomny i v listech a kořenech.
Využití a aplikace
Skořicovník a jeho získané extrakty mají široké využití. V potravinářství slouží mletá skořice a výtažky jako koření, přísada do dezertů, čajů i likérů. Díky antioxidačním a antimikrobiálním vlastnostem působí jako přírodní konzervant, což potvrzují i studie publikované v The Journal of Food Science and Technology.
V kosmetice jsou silice skořicovníku součástí parfémů, mýdel, pleťových vod a masážních olejů, zejména kvůli příjemné vůni a stimulačním účinkům na pokožku a prokrvení. Ve farmacii nachází využití zejména cinnamaldehyd pro své protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.
Extrakt z kůry skořice je také zkoumán pro své potenciální účinky na metabolismus glukózy, čímž může podporovat léčbu diabetu typu 2. Například výzkum publikovaný v časopise Nutrition Research identifikoval pozitivní vliv skořicového extraktu na hladinu krevního cukru u lidí s prediabetem.
Přirozený výskyt a výroba
Skořicovník je původem z tropických oblastí Asie, zejména Srí Lanky, Indie, Číny a Indonésie. Dnes se pěstuje především v jihovýchodní Asii, kde klimatické podmínky umožňují optimální růst.
Komerční využití spočívá ve sklizni vnější kůry, která se následně fermentuje, suší a roluje do typických skořicových trubiček. Při výrobě esenciálních olejů se nejčastěji používá parní destilace z kůry, listů nebo kořenů.
Umělá syntéza cinnamaldehydu je možná laboratorní cestou například kondenzací benzaldehydu s acetaldehydem, ale v praxi je běžnější extrakce z přírodních zdrojů, kvůli požadavkům na potravinovou čistotu a přirozený původ.
Bezpečnost a ekologie
Cinnamaldehyd je považován za relativně bezpečný při použití v nízkých koncentracích, například v potravinách nebo kosmetice. Vyšší dávky však mohou dráždit kůži a sliznice a mají potenciálně alergenní účinky. Kumarin, hojně přítomný zejména ve skořici cassia, může při nadměrné konzumaci působit toxicky na játra.
Z ekologického hlediska je produkce skořice obecně udržitelná, zvláště při použití tradičních pěstebních metod bez intenzivního chemického ošetření. Podle Ferwer.cz je skořice považována i za přírodní dezinfekční prostředek, což podtrhuje její funkci jako šetrné alternativy k syntetickým chemikáliím v domácnostech.
Zajímavosti a souvislosti
Skořicovník byl jednou z prvních komodit mezinárodního obchodu mezi Asií a Evropou. V antickém světě byla skořice vysoce ceněna a dlouho se pokládala za dar hodný králů a bohů. První historické zmínky o užívání skořice pocházejí z Číny už z období 2800 př. n. l., jak dokládají prastaré medicínské texty.
Dnes se kromě konzumního a voňavého využití skořice zkoumá i její případný vliv na patogenní bakterie typu E. coli, což ukazuje na její důležitost v oblasti přírodní antibakteriální ochrany, o čemž informuje například vědecký článek v časopise Molecules.
Shrnutí
Skořicovník, známý pod latinským označením Cinnamomum, je více než jen známé koření – představuje chemicky bohatý a funkčně rozmanitý zdroj biologicky aktivních látek. Jeho hlavní složky jako cinnamaldehyd mají využití v potravinách, kosmetice i farmakologii. Díky své vůni, přírodnímu původu a účinkům na zdraví i bakterie si skořicovník zachovává významnou roli napříč průmyslovými i každodenními aplikacemi.
Skořicovník (Cinnamomum) můžete nalézt v následujících produktech