
Vytvořte si doma originální pelmeně recept s nádechem tradice

Tajemství dokonalých pelmení - ukrajinská tradice na českém stole
Pelmeně – malé knedlíčky plněné masem – jsou pokrmem, který má své pevné místo v kuchyních východní Evropy. Ačkoli jejich původ sahá do hluboké historie Sibiře, dnes jsou oblíbené po celém postsovětském prostoru, zejména v Rusku, Ukrajině i Bělorusku. V posledních letech si však získávají srdce i v českých domácnostech a není se čemu divit – jsou jednoduché, syté a neskutečně chutné. Pokud hledáte nejlepší recept na pelmeně, jste na správném místě. Pojďme se společně ponořit do jejich historie, naučit se klasický recept na pelmeně a přidat i pár tipů, díky kterým budou chutnat jako od babičky z Kyjeva.
Kořeny východoevropské kuchyně
Přestože dnes pelmeně najdeme v regálech supermarketů jako mražený polotovar, jejich původ je mnohem poetičtější. Název „pelmeně" pochází z uralského výrazu „pel'n'an", což znamená „ušní chléb" – podle tvaru připomínajícího malé ucho. Do Evropy se dostaly díky sibiřským kočovným kmenům a rychle si získaly popularitu pro svou praktičnost – v zimě se skvěle uchovávaly a byly vydatné.
Ukrajinská verze pelmení se od té ruské liší především způsobem dochucení masa a přítomností česneku, cibule a bylinek. Zatímco ruské pelmeně bývají jednodušší a spoléhají na sílu vývaru, ty ukrajinské jsou aromatičtější a někdy i trochu pikantnější. Právě díky těmto chuťovým kontrastům se staly vyhledávanou specialitou i za hranicemi Ukrajiny.
Klasický ukrajinský recept na pelmeně
Přestože existují stovky variant, tradiční ukrajinský recept na pelmeně se drží několika základních surovin. Tajemství úspěchu však tkví v poměru, trpělivosti a lásce při přípravě těsta a náplně.
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- 200 ml vody
- 1 lžička soli
Náplň:
- 250 g mletého hovězího masa
- 250 g mletého vepřového masa
- 1 větší cibule (najemno nastrouhaná)
- 2 stroužky česneku (prolisované)
- sůl a pepř podle chuti
- volitelně: nasekaný kopr nebo petržel
Těsto se připravuje podobně jako na domácí nudle – mouka, vejce, voda a špetka soli se spojí v hladké, elastické těsto. To je potřeba dobře propracovat a nechat alespoň 30 minut odležet. Mezitím se připraví směs mas, kterou je ideální promíchat rukama, aby se chutě dobře propojily.
Z těsta se potom vyvaluje tenká placka, z níž se vykrajují kolečka (ideálně o průměru 6–7 cm). Na každé kolečko se dá malá lžička náplně, těsto se přeloží napůl a okraje se dobře stlačí. Potom se oba konce spojí k sobě – a voilà, malý pelmeň je na světě.
Vaří se v osolené vroucí vodě nebo vývaru, dokud nevyplavou na povrch, což trvá zhruba 5–7 minut. Tradičně se podávají s máslem, zakysanou smetanou nebo octem. V některých oblastech je zvykem podávat je i s vývarem jako polévku.
Malé triky pro velkou chuť
Pelmeně jsou jídlem, které se dá připravit dopředu a zamrazit – což ocení každý, kdo rád ušetří čas během týdne. Před zmražením je dobré je rozložit na tác, aby se neslepily, a teprve poté přesypat do sáčku. V mrazáku vydrží klidně několik měsíců.
Pro ještě autentičtější chuť je ideální použít směs hovězího a vepřového masa, ale najdou se i vegetariánské varianty – například s bramborami, houbami nebo zelím. Ačkoliv ty nejsou technicky pelmeně (spíše vareniky), pro mnoho domácností jsou vítanou alternativou.
Jedním z triků, který znaly už naše babičky, je přidání pár kapek studené vody do masové náplně. Díky tomu zůstane šťavnatá i po uvaření. Stejně tak je důležité nepřehánět to s množstvím náplně, jinak hrozí, že se při vaření pelmeně otevřou.
Pelmeně jako součást rodinné tradice
Možná vás překvapí, že v mnoha ukrajinských domácnostech je příprava pelmení společenskou událostí. Před víkendem se rodina sejde, sedne si ke stolu, rozdělí si úkoly – někdo válí těsto, jiný plní a skládá, další vaří – a během hodiny jsou hotovy desítky kusů. Je to chvíle sdílení, podobně jako při českém pečení vánočního cukroví.
Jedna z návštěv u přátel v Užhorodu přinesla nezapomenutelný zážitek. U stolu seděla třígenerační rodina, všichni zapojeni. Děti soutěžily, kdo udělá víc pelmení za 10 minut, babička dohlížela na tvar a těsto, a dědeček ochutnával první várku přímo z hrnce. „V pelmeních je všechno – práce, láska i čas," smál se.
Proč pelmeně zdomácněly i u nás?
Česká kuchyně má k pelmením blízko. Jsme národ knedlíků, milujeme poctivá jídla s omáčkami a máme zkušenost s domácím vařením. Pelmeně proto nejsou žádnou překážkou, ba naopak – stávají se vítanou změnou, kterou si lze snadno přizpůsobit.
V době, kdy se stále více lidí vrací k domácímu vaření a hledá recepty bez konzervantů a umělých přísad, dávají pelmeně smysl. Jsou poctivé, jednoduché a přitom neuvěřitelně variabilní. Navíc se skvěle hodí jako večeře i slavnostnější oběd. A pokud uvažujete o tom, že si připravíte větší množství a zamrazíte je – budete si vděční při každé hektické středě.
Internet dnes nabízí nespočet verzí a úprav – některé přidávají do těsta jogurt, jiné ho připravují z pohankové mouky. Najdete i recepty na smažené pelmeně nebo varianty s lososem. Ale pokud hledáte recept na pelmeně, který vás přenese na ukrajinský venkov, držte se jednoduchosti. Tradiční suroviny, trpělivá příprava a dobrá nálada – to jsou hlavní ingredience.
Pelmeně jsou víc než jen jídlo. Jsou vzpomínkami na dětství, symbolem domova i kulinářským mostem mezi východem a západem. Ať už se rozhodnete pro klasickou variantu nebo si vytvoříte vlastní, jedno je jisté – s každým soustem budete blíž pochopení, proč si je tolik lidí zamilovalo.