facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Proč zvolit jednoduchý domácí kečup bez jablek a jak na něj

Proč (a jak) si připravit domácí kečup bez jablek

Kečup patří mezi nejrozšířenější dochucovadla vůbec. Najdete ho téměř v každé domácnosti, podává se k hranolkům, hamburgerům, těstovinám, ale i jako základ do omáček nebo marinád. Co když ale nechcete kupovat průmyslově vyráběný kečup plný cukru, zahušťovadel a konzervantů? Nebo vám prostě vadí, že se v mnoha receptech objevují jablka, která zvýrazňují sladkost, ale ne každý je dobře snáší?

Dobrá zpráva je, že jednoduchý domácí kečup bez jablek si zvládnete připravit sami – bez zbytečné chemie, s plnou kontrolou nad složením a chutí. A navíc nepotřebujete žádné speciální vybavení, stačí běžné suroviny a hrnec.

Co dělá kečup kečupem?

Typická chuť kečupu je výsledkem vyvážené kombinace sladké, kyselé a slané složky s jemným kořením a rajčatovým základem. V komerčně vyráběných variantách však často najdeme vysoké množství rafinovaného cukru, kukuřičného sirupu a různých aromat, která mají nahradit chuť skutečných surovin.

Na etiketách můžeme často číst i takové ingredience, jako jsou xanthanová guma, škroby nebo aromata, která dodávají kečupu „správnou" texturu a trvanlivost. Domácí kečup je ale o něčem úplně jiném – o chuti skutečných rajčat, kvalitního octa a poctivého koření.

Zatímco některé domácí recepty používají jablka kvůli přirozené sladkosti a konzistenci, existují i takové, které se bez nich naprosto obejdou – a právě na ně se dnes zaměříme.

Proč vynechat jablka?

Důvodů může být hned několik. Alergie nebo intolerance na jablka se sice nevyskytují často, ale pro některé lidi můžou být důvodem, proč hledat alternativu. Jiní zase dávají přednost čisté chuti rajčat bez ovocného podtónu, který jablka do kečupu přinášejí. A pak jsou tu ti, kteří prostě chtějí co nejjednodušší recept – a jablka v něm nepotřebují.

Jednoduchý domácí kečup bez jablek má ještě jednu výhodu: můžete ho snadno přizpůsobit. Chcete verzi s výraznější pálivostí? Stačí přidat trochu chilli. Milujete česnek nebo uzenou chuť? I to není problém. A hlavně – víte přesně, co jíte.

Jednoduchý domácí kečup bez jablek

Tento recept je ideální pro začátečníky. Neobsahuje žádné exotické suroviny a výsledek je chutný, hustý a dobře skladovatelný.

Ingredience:

  • 1 kg zralých rajčat (nebo kvalitních loupaných rajčat v konzervě)
  • 1 menší cibule, najemno nakrájená
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 2 lžíce jablečného nebo vinného octa
  • 2 lžíce třtinového cukru (nebo medu)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • špetka hřebíčku (dle chuti)
  • volitelně: špetka mletého chilli nebo uzené papriky

Postup:

  1. Pokud používáte čerstvá rajčata, spařte je horkou vodou, oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Pokud konzervovaná, můžete je rovnou použít.
  2. V hrnci na středním ohni orestujte cibuli do sklovita. Přidejte česnek a krátce zarestujte.
  3. Přidejte rajčata a všechno koření včetně cukru a octa. Vařte na mírném ohni asi 30–45 minut, dokud směs nezhoustne a nezmění se v kaši.
  4. Rozmixujte dohladka tyčovým mixérem nebo v mixéru.
  5. Pokud chcete opravdu jemnou konzistenci, můžete směs ještě propasírovat přes sítko.
  6. Vraťte směs do hrnce a případně ještě chvíli povařte, aby dosáhla požadované hustoty. Ochutnejte a dolaďte – víc octa, cukru nebo koření podle vaší chuti.
  7. Horký kečup nalijte do sterilizovaných sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Skladujte v chladu.

Takto připravený kečup vydrží v lednici několik týdnů. Pokud ho zavaříte, vydrží i několik měsíců.

Kde se dá domácí kečup využít?

Možná vás překvapí, kolik různých způsobů využití domácího kečupu existuje. Samozřejmě, můžete ho podávat jako klasickou omáčku k hranolkům, do burgerů nebo ke grilovanému masu. Skvěle se hodí i do základu boloňské omáčky, do gulášů nebo jako marináda. A pokud ho zředíte trochou vody a přidáte čerstvé bylinky, získáte fantastickou pikantní zálivku na salát.

Jedna maminka dvou malých dětí, která se snaží stravovat zdravě a zároveň ušetřit, nám nedávno napsala: „Děti milují kečup a neustále ho chtějí k jídlu. Tak jsem jim zkusila připravit domácí verzi – bez cukru a jablek, jen z rajčat, cibule a trochy medu. Nejen že jim chutná víc než kupovaný, ale já mám konečně dobrý pocit, že vím, co jim dávám."

Je domácí kečup opravdu zdravější?

Většina výživových poradců se shodne na tom, že domácí kečup má oproti kupovanému podstatně nižší obsah cukru a neobsahuje žádné umělé přísady. Můžete použít bio rajčata, zvolit si typ sladidla nebo se sladkosti úplně vyhnout, pokud máte rádi kyselejší chuť. Navíc se vyhnete zbytečnému plastovému obalu, což ocení i příroda.

Na rozdíl od levných supermarketových značek, které často obsahují jen asi 20 % rajčatového koncentrátu, si domácí kečup můžete připravit z kvalitních surovin, které tvoří základ celého pokrmu. A právě v tom je ten rozdíl: chuť, kvalita a vědomí, že nejíte zbytečné příměsi.

A co když nemáte čas nebo chuť vařit?

Ano, domácí kečup vyžaduje trochu času a pozornosti, ale ve výsledku se to vyplatí. Pokud si však na přípravu netroufáte nebo zkrátka nestíháte, hledejte v obchodech s přírodními potravinami nebo na ekologických e-shopech varianty s minimem přísad – bez zahušťovadel, barviv a s vysokým obsahem rajčat. Takové produkty obvykle najdete v sekci bio potravin a často bývají označeny jako „bez cukru", „bez éček" nebo „vegan".

Na e-shopech jako Ferwer, zaměřených na udržitelný a zdravý životní styl, najdete i kečupy od menších výrobců, kteří dávají přednost kvalitě před kvantitou. Díky tomu si můžete dopřát chuť domácího kečupu, i když ho sami nestihnete uvařit.

Výroba jednoduchého domácího kečupu bez jablek je překvapivě snadná a přináší vítanou změnu do kuchyně každého, kdo si hlídá zdraví, chuť i ekologickou stopu. Ať už si ho dáte na topinku, do těstovin nebo jako dip k pečené zelenině, bude chutnat lépe než jakýkoli kečup z regálu.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist