
Proč byste měli zařadit orzo do svého jídelníčku

Orzo, drobná těstovina ve tvaru zrnek rýže, je v českých kuchyních stále poměrně neobjeveným pokladem. Přitom má co nabídnout – nejen svou všestranností, ale i schopností skvěle doplnit jak tradiční, tak moderní pokrmy. Pokud jste o něm zatím neslyšeli, možná vás překvapí, že se nejedná o obilovinu, jak by jeho vzhled napovídal, ale o malé těstoviny vyráběné z tvrdé pšenice. V italské kuchyni je známé pod názvem risoni, v řecké jako kritharaki a v arabských zemích zase jako lisān al-ʿuṣfūr – v překladu „ptačí jazýček". Všude tam má své místo. A možná je načase, aby si ho našlo i u nás.
Co je orzo a proč ho zařadit do jídelníčku?
Orzo vypadá jako kříženec rýže a klasických těstovin, ale chuťově se blíží více těstovinám. Jeho výhodou je, že díky své velikosti rychle změkne, a tak je vaření s ním otázkou několika minut. Vyrábí se z krupice z tvrdé pšenice (semoliny), což mu dodává sametovou, ale přitom pevnou strukturu – ideální do polévek, salátů, rizot nebo zapékaných jídel.
V nutričním složení najdeme podobné hodnoty jako u jiných těstovin. Orzo je zdrojem komplexních sacharidů, dodává energii rovnoměrně a na delší dobu. V celozrnné variantě dokáže nabídnout i více vlákniny a mikronutrientů jako hořčík nebo fosfor. Přestože se nejedná o bezlepkovou potravinu, lidé bez celiakie si ho mohou bez obav dopřát ve zdravém jídelníčku.
V posledních letech se orzo stává oblíbenou alternativou i mezi vyznavači středomořské stravy. Ta je dlouhodobě považována za jednu z nejzdravějších dietních směrů na světě – a právě drobné těstoviny jako orzo v ní hrají důležitou roli. Skvěle se totiž hodí k zelenině, luštěninám, rybám i olivovému oleji.
Použití orza v kuchyni
Jednou z největších předností této nenápadné těstoviny je její univerzálnost. Můžete ji přidat do horkých polévek, kde vytvoří sytý základ, nebo ji nechat vychladnout a přimíchat do osvěžujícího letního salátu s rajčaty, okurkou a jogurtovým dresinkem. V Řecku se orzo často zapéká v pečicích miskách s rajčatovou omáčkou a jehněčím masem – pokrm známý jako giouvetsi.
Oblíbeností stoupá i tzv. „orzotto", což je jakási variace na risotto, kde se místo rýže používá právě orzo. Výsledek je podobně krémový, ale příprava je mnohdy rychlejší. Při správné technice totiž orzo vstřebá vývar stejně jako rýže arborio, aniž by se převařilo.
Pro inspiraci lze uvést příklad z běžného pracovního týdne. Představte si rodinu, která po dlouhém dni hledá rychlou večeři – něco sytého, ale lehkého. Maminka sáhne po balení orzo těstovin, které má v komoře, přidá k nim restovanou cibuli, špenát, česnek a trochu smetany. Vznikne lahodné těstovinové rizoto s minimem práce a maximem chuti. Děti si pochutnají a rodiče ocení jednoduchost přípravy.
Tipy, jak vařit orzo bez chyb
Ať už si orzo dopřejete jako lehkou přílohu nebo ho rovnou postavíte do role hlavního jídla, jedno je jisté – základem úspěchu je jeho správná příprava. Vaření orza není žádná věda, stačí ho ponořit do dostatečného množství osolené vody, jako když vaříte obyčejné těstoviny, a nechat ho probublávat nějakých osm až deset minut, dokud nezměkne na skus. Jestli ale plánujete orzo použít do nějakého krémového pokrmu, zvažte jiný postup – skvěle totiž funguje, když se vaří rovnou ve vývaru nebo s dalšími ingrediencemi.
Pěkně tak absorbuje chuť a zároveň přirozeně zahušťuje jídlo, což v kuchyni vždycky potěší. A pokud ho chystáte do studeného salátu, nebo se bojíte, že se vám slepí, stačí ho po uvaření krátce propláchnout vodou. No a poslední trik – když orzo plánujete zapékat, raději ho nechte trochu tvrdší. V troubě totiž změkne úplně akorát, až se spojí s ostatními chutěmi a doladí do dokonalosti.
Tato drobná těstovina má ještě jednu výhodu, kterou ocení každý, kdo rád plánuje dopředu – skvěle se hodí do meal prepu. Uvařené orzo vydrží v lednici několik dní a lze ho snadno zapracovat do různých receptů – ať už s grilovanou zeleninou, zbylou pečení nebo do krabičky do práce.
Oblíbený recept z orza
Abychom orzo těstoviny představili v tom nejlepším světle, není nic lepšího než ukázat si konkrétní recept, který si můžete snadno připravit doma. Tento pokrm je ideální pro vegetariány, ale i masožravci si ho mohou doplnit třeba o pečené kuře nebo opečené tofu.
Suroviny:
- 250 g orzo těstovin
- 1 menší cibule, najemno nakrájená
- 2 stroužky česneku
- 250 g žampionů, nakrájených na plátky
- 100 g čerstvého listového špenátu
- 750 ml zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na vaření (lze nahradit rostlinnou)
- Olivový olej, sůl, pepř
- Parmazán nebo jeho rostlinná alternativa (nepovinné)
Postup:
- V hlubší pánvi na olivovém oleji osmahněte cibuli dozlatova, přidejte česnek a po chvíli i žampiony. Restujte, dokud nezměknou a pustí šťávu.
- Přisypte orzo a krátce orestujte, aby se obalilo v tuku a chutích.
- Zalijte vývarem tak, aby těstoviny byly ponořené, a za občasného míchání vařte, dokud se tekutina nevsákne a orzo nezměkne – asi 10 minut.
- Přilijte smetanu, přidejte špenát a dochuťte solí a pepřem. Nechte ještě 2–3 minuty provařit, dokud se špenát nerozpadne a pokrm nezhoustne.
- Podávejte s hoblinkami parmazánu nebo výživovými kvasnicemi pro veganskou verzi.
Výsledkem je jemné a voňavé jídlo, které se hodí jak na teplý oběd, tak i do krabičky na další den. Výborně chutná i za studena.
„Když nevíte, co uvařit, sáhněte po těstovinách – ale zkuste to jinak," říká známý italský šéfkuchař Massimo Bottura. Orzo je přesně ta jiná volba, která přitom nepůsobí exoticky ani složitě.
V době, kdy se stále více lidí zajímá o to, co jí, a hledá cesty, jak kombinovat chuť, výživu a jednoduchost, se orzo stává malým pomocníkem s velkým potenciálem. Můžete ho mít vždy po ruce, využít v desítkách receptů a objevovat s ním chutě středomořských i domácích kuchyní.
Ať už ho přidáte do polévky, salátu nebo si z něj připravíte hřejivý pokrm na lžičku, jedno je jisté – orzo těstoviny si zaslouží místo v každé moderní kuchyni.