facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Objevte kouzlo granity a naučte se ji připravit doma

Proč si granitu zamilujete nejen v létě

Když se řekne léto, většině lidí se vybaví slunce, moře, a něco ledového, co se rozplývá na jazyku. Právě granita patří mezi takové pochoutky – jemně mražený dezert, který v sobě snoubí jednoduchost, přírodní ingredience a přirozené osvěžení. Ačkoliv není v českých končinách tak známá jako zmrzlina nebo sorbet, její kořeny sahají hluboko do historie a její obliba roste i u nás.

Co je granita a odkud pochází?

Granita (v italštině „granita siciliana") je tradiční italský mražený dezert, který pochází ze Sicílie. Má konzistenci něco mezi sorbetem a ledovou tříští, ale na rozdíl od obou je její textura jemnější a zároveň hrubější – jakýsi zmrzlý krém s krystalky ledu. Přesně ta kombinace, která v horkých dnech zažene žízeň i chuť na sladké.

Základní recept je překvapivě jednoduchý – voda, cukr a ovocná šťáva nebo pyré. Tak málo stačí k tomu, aby vznikla delikatesa, kterou si na jihu Itálie dopřávají nejen jako dezert, ale i jako snídani – typicky podávanou s čerstvou bílou žemlí zvanou brioche col tuppo. Ano, čtete správně – Sicílani si u ranní kávy dávají porci granity a čerstvé pečivo. A funguje to překvapivě dobře.

Tajemství její popularity

Granita není jen ledová pochoutka – je to kus kultury. V Palermu, Katánii nebo Syrakusách najdete stovky kaváren, kde každá má svůj vlastní recept, tradici a přístup. V závislosti na regionu se mění i příchutě. Východní část ostrova preferuje mandlovou granitu, zatímco na západě vedou citrónová nebo káva s mlékem. Všechny ale spojuje láska k ingrediencím. Používají se pouze čerstvé suroviny bez zbytečných přísad nebo umělých barviv. Právě to je důvod, proč domácí granita chutná jinak než ta kupovaná v supermarketu.

A nebyla by to Itálie, kdyby granita nebyla spojena i s módou a uměním. Originální osvěžení se totiž stalo inspirací i v parfémovém světě.

Guerlain a granita? Ano, i vůně může chutnat jako léto

Značka Guerlain, jeden z nejslavnějších francouzských parfémových domů, se nechala inspirovat právě tímto sicilským dezertem při tvorbě své vůně Aqua Allegoria Pera Granita. Tato vůně, která nese v překladu název "hrušková granita", je skutečně jako sklenka ledového nektaru v horkém dni.

Vůně kombinuje svěží tóny hrušky, citrusů, grapefruitu a pomerančových květů, doplněné o jemné pižmo a dřevité akordy. Evokuje neodolatelný pocit ledového ovoce na jazyku a je dokonalým důkazem toho, jak hluboko může jednoduchý italský dezert zakořenit v různých oblastech kultury. „Vůně by měla být jako nečekaný polibek chuti – překvapivá, ale přirozená," řekla o kolekci Aqua Allegoria hlavní parfumérka Guerlain Delphine Jelk.

Granita recept, který si zvládnete připravit doma

Ačkoli originální sicilská granita má své kouzlo právě v místních surovinách a stylu přípravy, není důvod, proč byste si ji nemohli vychutnat i doma. Dobrou zprávou je, že nepotřebujete žádné speciální vybavení ani zmrzlinovač.

Granita citrónová – klasika, která nikdy nezklame

Ingredience:

  • 500 ml vody
  • 150 g třtinového cukru
  • 150 ml čerstvé citronové šťávy
  • kůra z 1 bio citronu

Postup:

  1. V malém hrnci zahřejte vodu a cukr, dokud se cukr nerozpustí. Nechte vychladnout.
  2. Přidejte citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru.
  3. Směs nalijte do mělké nerezové nádoby a dejte do mrazáku.
  4. Každých 30 minut směs promíchejte vidličkou, aby se netvořil kompaktní led, ale jemné krystalky.
  5. Po 3–4 hodinách je granita hotová. Podávejte ve skleničkách, ozdobenou lístkem máty.

Tento základní granita recept můžete obměnit podle chuti – místo citronu použijte pomeranč, jahody, meloun nebo dokonce kávu s trochou vanilky. Některé moderní verze přidávají i kokosové mléko nebo bylinky jako bazalku. Možnosti jsou téměř nekonečné.

Granita jako alternativa zmrzliny – zdravěji a bez kompromisů

V době, kdy čím dál více lidí dbá na to, co jí a pije, je granita skvělou alternativou. Neobsahuje mléko, smetanu ani vejce, a pokud se rozhodnete omezit cukr, můžete ho snadno nahradit agávovým sirupem, medem nebo přírodním sladidlem. Pro vegany, alergiky nebo osoby na bezlepkové dietě je granita ideální osvěžení bez komplikací.

A co víc – připravit ji můžete z lokálního ovoce. V létě je ideální například rebarbora, angrešt nebo rybíz. Pokud pěstujete bylinky na balkoně, zkuste třeba kombinaci malin a meduňky – výsledná chuť vás překvapí.

Jak granita změnila pohled na léto

Jana, třicetiletá učitelka z Brna, poprvé ochutnala granitu během své dovolené na Sicílii. „Bylo to v malém kiosku na rohu ulice v Katánii. Měla jsem citronovou granitu s brioškou a byla jsem v šoku, jak tak jednoduchá věc může být tak dobrá. Od té doby si ji v létě dělám doma – hlavně pro děti, protože vím, co v ní je," říká. Dnes má v mrazáku vždy připravené porce různých příchutí a přísahá, že to změnilo její vztah k sladkostem. „Už nechodím do obchodu pro nanuky. Stačí pár citronů a voda."

Granita se tak stává nejen chutí léta, ale i symbolem uvědomělého přístupu ke stravování. Je to důkaz, že i něco sladkého může být zároveň lehké, osvěžující a zdravé.

Kde sehnat kvalitní suroviny?

Pokud si na přípravu granity troufáte, věnujte pozornost použitým surovinám. Ovoce by mělo být co nejčerstvější, ideálně v bio kvalitě. Citrusy vybírejte nevoskované a nejlépe z ekologického zemědělství. Voda by měla být filtrovaná nebo pramenitá – i ona ovlivňuje výslednou chuť. A pokud sladíte, dejte přednost nerafinovanému třtinovému cukru, který má jemně karamelovou chuť, nebo použijte přírodní sirup.

Na e-shopech zaměřených na zdravý životní styl, jako je například Ferwer, najdete širokou nabídku přírodních sladidel, bio citronů nebo dokonce esenciálních olejů vhodných k ochucení. Některé ingredience si můžete i vypěstovat sami – máta, meduňka nebo tymián porostou klidně i v truhlíku na parapetu.


Vyzkoušejte naše přírodní produkty

V době, kdy se mnozí z nás snaží zpomalit, zvolnit tempo a zaměřit se na kvalitu místo kvantity, je návrat k tak jednoduchým receptům, jako je granita, osvěžující nejen doslova, ale i obrazně. Ať už si ji dopřejete jako snídani, dezert, nebo inspiraci pro parfém, jedno je jisté – granita je chuť léta, kterou si zamilujete.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist