
Začněte s chutným chimichurri receptem a překvapte své hosty

Chimichurri - zelená hvězda z Argentiny, která okouzlí i českou kuchyni
Když přijde řeč na argentinskou kuchyni, většina lidí si vybaví šťavnatý steak, grilované maso a vášeň pro dobré jídlo. Ale málokdo ví, že právě za tím dokonalým chuťovým zážitkem často stojí nenápadná, avšak nepostradatelná příloha – chimichurri omáčka. Tahle jednoduchá, ale výrazná směs čerstvých bylinek, česneku, olivového oleje a octa dokáže proměnit každé jídlo v něco výjimečného. A co je nejlepší? Připravit si ji může doma úplně každý.
Chimichurri pochází z argentinské kuchyně, kde má podobné místo, jako u nás třeba česneková pomazánka nebo hořčice. Nejde o omáčku v tradičním slova smyslu – je to spíše bylinková salsa, která se podává za studena a používá se jako marináda nebo dochucovadlo ke grilovanému masu. Přestože každá rodina má svůj vlastní recept na chimichurri, základní ingredience zůstávají stejné: čerstvá petržel, česnek, ocet, olivový olej, sůl a chilli.
Chimichurri recept krok za krokem
Přestože existuje nespočet variací, základní recept na chimichurri salsu je jednoduchý a nevyžaduje žádné exotické přísady. Stačí jen pár minut a hrst kvalitních surovin.
Ingredience:
- 1 svazek hladkolisté petržele
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce červeného vinného octa (nebo citronové šťávy)
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušených chilli vloček (podle chuti)
- 1/2 lžičky soli
- čerstvě mletý pepř podle chuti
- 100 ml kvalitního extra panenského olivového oleje
Postup:
- Petržel nasekejte najemno – ručně nožem, nikoliv v mixéru. Tak si zachová svěžest a charakteristickou texturu.
- Přidejte nadrobno nasekaný česnek, ocet, oregano, chilli, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
- Směs zalijte olivovým olejem a nechte alespoň 30 minut rozležet, ideálně ale pár hodin.
Výsledkem je živá, aromatická omáčka, která chutná stejně dobře k hovězímu steaku jako k tofu nebo na pečených bramborách. Skvěle doplní i grilované zeleninové špízy, ryby nebo kuřecí maso. V létě se stává stálicí každého grilování, v zimě dodá svěžest pečeným jídlům i salátům.
Zajímavostí je, že v některých částech Jižní Ameriky se připravuje i červená varianta, zvaná „chimichurri rojo", která obsahuje navíc papriku nebo rajčatové pyré – v tomto stylu si můžete recept upravit podle vlastní chutě.
Tajemství dokonalé chuti
Na první pohled se může zdát, že je to jen obyčejná směs zelených bylinek, ale právě proporce a čerstvost surovin hrají klíčovou roli. Olivový olej by měl být kvalitní, lisovaný za studena, protože tvoří základ celé struktury. Ocet určuje kyselost a dodává salse „nakopnutí", které pozvedá ostatní chutě. A česnek? Ten se postará o ten typický, lehce štiplavý závěr.
Zkušené kuchařky doporučují nechat chimichurri odležet – ideálně přes noc v lednici. Chuť se tak krásně rozvine a propojí. A pokud vám zbyde? V lednici vydrží až týden a často chutná druhý den ještě lépe než čerstvě připravená.
Věděli jste, že chimichurri omáčka se v Argentině často používá i jako marináda před grilováním? Maso se naloží do omáčky třeba na několik hodin nebo přes noc, čímž se krásně provoní a změkne. Marináda pak poslouží i jako finální dochucení po upečení.
Kam s tím? Využití chimichurri v české kuchyni
Možná si teď říkáte – to zní skvěle, ale kde to vlastně v kuchyni použít? Recepty s chimichurri nemusí končit u grilu. Právě naopak, tato salsa je až překvapivě univerzální. Stačí trocha fantazie.
Představte si pečenou dýni, která voní rozmarýnem, a vedle ní lžičku chimichurri. Nebo krémové risotto s parmazánem, doladěné zeleným přelivem. V létě si můžete připravit míchaný salát s quinoou, rajčaty a okurkou – a chimichurri jej promění v něco, co by si klidně mohli dopřát i v Buenos Aires.
Zajímavý příklad přináší šéfkuchařka Klára, která vede bistro s důrazem na udržitelné vaření: „Když jsme poprvé připravili naši verzi bramborového salátu s chimichurri a praženými semínky, lidé se ptali, jestli tohle je opravdu bramborový salát. A pak se vraceli pro další. Je to jednoduché, ale přitom jiné."
Chimichurri a zdravý životní styl
Kromě toho, že je tahle omáčka chuťově neodolatelná, má ještě jednu silnou stránku – je překvapivě zdravá a výživná. Čerstvá petržel je doslova nabitá vitamínem C, antioxidanty a železem. Česnek působí antibakteriálně a podporuje imunitu. A olivový olej? Ten je známý svým pozitivním vlivem na srdce i cévy.
V době, kdy se mnoho lidí snaží jíst méně masa, více rostlinně a celkově zdravěji, se chimichurri stává vítaným zpestřením jídelníčku. Skvěle se hodí k rostlinným alternativám masa nebo do různých zeleninových bowlů. Navíc neobsahuje žádné přidané cukry ani konzervanty – je tedy ideální i pro ty, kteří dbají na složení svého jídla.
Pro ty, kdo se snaží omezit množství soli nebo tuku, existuje i „light" verze – jednoduše se použije méně oleje a více octa, případně se část oleje nahradí vodou.
Malý trik na závěr
Ať už si zvolíte kterýkoli chimichurri salsa recept, vždy myslete na to, že chuť by měla být vyvážená – svěží, lehce kyselá, ostřejší, ale ne přehnaně. Pokud chcete omáčku zjemnit, přidejte trochu medu. Pro extra aromatický zážitek můžete vyzkoušet i kombinaci petržele s koriandrem nebo mátou. Kreativitě se meze nekladou.
Ať už se tedy rozhodnete doplnit grilovaného portobella, marinovat domácí tofu nebo jen ochutit pečené batáty, chimichurri omáčka vám otevře dveře do světa jednoduché, zdravé a chutné kuchyně. A možná zjistíte, že v lednici už bez ní nechcete být.