facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Objevte kouzlo blinů a jejich místo v moderní kuchyni

Bliny - tradiční pokrm, který chutná po staletí

Bliny, někdy nesprávně zaměňované za palačinky, jsou výjimečně bohatým a symbolickým jídlem, které má v ruské kuchyni zvláštní místo. Ačkoli se na první pohled mohou zdát jako obyčejné lívance, skrývají v sobě historii, slavnostní hodnotu i kulturní význam. V poslední době si bliny získávají oblibu i mimo země svého původu, a to nejen mezi milovníky netradiční kuchyně, ale také mezi těmi, kdo se zajímají o pomalé vaření, poctivé suroviny a návrat k tradicím.

Právě proto jsou recepty na ruské bliny stále vyhledávanější – ať už toužíte po autentickém zážitku z ruské domácnosti, nebo chcete ozvláštnit slavnostní stůl něčím výjimečným. A pokud se vám při slově „bliny" vybaví kaviár, nejste sami. Bliny s kaviárem jsou totiž jednou z nejluxusnějších variant tohoto pokrmu, který se v Rusku tradičně podává během Maslenice – svátku na rozloučenou se zimou.

Co to vlastně jsou bliny?

Na rozdíl od francouzských krepů nebo českých palačinek mají bliny specifickou strukturu a chuť, díky které jsou naprosto jedinečné. Tradiční ruské bliny se připravují z kynutého těsta na bázi pohankové nebo pšeničné mouky, často s podílem mléka, kefíru nebo dokonce zakysané smetany. Výsledkem je jemné a zároveň vláčné těsto s lehce nakyslou chutí, které se při pečení nadýchnutím promění ve zlatavé lívanečky. Ty se pak servírují teplé, potírají se máslem, plní nejrůznějšími náplněmi nebo se podávají na slano – nejčastěji právě s kaviárem, zakysanou smetanou nebo uzeným lososem.

Ale bliny nejsou jen jídlem – jsou symbolem pohostinnosti, hojnosti a slunce. Podle starých slovanských tradic mělo kulaté, zlatavé bliny tvar i barvu slunce a připravovala se právě v období, kdy se slavilo jeho návrat – během týdenního svátku Maslenica, který předchází pravoslavnému půstu.

Recept na tradiční ruské bliny

Základem je trpělivost. Pokud si chcete připravit opravdové bliny podle ruského receptu, obrňte se časem – těsto potřebuje kynout a správná příprava vám zabere několik hodin. Ale jakmile ochutnáte výsledek, budete vědět, že to stálo za to.

Ingredience:

  • 500 ml teplého mléka
  • 20 g čerstvého droždí (nebo půl sáčku sušeného)
  • 1 lžička cukru
  • 1 vejce
  • 200 g hladké mouky (ideálně pšeničné, část lze nahradit pohankovou)
  • špetka soli
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • olej nebo máslo na smažení

Postup je jednoduchý, ale vyžaduje péči. Nejprve se z droždí, trochy cukru a části mléka připraví kvásek. Když začne pěnit, přimíchá se zbytek surovin a těsto se nechá přikryté kynout – ideálně na teplém místě, alespoň hodinu. Výsledné těsto by mělo být husté, ale stále tekuté, podobně jako na lívance. Na pánvi pak smažíme malé, kulaté placičky dozlatova.

Servírování je kapitola sama o sobě. Vedle klasiky, tedy blinů s kaviárem a zakysanou smetanou, existuje nespočet variant – sladké s borůvkami, medem nebo marmeládou, slané s rybou, houbami nebo masem. Fantazii se meze nekladou.

Bliny jako slavnostní jídlo

V Rusku se bliny pojí především se svátkem Maslenica, který je obdobou našeho masopustu. Po celý týden se pečou v každé domácnosti, a to v obrovském množství. Lidé je nosí sousedům, přátelům, konají se blinové hostiny a soutěže. Je to období radosti, veselí a společného jídla, které má za úkol propojit lidi a připravit je na nadcházející půst.

Ale bliny nejsou jen sezónní záležitostí. V mnoha ruských domácnostech se připravují pravidelně – jako sobotní snídaně, slavnostní předkrm nebo součást pohoštění při významných příležitostech. Právě díky tomu se bliny recepty začaly šířit i mimo Rusko a získaly si oblibu napříč Evropou i Amerikou.

Dnes se s nimi můžeme setkat i v moderním kabátě – servírované na dřevěné desce s mikrobylinkami a veganským kaviárem, připravené bez lepku nebo s rostlinným mlékem. Ale i přes tyto inovace si zachovávají svou podstatu – jsou jednoduché, poctivé a slavnostní zároveň.

Bliny s kaviárem

Jednou z nejikoničtějších variant jsou právě bliny s kaviárem. Tradičně se používá černý nebo červený kaviár (nejčastěji lososový), který se podává na horkém blinu spolu s lžičkou zakysané smetany a snítkou kopru. Výsledkem je kombinace jemného těsta, slané delikátní chuti a krémovosti, která uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky.

V luxusních restauracích se takové bliny často podávají jako předkrm při slavnostních hostinách, svatbách nebo vánočních večeřích. Ale nemusí jít o nedostupnou delikatesu. I doma lze připravit jednoduché bliny s kaviárem, stačí kvalitní suroviny: čerstvé máslo, poctivá zakysaná smetana a čerstvý nebo pasteurovaný kaviár podle vašich možností.

Rodiny, které jednou vyzkoušely tuto kombinaci, se k ní často vracejí jako k výjimečnému jídlu pro zvláštní příležitosti. A to i tehdy, když kaviár nahradí uzeným pstruhem nebo veganskou alternativou.

Jak zařadit bliny do moderní kuchyně?

Mnohým se může zdát, že tradiční jídla, jako jsou bliny, nemají v moderním jídelníčku místo. Opak je ale pravdou. Jejich univerzálnost a jednoduchost je předurčují k tomu, aby se staly součástí každodenní i slavnostní kuchyně. Bliny recepty lze snadno upravit podle aktuálních stravovacích návyků – použít bezlepkovou mouku, rostlinné alternativy mléka, nebo je připravit ve sladké verzi s čerstvým ovocem.

Například v jedné české rodině, která se snaží o sezónní a lokální stravování, se bliny staly součástí víkendových snídaní. Místo kaviáru používají čerstvý tvaroh s pažitkou nebo domácí jablečné pyré. A právě v tom je jejich kouzlo – přizpůsobí se každé kuchyni i každé příležitosti.

Jak řekla ruská spisovatelka Ljudmila Ulická: „Bliny nejsou jen jídlo. Jsou to vzpomínky, sdílení, teplo a domov."

Bliny tedy nejsou jen kulinářským výtvorem. Jsou mostem mezi minulostí a současností, mezi tradicí a inovací. Ať už je připravíte podle autentického ruského receptu, nebo si vytvoříte jejich vlastní verzi, vždy přinesou na stůl víc než jen chuť – přinesou příběh.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist