facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Zkuste recepty z dýně Goliáš a objevte nové chutě na podzim

Obří dýně Goliáš v kuchyni - zdravé a chutné recepty, které vás překvapí

Na pultech obchodů a ve stáncích farmářských trhů na podzim často zaujme svou velikostí a sytě oranžovou barvou – dýně Goliáš. Jak už název napovídá, nejde o žádného trpaslíka. Tato odrůda dýně může vážit i několik desítek kilogramů, a tak se přirozeně nabízí otázka: co s ní v kuchyni? Pokud se nebojíte výzev a máte rádi sezónní vaření, dýně Goliáš vám nabídne víc než jen klasickou dýňovou polévku.

Její chuť je jemná, nasládlá a dužina pevná, což z ní dělá perfektní surovinu pro sladké i slané recepty. Navíc je bohatá na beta-karoten, vlákninu a minerály, takže potěší nejen chuťové buňky, ale i tělo. Ve srovnání s jinými odrůdami dýní se sice Goliáš nehodí ke konzumaci syrová, ale jakmile projde tepelnou úpravou, stane se z ní podzimní kuchyňská hvězda.

Co všechno z dýně Goliáš připravit?

Použití dýně Goliáš v kuchyni má mnoho výhod – nejenže z jednoho plodu připravíte několik pokrmů, ale zároveň minimalizujete plýtvání. Dužina se hodí do polévek, pyré, koláčů nebo domácího pečiva, zatímco semínka můžete upéct jako zdravou svačinu. Opravdu šikovné hospodyňky využijí i slupku jako kompost nebo přírodní misku na servírování.

Výběr receptů z dýně Goliáš je široký – od tradičních přes moderní až po experimentální. Ačkoli se může zdát, že tak velká dýně je spíš na výzdobu než na vaření, recepty z dýně Goliáš dokazují pravý opak. Klíčem je nebát se množství. Z jedné dýně připravíte klidně i oběd pro celou rodinu, dezert pro sousedy a ještě vám zbyde na zamrazení.

Polévka z dýně Goliáš, která zahřeje duši

Klasikou je samozřejmě dýňová polévka. Při použití dýně Goliáš ale můžete jít dál než jen k rozmíchání pyré ve vývaru. Pro intenzivnější chuť doporučujeme dýni nejprve upéct nasucho v troubě s trochou olivového oleje a bylinkami – třeba rozmarýnem nebo tymiánem. Takto upečená dužina získá karamelové tóny, které krásně doplní zbytek surovin.

Kromě běžných přísad jako cibule, česnek, mrkev nebo zázvor můžete přidat i kokosové mléko pro exotický nádech, nebo naopak dochutit polévku uzenou paprikou a křupavými semínky jako podzimní comfort food. Polévka z Goliáše tak přestává být jen rychlou večeří, ale stává se důmyslným pokrmem plným chutí i vůní.

Dýňové hranolky nebo karbanátky? Zdravé alternativy bez kompromisů

Zatímco hranolky z brambor nebo batátů už známe, dýňové hranolky z Goliáše jsou překvapivě chutnou a zdravější variantou. Stačí dýni nakrájet na silnější „prsty", obalit v kukuřičné mouce s kořením (např. kurkuma, česnekový prášek, sůl) a péct dozlatova v troubě. Výsledkem jsou křupavé kousky s jemně nasládlým středem, které milují děti i dospělí.

Pokud máte rádi více rustikální kuchyni, pak můžete z vařené a rozmačkané dužiny připravit dýňové karbanátky. Stačí přidat vařené brambory, ovesné vločky, cibuli a bylinky – ideální jako vegetariánská alternativa ke klasickým placičkám. Podávejte je se zakysanou smetanou nebo dipem z jogurtu a česneku.

Sladká část dýňového spektra

Ne každý ví, že recepty z dýně Goliáš se skvěle hodí i na sladko. Dužina je po uvaření nebo upečení hebká a krémová, takže se výborně míchá do těst nebo náplní. Oblíbený je například dýňový cheesecake – krusta z ořechů, náplň s tvarohem, vejci, medem a samozřejmě dýňovým pyré. Dezert, který vypadá jako z cukrárny, ale přitom je relativně jednoduchý a výživný.

Bábovka s dýňovým pyré získá na vláčnosti, aniž by bylo potřeba přidávat velké množství tuku. Stejně tak lze z dýně uvařit domácí marmeládu – s pomerančem, skořicí a trochou zázvoru vznikne sladká pomazánka plná vitamínů, která chutná skvěle na kváskovém chlebu nebo lívancích.


Vyzkoušejte naše přírodní produkty

Jeden z příkladů z běžného života: rodina ze středočeské Litoměřice použila jednu 18kilogramovou dýni Goliáš, aby připravila dýňovou šťávu, polévku, pečené hranolky, tři koláče a ještě zbylo na zamražení 4 porcí pyré do zásoby. „Nikdy bych nevěřila, co všechno se dá z jedné dýně udělat," uvedla paní Ivana, která Goliáše dostala jako dar od souseda.

Jak si dýni Goliáš užít i mimo sezónu

Největší výzvou u této gigantické dýně je správné zpracování a skladování. Jakmile ji rozkrojíte, je potřeba jednat rychle. Dužinu můžete krátce povařit, rozmixovat a zamrazit do jednotlivých porcí – ideálně v silikonových formách nebo sáčcích. Tím si uchováte část úrody na zimní měsíce, kdy čerstvou dýni neseženete.

Semínka je vhodné důkladně očistit, osušit a opéct na sucho v troubě – jsou plná zinku a zdravých tuků. A pokud zbyde i slupka nebo části bez využití, hodí se skvěle do kompostu.

Proč se vyplatí vařit z dýně Goliáš i z hlediska udržitelnosti

V době, kdy se stále více mluví o udržitelnosti v kuchyni, má dýně Goliáš své pevné místo. Nejenže se jedná o lokální surovinu, která při správném skladování vydrží i několik měsíců, ale vzhledem ke své velikosti snižuje i frekvenci nákupů. Pokud si ji vypěstujete na zahradě, šetříte obaly, dopravu i emise spojené s dovozem potravin.

Navíc vás přirozeně vede k tomu, abyste vařili větší porce a část zamrazili, čímž minimalizujete plýtvání. A co víc – dýně přitahuje i děti, které často s nadšením pomáhají při vaření, hlavně když je třeba zpracovat tak obrovskou plodinu!

„Dýni Goliáš vnímám jako symbol podzimu. Je velká, sytá, srdcem hřejivá. A právě taková by měla být i naše kuchyně," říká kuchařka a foodblogerka Markéta Pavleje.

Pokud tedy letos narazíte na dýni Goliáš a váháte, jestli si ji pořídit, pamatujte: je to surovina, která se vám odvděčí svou univerzálností, výživovou hodnotou a možnostmi využití. Ať už připravíte polévku, koláč nebo zdravý snack, recepty z dýně Goliáš vám otevřou dveře do světa pestré, chutné a udržitelné kuchyně.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist