facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Tteokbokki jako ikonické jídlo, které spojuje kulturu a chuť

Korejské tteokbokki - pikantní rýžové knedlíčky, které si získaly svět

Korejská kuchyně zažívá v posledních letech nebývalý rozmach. Už dávno se na evropských stolech zabydlela kimchi, bibimbap nebo kimbap. Ale jedno jídlo si získává srdce milovníků ostřejších chutí možná nejvíc – tteokbokki, tedy rýžové knedlíčky v pikantní omáčce. Tento tradiční korejský pokrm, který byl kdysi pouliční specialitou, dnes zdobí i stoly luxusních restaurací a profily foodblogerů na sociálních sítích. Co dělá tteokbokki tak neodolatelným a proč si získává oblibu i v českých domácnostech?

Tteokbokki - historie na talíři

Slovo "tteokbokki" (떡볶이) se skládá ze dvou částí – tteok, což znamená "rýžový koláček" a bokki, což je odvozenina od slovesa "bokda", tedy "smažit". I když dnešní verze tteokbokki je známá svou ostrostí díky červené pastě gochujang, její původ je mnohem starší a méně pálivý. První zmínky o tteokbokki pocházejí už ze 14. století, kdy šlo spíše o královské jídlo připravované ve sladké sójové omáčce – tehdy se mu říkalo gungjung tteokbokki.

Moderní, pálivá verze, jak ji známe dnes, vznikla teprve v polovině 20. století a je považována za výtvor náhodného kulinářského experimentu na jednom soulském tržišti. Od té doby se tteokbokki šířilo jako lavina. V Koreji je to dodnes jedno z nejoblíbenějších pouličních jídel – rychlé, syté a cenově dostupné. Dnes však existují desítky variant, které si upravují omáčku, přidávají nové ingredience nebo mění texturu samotných rýžových „knedlíčků".

Jak chutná tteokbokki?

Základem jsou válcovité rýžové válečky (tteok), které mají žvýkavou až gumovitou texturu – něco, co evropané zpočátku nemusí přijmout, ale po několika soustech tomu propadnou. Omáčka je pak směsí pálivé korejské chilli pasty gochujang, rybího vývaru, cukru a česneku. Chuť je výrazná, pálivá, lehce sladká a návyková. Často se do ní přidává rybí koláček (odeng), vejce natvrdo nebo zelenina jako jarní cibulka či zelí.

Ale stejně jako každé populární jídlo, i tteokbokki se neustále vyvíjí. Z Koreje k nám dnes přichází i modernější a sofistikovanější verze, které přizpůsobují chuť západnímu jazýčku. Právě mezi ně patří rose tteokbokki a buldak tteokbokki – dvě varianty, které si rozhodně zaslouží pozornost.

Rose tteokbokki - něžnější, ale stejně návyková verze

Slovo „rose" v názvu neodkazuje na květinu, ale na růžovou barvu omáčky, která vzniká smícháním tradiční pikantní omáčky s smetanou nebo mlékem. Výsledkem je jemnější, krémová textura a méně pálivá chuť, která oslovuje i ty, kteří se obvykle ostrým jídlům vyhýbají.

Představte si situaci: rodinný večer doma, děti chtějí ochutnat „to korejské, co tě viděly jíst na Instagramu", ale ostrost je pro ně problém. Rose tteokbokki je dokonalým kompromisem – zachovává chuťovou hloubku a strukturu originálu, ale omáčka je sametovější, krémová a kulatější. Navíc si říká o další kreativní úpravy – můžete přidat kousky kuřete, žampiony nebo strouhaný sýr.

Buldak tteokbokki - výzva pro odvážné

Na opačné straně spektra pak stojí buldak tteokbokki. Slovo buldak se dá přeložit jako „ohnivé kuře". A to opravdu není přehnané. Tato verze je určena těm, kteří milují extrémně pálivá jídla. Buldak tteokbokki často obsahuje navíc kuřecí maso, chilli vločky (gochugaru), česnek a někdy sýr, který má sice trochu zjemnit chuť, ale spíš slouží jako krátká úleva v jinak ohnivém zážitku.

V Koreji se buldak stal populární především mezi mladými lidmi, kteří hledají adrenalin i v jídle – existují celé výzvy, kde si lidé měří, kolik buldakového jídla dokážou sníst, aniž by zaplakali. Přesto se i tato varianta stává hitem i mimo Asii, protože pálivá jídla zkrátka přitahují pozornost. A navíc – kapsaicin obsažený v chilli má podle výzkumů pozitivní vliv na metabolismus i náladu.

Jak si připravit tteokbokki doma?

Na první pohled se může příprava tteokbokki zdát složitá – přeci jen nejde o evropské suroviny a málokdo má doma rybí koláčky nebo chili pastu gochujang. Ale pravdou je, že spousta potřebných surovin je dnes běžně dostupná v asijských obchodech nebo online. A samotná příprava je překvapivě rychlá.

Základní recept na tteokbokki:

  • 200 g rýžových knedlíčků (tteok)
  • 2 lžíce gochujang pasty
  • 1 lžíce cukru (nejlépe třtinového)
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 300 ml rybího nebo zeleninového vývaru
  • 1 jarní cibulka, nasekaná
  • případně rybí koláčky, natvrdo vařená vejce nebo zelí

Rýžové knedlíčky je třeba nejprve na 15 minut namočit ve vodě, pokud jsou tvrdší (např. z mrazáku). Následně vložte všechny ingredience do pánve, přiveďte k varu a nechte jemně probublávat 10–15 minut, dokud omáčka nezhoustne a knedlíčky nezměknou. Posypte jarní cibulkou a podávejte horké.

Pro rose tteokbokki stačí do výše uvedené omáčky přidat 100 ml smetany (nebo rostlinné alternativy) a trochu sýra. U buldak verze pak můžete přidat chilli vločky, více česneku, kousky kuřete a trochu strouhaného sýra na závěr.

Rýžové knedlíčky a ekologická stopa

Možná si říkáte – dobře, ale jak tohle všechno zapadá do udržitelného životního stylu? Překvapivě velmi dobře. Tteokbokki je ideální jídlo pro ty, kteří chtějí omezit konzumaci masa, ale zároveň touží po sytém a výživném pokrmu. Tradiční recept nevyžaduje maso (rybí koláčky lze snadno nahradit tofu nebo seitanem) a většina ingrediencí má dlouhou trvanlivost, takže se nekazí a nemusí se vyhazovat.

Navíc, pokud se rozhodnete pro domácí přípravu, vyhnete se jednorázovým obalům, které byste jinak dostali při koupi hotového jídla nebo dovozu. V kombinaci s rostlinným vývarem a sezónní zeleninou se tteokbokki může stát hvězdou vaší vegetariánské nebo veganské kuchyně.

Tteokbokki jako kulturní fenomén

Tteokbokki ale není jen jídlo. Je to součást identity, kultury a společenského života v Koreji. Lidé ho jedí na ulici, sdílejí s přáteli a často s ním mají spojené hezké vzpomínky. V dokumentu Netflixu "Street Food: Asia" například jedna z kuchařek popisuje: "Když jsem byla malá, jedli jsme tteokbokki vždycky po škole, bylo to jako malý svátek."

A právě to je možná důvod, proč si tteokbokki našlo cestu i do srdcí lidí mimo Koreu. Nejde jen o chuť – jde o emoci, o rituál, o sdílení. Ať už si ho připravíte podle tradičního receptu, nebo se pustíte do experimentování s rose či buldak variantou, tteokbokki je jídlo, které spojuje.

Zkuste ho – a možná zjistíte, že jeden talíř nikdy nestačí.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist