facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Objevte nádech exotiky s krevetami s kokosovým mlékem

Krevety a kokosové mléko - chuť exotiky na talíři

Není mnoho pokrmů, které by dokázaly propojit jemnost mořských plodů s krémovou exotikou kokosového mléka tak harmonicky jako právě krevety v kokosovém mléce. Tento kulinářský hit si získává oblibu nejen v asijských kuchyních, ale i v srdci Evropy. Možná je to tím, jak snadno dokáže přenést chuťové buňky do tropického ráje. Nebo tím, že si ho doma připravíte za dvacet minut. Ať už je důvod jakýkoli, jedno je jisté – krevety s kokosovým mlékem jsou zážitek, který stojí za to ochutnat.

Populární variantou je také krevety s rýží a kokosovým mlékem, případně krevety na kari s kokosovým mlékem, což je kombinace, která těží z bohatých chutí a kontrastů. Zatímco krevety dodávají pokrmu jemnou slanost a mořský charakter, kokosové mléko přináší sladkost, hebkost a krémovou strukturu. Kari koření pak celou kompozici propojuje a přidává hloubku a teplo.

Exotika na dosah ruky

Kdo by si pomyslel, že pokrm, který zní jako z drahé restaurace na pobřeží Thajska, zvládnete připravit bez větší námahy i doma? Základní recept na krevety s kokosovým mlékem je totiž překvapivě jednoduchý a přizpůsobitelný. Vystačíte si s několika základními surovinami: čerstvými nebo mraženými krevetami, kokosovým mlékem, cibulí, česnekem, kari kořením a případně zázvorem. Vše se osmahne na pánvi a během pár minut vznikne voňavá a lahodná omáčka, do které se krevety krátce vloží – jen tak, aby zůstaly křehké a šťavnaté.

Přílohou bývá nejčastěji rýže – ideálně jasmínová, která svou květinovou vůní krásně doplní celkový profil pokrmu. Někdo však raději sáhne po basmati, případně rýži natural, pokud preferuje zdravější varianty. Výhodou je, že rýže nasákne omáčku a funguje jako ideální základ, díky kterému se všechny chutě spojí a nic nepřijde nazmar.

Variací je víc než dost

Stejně jako mnoho jiných jídel, i krevety s kokosovým mlékem mají nespočet variant. Jednou z nejoblíbenějších je krevety s kokosovým mlékem a kari, kde se do omáčky přidává kari pasta – nejčastěji žlutá nebo červená. Tato kombinace vytváří bohatě kořeněný pokrm s mírně pikantní chutí a krémově jemnou konzistencí. Kari pasta se dá koupit v každém větším supermarketu nebo specializovaném obchodě s asijskými potravinami, a pokud se jednou odhodláte ji použít, pravděpodobně se stane stálicí vaší kuchyně.

Další možností je přidat do omáčky zeleninu – například cuketu, papriku nebo špenát. Tyto doplňky nejen rozšíří nutriční profil pokrmu, ale také přinesou další vrstvy chuti. Milovníci ostřejších jídel mohou sáhnout po čerstvém chilli nebo zázvoru, který navíc podpoří trávení a imunitní systém. Naopak pokud vaříte pro děti nebo někoho s citlivějším jazykem, můžete kari nahradit sladším kořením, například mletým koriandrem nebo skořicí.

Rychlá večeře pro všední dny i slavnostní hostina

Jedním z největších kouzel tohoto jídla je jeho univerzálnost. Krevety s kokosovým mlékem jsou ideální volbou pro rychlou a zdravou večeři po náročném dni. Během pouhých 20 minut naservírujete jídlo, které vypadá a chutná jako z restaurace. Přestože jde o exotický pokrm, není těžký ani hutný, a tak se skvěle hodí i na letní večery, kdy nemáte chuť trávit u sporáku hodiny.

Na druhou stranu, s trochou kreativity a několika doplňky – jako je čerstvý koriandr, limetka, sezamová semínka nebo domácí naan – se z něj snadno stane hlavní chod slavnostní večeře, kterým ohromíte hosty. Má to navíc jednu výhodu: většina lidí krevety na kari s kokosovým mlékem ještě nikdy neochutnala v domácí verzi, a tak výsledek působí dojmem kulinářského umění, i když ve skutečnosti jde o velmi snadný recept.

Odkud vlastně pochází?

Přestože se může zdát, že krevety v kokosové omáčce pocházejí výhradně z Thajska nebo Indie, podobná jídla se vyskytují napříč celým tropickým pásmem. Na Srí Lance se například připravuje „prawn curry" s kokosovým mlékem, v Brazílii mají „moqueca de camarão" – dušené krevety s kokosovým mlékem, koriandrem a rajčaty. A v Karibiku se krevety dusí s kokosovým mlékem a limetkou. Všechny tyto varianty spojuje jedno – přírodní, jednoduché suroviny a touha po plné, uspokojivé chuti.

Tip pro udržitelnou kuchyni

Při nákupu mořských plodů dnes mnoho lidí zvažuje nejen chuť, ale i jejich původ. Pokud chcete, aby vaše krevety s kokosovým mlékem nejen chutnaly skvěle, ale byly také šetrné k životnímu prostředí, vybírejte krevety certifikované značkami jako MSC nebo ASC. Tyto organizace zaručují, že krevety pocházejí z udržitelných populací a nejsou loveny způsobem, který poškozuje oceány.

V e-shopech zaměřených na ekologii, jako je Ferwer, se často setkáte i s recepty nebo produkty, které podporují zdravý životní styl. Například kokosové mléko v bio kvalitě, fair trade kokosový olej nebo přírodní koření bez přidaných chemikálií. Díky tomu můžete vařit nejen chutně, ale i s čistým svědomím.

Rodinná večeře, na kterou se nezapomíná

Jedna mladá rodina z Brna vyprávěla, jak během pandemie začala objevovat nové kuchyně. „Chtěli jsme si připomenout dovolenou v Thajsku, tak jsme si našli recept na krevety s kokosovým mlékem a kari, uvařili je s jasmínovou rýží a k tomu otevřeli láhev bílého vína. Děti si hrály na podlaze, a my jsme měli pocit, že jsme zpátky pod palmami. Od té doby to vaříme aspoň jednou za měsíc," říká Alice, maminka dvou dětí a nadšená kuchařka.

A právě v tom je síla tohoto jídla – v jednoduchosti, kterou si může každý přizpůsobit podle sebe. Ať už vaříte pro rodinu, přátele, nebo jen sami pro sebe, krevety s kokosovým mlékem recept nabízí nekonečné možnosti, jak si zpříjemnit den.

Jak říká šéfkuchař David Pavelka: „Skvělé jídlo není o složitosti. Je o kombinaci chutí, které vás vezmou na cestu – a krevety s kokosovým mlékem jsou přesně takové."

Tak proč čekat na speciální příležitost, když si exotiku můžete přinést přímo na vlastní talíř?

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist