facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Quesadilla - příběh jednoho z nejoblíbenějších pokrmů mexické kuchyně

Mexická kuchyně je známá svou pestrostí, jednoduchostí a dokonalou harmonií chutí. Jedním z jídel, které tuto charakteristiku dokonale vystihuje, je právě quesadilla, někdy psaná také jako kesadila. Tento pokrm si oblíbili lidé po celém světě díky jeho jednoduché přípravě, univerzálnosti a lahodnému spojení chutí. V následujícím článku se dozvíte více o historii quesadilly, proč stojí za to ji zařadit do svého jídelníčku, a samozřejmě také získáte inspiraci na její přípravu. Pokud hledáte pokrm, který je rychlý, chutný a snadno přizpůsobitelný, quesadilla bude vaším novým oblíbencem.

Co je quesadilla a kde se vzala?

Slovo quesadilla pochází ze španělštiny, konkrétně z výrazu „queso", což znamená sýr. Tento název není náhodný – sýr je jednou z hlavních ingrediencí, která dává quesadille její charakteristickou chuť a texturu. První zmínky o quesadille pocházejí již ze 16. století, kdy se tortilla plněná sýrem začala objevovat v mexických domácnostech. Tehdejší quesadilla byla velmi jednoduchá, tvořila ji tortilla plněná sýrem a ohřívaná na ohni. Postupem času se však začaly přidávat další ingredience, a tak se tento pokrm stal variabilním a přizpůsobivým.

Dnes je quesadilla oblíbená nejen v Mexiku, ale i na všech kontinentech. Každý region ji obohacuje o své vlastní přísady, takže existují stovky různých receptů. Přesto však základ quesadilly zůstává stejný: tortilla, sýr a způsob přípravy, který vytváří křupavý povrch a lahodnou, vláčnou náplň.

Jak připravit dokonalou quesadillu?

Quesadilla je jedno z těch jídel, které si zamilujete pro jeho jednoduchost i chuť – navíc si jej snadno přizpůsobíte podle toho, co máte zrovna po ruce. Stačí vám pár základních surovin, jako jsou tortilly a dobrý sýr, a během pár minut máte hotovo. Tortilly můžou být buď klasické pšeničné – měkké a poddajné, nebo kukuřičné s typickou mexickou chutí.

Hlavní hvězdou ale zůstává sýr. Ideální je sáhnout po typech, které se hezky taví – třeba čedar, gouda, mozzarella nebo některý z tradičních mexických sýrů jako queso blanco. A pak je to už jen na vaší fantazii – do quesadilly můžete přihodit třeba kuřecí maso, grilovanou zeleninu, houby, fazole, nebo ji rozjet troškou jalapeños. Na přípravu si rozehřejte pánev s kouskem oleje nebo másla, přidejte náplň mezi dvě tortilly (nebo ji složte napůl), a pomalu opékejte z obou stran dozlatova, dokud sýr neřekne „rozteču se". A pokud hledáte jednoduchý recept, tady je jeden, který nezabere víc než 10 minut.

Ingredience
  • 2 pšeničné tortilly
  • 100 g strouhaného čedaru (nebo jiného tavitelného sýra)
  • 1 menší kuřecí prso (nakrájené na malé kousky a opečené)
  • 1 malá červená paprika, nakrájená
  • hrst čerstvého baby špenátu
  • trochu oleje nebo másla na smažení
  • sůl a pepř dle chuti

Na rozpálenou pánev dejte pár kapek oleje, jednu tortillu položte rovnou na ni, navršte sýr, maso, zeleninu a přiklopte druhou tortillou. Na mírném ohni opékejte dvě až tři minuty, otočte opatrně a pokračujte ještě chvíli z druhé strany, dokud nebude vše krásně rozpečené a tortilla křupavá. Nakrájejte na trojúhelníčky a podávejte třeba s čerstvým avokádem nebo zakysanou smetanou.

Quesadilla - proč si ji zamilujete?

Quesadilla není jen chutným pokrmem, ale také praktickým řešením, když potřebujete připravit rychlé jídlo pro sebe nebo své blízké. Její příprava zabere jen pár minut a suroviny, které potřebujete, máte většinou doma.

Pokrm je ideální pro všechny – milovníky masa, vegetariány i vegany. Stačí upravit ingredience podle svých preferencí a quesadilla se přizpůsobí vašemu stylu stravování. Navíc je skvělá i jako studená, takže ji můžete snadno zabalit na piknik nebo do práce.

Quesadilla jako prostor pro kreativitu

Jednou z největších výhod quesadilly je její variabilita. Můžete experimentovat s různými druhy sýra, přidávat bylinky nebo exotické ingredience a vytvářet tak nové a nové kombinace. Nebojte se zkusit netradiční suroviny, jako jsou například krevety, mango nebo kozí sýr.

Také omáčky hrají důležitou roli. Tradiční mexická salsa, guacamole nebo zakysaná smetana dokáží pozvednout chuť quesadilly na zcela novou úroveň. Pokud máte rádi pikantní jídla, zkuste quesadillu podávat s chilli omáčkou.

Quesadilla jako inspirace pro váš jídelníček

Pokud jste dosud quesadillu nevyzkoušeli, je ten pravý čas to změnit. Vyzkoušejte si připravit vlastní recept na quesadillu a nechte se okouzlit jednoduchostí a chutí tohoto pokrmu. Je to skvělý způsob, jak obohatit svůj jídelníček a přinést do své kuchyně trochu mexické atmosféry.

Pamatujte, že quesadilla je nejen pokrm, ale také skvělý způsob, jak se kreativně vyjádřit. Ať už připravujete rychlou večeři, občerstvení pro přátele nebo lahodný oběd do práce, quesadilla vás nikdy nezklame. Dejte jí šanci a objevte, proč je tak oblíbená po celém světě.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist