facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Jak vypadá šetrná strava při onemocnění slinivky? A co když je v tom i cukrovka?

Slinivka břišní je nenápadný, ale životně důležitý orgán. Leží hluboko v dutině břišní a vykonává dvě zásadní funkce: produkuje trávicí enzymy a reguluje hladinu cukru v krvi pomocí hormonů, především inzulínu. Když však slinivka onemocní, její role se dramaticky mění – a s tím i způsob, jakým je třeba přistupovat k jídlu. Právě dieta při onemocnění slinivky břišní je klíčovým prvkem léčby i prevence komplikací.

Bolest břicha po jídle, ztráta chuti k jídlu, nadýmání nebo průjmy – to všechno mohou být příznaky, že slinivka nefunguje, jak má. Nejčastějšími problémy jsou akutní nebo chronický zánět slinivky, známý jako pankreatitida. A pokud se k tomu přidá ještě cukrovka, je potřeba stravu upravit ještě důsledněji.

Proč je dieta při slinivce tak důležitá?

Slinivka má jednu nevýhodu: špatně regeneruje. Pokud je jednou poškozená, často se její funkce už neobnoví v plné míře. Strava je proto jedním z mála nástrojů, jak její stav stabilizovat. Dieta při podrážděné nebo nemocné slinivce má několik hlavních cílů: šetřit slinivku, snižovat produkci trávicích enzymů, předcházet bolestem či křečím a zároveň tělu dodat potřebné živiny.

Zní to jako výzva? Možná. Ale správně nastavený jídelníček při slinivce břišní může být překvapivě chutný, pestrý a nevyžaduje příliš složité úpravy. Jen to chce znát několik základních pravidel.

Jak by měla vypadat šetrná dieta při nemocné slinivce?

V první řadě je třeba si uvědomit, že nejde o dočasné omezení. Dieta při chronickém onemocnění slinivky je dlouhodobá – a u některých pacientů celoživotní. Základem je šetrná, lehce stravitelná strava s nízkým obsahem tuku. Tuky totiž patří mezi hlavní nepřátele podrážděné slinivky – jejich trávení je náročné a stimuluje silné uvolňování pankreatických enzymů.

Pokud si chcete dát svůj jídelníček trochu do pořádku, některé potraviny by z něj měly raději zmizet – nebo je aspoň výrazně omezte. Začněte třeba těžšími masy, jako je bůček, vepřové a drůbež s hodně tukem, typicky husa nebo kachna – i když chutnají skvěle, vaše tělo je zrovna nemiluje. Stejně tak smažené lahůdky a fritované dobroty, které jsou možná křupavé a voní úžasně, ale pro zdraví moc přínosné nejsou.

Další na seznamu jsou plnotučné mléčné výrobky – sýry, smetany, jogurty s více než 3 % tuku – všechno tohle navíc zatěžuje trávení. Máslo a sádlo? Jen s velkým rozmyslem. A i když jsou ořechy a semínka obecně zdravé, ve větším množství to s nimi také není žádná hitparáda. Co se koření týče – všeho moc škodí, a pokud je jídlo hodně ostré, přepálené nebo přesolené, zažívání vám rozhodně nepoděkuje.

Alkohol je další klasik – příjemný ve společnosti, ale tělo ho zpracovává dost složitě. Sladkosti plné tuku – jako šlehačkové dorty nebo čokolády – je fajn si dopřát jen výjimečně. A nezapomeňme ani na nápoje – bublinkové limonády a uměle slazené drinky sice vzbuzují dojem osvěžení, ale ve skutečnosti tělu často spíš překáží.

Naopak vhodné jsou lehce stravitelné, jednoduché pokrmy připravované vařením, dušením nebo pečením bez tuku. Důležitý je také pravidelný režim – ideálně 5 až 6 menších porcí denně, jíst pomalu a v klidu. Někdy pomáhá i vedení stravovacího deníku, kde si pacient zapisuje, jaké potraviny mu dělají dobře a které ne.

Zajímavým příkladem je příběh paní Ludmily z Brna. Po několika hospitalizacích kvůli chronické pankreatitidě se rozhodla své stravování radikálně změnit. Nejprve to pro ni znamenalo zřeknout se všech oblíbených jídel – včetně smažených řízků a sladkých zákusků. Postupně ale objevila nové recepty, naučila se připravovat zeleninové polévky bez tuku, krémová rizota s minimem oleje a dokonce i voňavé pečené ryby. Dnes říká: „Nikdy bych nevěřila, že se budu těšit na dušené jídlo. Ale když vím, že mi po něm není zle, najednou to chutná mnohem lépe."

Co když je v tom i cukrovka?

Situace se komplikuje, pokud pacient kromě slinivky řeší i diabetes, tedy cukrovku. Dieta při slinivce a cukrovce vyžaduje ještě větší důslednost – je potřeba nejen šetřit pankreas, ale zároveň pečlivě hlídat příjem sacharidů. To je zejména u pacientů s tzv. sekundární cukrovkou (vzniklou v důsledku poškození slinivky) ošemetné – často mají kolísavou hladinu cukru, a potřebují přesně načasovat příjem jídla s dávkou inzulínu.

Jídelníček by měl být vždy přizpůsoben na míru – ideálně s pomocí odborníka, jako je nutriční terapeut. I tak ale existují některá obecná pravidla: je fajn dát přednost komplexním sacharidům s nízkým glykemickým indexem (třeba celozrnné produkty, luštěniny nebo zelenina), omezit sladkosti a bílé pečivo, jíst a hýbat se pravidelně a nezapomínat kontrolovat hladinu cukru v krvi před a po jídle.

Kombinace těchto dvou onemocnění klade vysoké nároky na disciplínu – ale díky správné dietě je možné žít relativně plnohodnotný život bez bolestí i bez výkyvů cukru.

Inspirace na jednoduché recepty při dietě na slinivku

Pokud jste zvyklí na tradiční českou kuchyni, může se vám na začátku zdát, že nezbývá téměř nic, co by se dalo jíst. Opak je ale pravdou. Recepty při dietě na slinivku břišní mohou být chutné, výživné a pestré – jen potřebují trochu jiný přístup. Přinášíme tip na 2 jednoduchá jídla, které zvládne připravit každý.

Krémová zeleninová polévka bez tuku

Ingredience:

  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 brambora
  • sůl
  • špetka majoránky

Postup: Zeleninu nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Poté rozmixujeme do krémové konzistence a dochutíme solí a majoránkou. K polévce můžeme přidat kousek celozrnného pečiva nebo vařené těstoviny.

Dušená treska s bramborovou kaší

Ingredience:

  • filet z tresky (nejlépe mražený, bez kůže)
  • 2 brambory
  • trochu rostlinného oleje
  • citronová šťáva
  • kopr

Postup: Tresku podusíme na trošce vody s citronem a koprem. Brambory uvaříme a rozmačkáme na kaši s malým množstvím rostlinného oleje. Podáváme společně. Jednoduché, lehké a přitom výživné jídlo.

A co sladké? Při přísné dietě je lepší se mu vyhýbat, ale pokud je stav stabilní, občas lze dopřát i něco jemného: například jablečné pyré s trochou skořice, dušené ovoce bez cukru nebo jednoduchý rýžový nákyp s tvarohem (nízkotučným).

Jídlo jako lék

Je fascinující, jaký vliv může mít strava na zdraví. U nemocné slinivky nejde o žádné moderní výstřelky – právě naopak. Jídelníček při onemocnění slinivky připomíná to, co se jedlo dříve: jednoduché, domácí a nepřepálené pokrmy, připravované s láskou a ohledem na tělo.

Jak napsal v 19. století lékař Hippokratés: "Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék tvým jídlem." U nemocné slinivky to platí doslova. Sice není možné jídlem zázračně uzdravit těžce poškozený orgán, ale správně zvolená strava může výrazně zmírnit příznaky, oddálit komplikace a přispět k lepší kvalitě života.

Ať už jde o akutní zánět, chronické onemocnění nebo kombinaci s diabetem, jedno je jisté – změna jídelníčku je prvním krokem k úlevě a stabilizaci. A i když to může vypadat jako omezení, časem mnoho pacientů zjistí, že si vlastně začali jídlo více vychutnávat. Protože když víme, co nám dělá dobře, nezáleží na množství ani složitosti. Záleží na rovnováze.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist