facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Odkryjte kouzlo zapečených toastů se šunkou a sýrem v troubě

Zapečené tousty se šunkou a sýrem v troubě - klasika, která nikdy nezklame

Jsou dny, kdy člověk jednoduše nemá čas nebo chuť trávit hodiny u plotny. Přesto se chce najíst dobře, chutně a ideálně bez zbytečných kompromisů. Přesně v takových chvílích přicházejí na řadu zapečené tousty se šunkou a sýrem v troubě – jednoduchý recept, který si získal srdce (a žaludky) lidí napříč generacemi. Možná je znáte z dětství, kdy je připravovala babička s domácím chlebem a zbylou šunkou z víkendového oběda. Nebo jste je objevili až v dospělosti jako rychlou záchranu v pondělí večer. Ať tak, či onak, jedno je jisté – tousty z trouby mají své kouzlo.

Proč právě tousty v troubě?

V době, kdy jsou moderní kuchyně vybavené sendvičovači a toustovači, může někomu připadat jako krok zpět zapékat tousty v troubě. Jenže právě díky troubě získávají tousty křupavý povrch, rovnoměrné propečení a jemně zapečený sýr, který se v sendvičovači často jen stéká po okrajích.

Navíc trouba nabízí prostor pro improvizaci. Můžete zvolit různé druhy chleba – klasický toustový, rustikální kváskový, vícezrnný nebo dokonce bezlepkový. Stejně tak je možné měnit i náplň – od klasiky v podobě šunky a eidamu až po luxusní varianty s parmskou šunkou a sýrem brie. V kombinaci s pečením v troubě vzniká malý kulinářský zážitek, který se hodí jak na snídani, tak na rychlou večeři.

Jednoduchost, která neomrzí

Základem všeho je kvalitní chléb, dobrá šunka a sýr, který se krásně rozteče. Na rozdíl od některých internetových receptů, které zapečené tousty přetvářejí na složité zapékané sendviče s bešamelem či vajíčkem, klasická verze funguje právě díky své přímočarosti. A co víc – suroviny má většina domácností běžně v lednici.

Jistě, není to jídlo pro slavnostní večeři. Ale v mnoha domácnostech je to právě „obyčejný" toust, který zachrání den. A když ho podáte s čerstvým zeleninovým salátem nebo polévkou, stává se z něj plnohodnotné jídlo.

Malé triky, velký rozdíl

Co dělá zapečené tousty opravdu dobrými? Jsou to detaily. Například natření chleba tenkou vrstvou másla nebo kvalitního hořčičného dipu před tím, než přidáte šunku a sýr, může dodat toustu úplně jiný rozměr. Stejně tak, pokud jste milovníci křupavé krusty, zkuste dát tousty na poslední dvě minuty pod gril.

Mnozí také přísahají na kombinaci několika druhů sýra – třeba gouda a čedar, nebo eidam s trochou nivy. Sýrové variace mohou z jednoduchého receptu vytvořit chuťový zážitek, který potěší i náročnější jazýčky. A pokud chcete tousty povýšit na vyšší úroveň, přidejte tenký plátek rajčete, čerstvou bazalku nebo černé olivy.

Inspirace z praxe

Jana, maminka tří dětí z Olomouce, říká: „Zapečené tousty děláme doma skoro každý týden. Děti si je samy připraví, každý má jinou oblíbenou kombinaci. Nejmladší má rád jen šunku a sýr, starší syn si přidává česnek a rajče. Je to ideální jídlo, když přijedeme večer z kroužků – rychlé, teplé a bez zbytečného nepořádku."

A právě to je jedna z velkých výhod tohoto jídla – zapojit do přípravy můžeš i děti, nebo si každý člen domácnosti připraví svou verzi toustu přesně podle chuti. Navíc se tím šikovně zužitkují zbytky ze lednice – trochu šunky, kousek sýra, půlka papriky, která už ztrácí křehkost.

Jak na dokonalé tousty v troubě?

Základní recept je skutečně jednoduchý. Stačí pár plátků chleba, kvalitní šunka, tavený nebo tvrdý sýr a pár minut času.

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180–200 °C.
  2. Na plech vyložený pečicím papírem položte plátky chleba.
  3. Každý plátek namažte tenkou vrstvou másla nebo hořčice.
  4. Přidejte plátek šunky a plátek sýra (nebo nastrouhaný sýr).
  5. Pokud chcete, přidejte další ingredience – třeba tenké kolečko rajčete nebo cibuli.
  6. Přiklopte druhým plátkem chleba, opět můžete lehce potřít máslem.
  7. Pečte asi 10–15 minut, dokud se sýr nerozteče a chléb lehce nezezlátne. Pro extra křupavost použijte na závěr funkci grilu.

Tenhle základ se dá přizpůsobit na desítky způsobů, podle chuti, nálady nebo aktuálního obsahu spíže. A přestože se může zdát, že se jedná o jednoduché jídlo, právě v jeho variabilitě a dostupnosti spočívá kouzlo.

Zdravější verze? Ano, jde to!

Pokud si hlídáte životosprávu nebo hledáte zdravější alternativy, i tady se dá ledacos upravit. Vyberte celozrnný nebo kváskový chléb, sáhněte po šunce s nižším obsahem soli a kvalitním sýru s vyšším podílem bílkovin. Místo másla můžete použít avokádovou pomazánku nebo hummus jako jemný základ. A zelenina? Tu můžete přidat jak dovnitř, tak vedle na talíř – rukola, špenát, paprika nebo rajčata krásně doplní chuť a barvy.

Lidé s bezlaktózovou dietou zase mohou zvolit rostlinné alternace sýra a másla, které dnes už běžně najdete ve specializovaných obchodech se zdravou výživou. A i veganská verze toustů není žádný problém – rostlinné šunky i sýry existují v chutných variantách a v kombinaci s bylinkami vytvářejí zajímavou alternativu.

Víc než jen rychlovka

Zapečené tousty se šunkou a sýrem nejsou jen rychlým jídlem pro všední večer. Jsou také příležitostí, jak strávit čas s rodinou, jak využít zbytky jídla smysluplně a jak si uvařit něco hřejivého i bez velkého úsilí. V dnešní době, kdy se často zapomíná na jednoduché radosti, může být právě obyčejný toust připomínkou toho, že chuť domácího jídla nemusí být složitá.

Navíc existuje něco velmi uklidňujícího na tom, když se z trouby line vůně rozpečeného sýra a opečeného chleba. Je to vůně domova, útulnosti a pohody. Ať už ho jíte v pyžamu u večerního filmu, nebo o víkendové snídani s přáteli, toust je malý kulinářský poklad, který má své místo v každé kuchyni.

A jak říká britský šéfkuchař Jamie Oliver: „Jednoduché jídlo, udělané dobře, je často to nejlepší jídlo, jaké můžete mít."

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist