
Objevte jednoduchý low carb recept na pizzu

Recept na lahodnou low carb pizzu s mozzarellou
Pizza. Symbol pohodlí, večerní pohody, první volba mnoha lidí, když přijde na rychlý a chutný oběd či večeři. Jenže klasická pizza je často kalorická bomba plná sacharidů, které mohou při zdravějším životním stylu nebo nízkosacharidové dietě představovat problém. Znamená to, že se milovníci pizzy musejí smířit s tím, že si tento pokrm už nedají? Naštěstí ne. Existuje totiž chutná a jednoduchá alternativa – low carb pizza.
Možná vás překvapí, že nízkosacharidová verze pizzy může být stejně voňavá, křupavá a uspokojivá jako ta tradiční. Navíc poskytne tělu kvalitní bílkoviny, zdravé tuky a méně cukrů, což ocení nejen lidé držící keto dietu, ale i ti, kdo se snaží jíst vyváženěji. V tomto článku se podíváme na to, jak na recept na low carb pizzu s mozzarellou, co si ohlídat při přípravě a proč může být tahle pizza skvělou volbou i pro rodinnou večeři.
Proč volit low carb pizzu?
Přechod na nízkosacharidovou stravu může být výzvou, zvlášť pokud se člověk snaží vzdát oblíbených jídel. Pizza bývá jedním z těch "zakázaných" pokrmů, pro které je v tradiční formě těžké najít zdravější náhradu. Klíčem však není vzdát se jí, ale nahradit problémové ingredience – zejména mouku – jinými, výživnějšími alternativami.
Základem low carb pizzy je především těsto. Místo klasické pšeničné mouky se používají suroviny jako mandlová mouka, kokosová mouka nebo květák. Ty mají nízký obsah sacharidů, vysoký podíl vlákniny a navíc jsou přirozeně bezlepkové. Výhodou je, že tyto náhrady nejen šetří kalorie, ale dodají tělu i cenné živiny. Mandlová mouka například obsahuje spoustu vitamínu E, zdravých tuků a minerálů jako hořčík a vápník.
Recept na low carb pizzu s mozzarellou
Jedním z nejoblíbenějších receptů na nízkosacharidovou pizzu je low carb pizza s mozzarellou v těstě i na povrchu. Tento recept je známý pod pojmem "fathead pizza" a pochází z americké low carb komunity. Jeho kouzlo spočívá v tom, že těsto je tvořeno především z mozzarelly, mandlové mouky a vajec. Výsledkem je pružné, vláčné těsto, které skvěle drží tvar, ale zároveň se na jazyku rozplývá s každým soustem.
Suroviny na těsto:
- 170 g strouhané mozzarelly (nejlépe tučnější typ)
- 2 lžíce smetanového sýra (např. Lučina bez příchuti)
- 1 vejce
- 60 g mandlové mouky
- špetka soli
- špetka oregana (volitelné)
Na obložení:
- 3–4 lžíce rajčatového protlaku nebo kvalitní pasírovaná rajčata
- 100 g mozzarelly na obložení
- oblíbené bylinky (bazalka, oregano)
- zelenina dle chuti (např. paprika, olivy, žampiony, cuketa)
- volitelně kvalitní šunka, tuňák nebo kuřecí maso
Postup:
- Mozzarellu a smetanový sýr dejte do mísy a nechte rozpustit v mikrovlnné troubě (cca 40–60 sekund), dokud se sýr nezačne táhnout a spojí se.
- Do rozpuštěné sýrové směsi přidejte mandlovou mouku, vejce, sůl a případně oregano. Promíchejte lžící a poté zpracujte rukama v kompaktní těsto.
- Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry na placku o tloušťce cca 0,5 cm. Přeneste na plech a pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 10 minut – dokud nezačne zlátnout.
- Vyjměte z trouby, potřete rajčatovým základem a obložte podle chuti. Nakonec přidejte plátky mozzarelly.
- Vraťte pizzu do trouby na dalších 7–10 minut, dokud není sýr rozpuštěný a okraje dozlatova upečené.
- Podávejte ozdobené čerstvou bazalkou nebo rukolou.
Jak si pizzu přizpůsobit podle sebe?
Jednou z nejlepších věcí na domácí pizze je její variabilita. Tento pizza nízkosacharidový recept si můžete snadno upravit podle své nálady i zbytků v lednici. Chcete vegetariánskou verzi? Použijte grilovanou cuketu, lilky nebo špenát. Milujete výrazné chutě? Přidejte nakládané kapary nebo chilli papričky.
Pokud máte doma malé děti, které jsou na novinky v jídelníčku opatrné, můžete jim připravit jejich vlastní minipizzy s kukuřicí a šunkou. A věřte – málokteré dítě pozná, že se jedná o "zdravější" variantu. V jedné rodině například maminka upekla low carb pizzu pro sebe a klasickou pro děti. Děti si ale nakonec raději daly její verzi. „Byla tak dobrá, že jsem si musela udělat druhou," směje se dnes.
Co říká výživa?
Výživoví poradci se shodují, že snižování příjmu jednoduchých sacharidů může mít pozitivní dopad: stabilnější hladina cukru v krvi, menší chutě na sladké i delší pocit sytosti po jídle. Low carb pizza tak může být skvělým zpestřením jídelníčku pro ty, kteří chtějí omezit bílou mouku, ale nehodlají se vzdát požitku z jídla.
Jak uvádí například Harvard School of Public Health, nižší příjem rafinovaných sacharidů může snižovat riziko vzniku cukrovky 2. typu a podporovat zdravé hubnutí. A pokud se při tom všem člověk ještě dobře nají? O to lépe.
Kde najít kvalitní suroviny?
Klíčem ke zdravější variantě pizzy je nejen recept, ale i kvalita použitých ingrediencí. Sýr by měl být co nejméně průmyslově zpracovaný, ideálně bez přidaných škrobů či barviv. Mandlová mouka z ekologického zemědělství má lepší chuť i výživový profil než levné náhražky. Totéž platí pro rajčatový základ – vyhněte se protlakům s přidaným cukrem a raději sáhněte po pasírovaných rajčatech v bio kvalitě.
Na e-shopech jako je Ferwer.cz najdete široký výběr udržitelných a ekologických produktů, které mohou být skvělým výchozím bodem pro každého, kdo chce vařit zdravě, ale zároveň s ohledem na planetu.
Nejen pro dietáře
Low carb pizza není jen pro ty, kdo drží keto nebo paleo dietu. Je to skvělý způsob, jak do jídelníčku dostat víc bílkovin a zdravých tuků, aniž by člověk musel obětovat chuť. Díky sýrovému těstu je pizza sytější a často stačí menší porce, aby člověk měl pocit plnosti. Navíc se jedná o jídlo, které lze připravit předem, vzít s sebou do práce nebo zamrazit na později.
A pokud si chcete dopřát malý kulinární experiment, můžete těsto připravit třeba z jemně rozmixovaného květáku, psyllia nebo kombinace semínek a sýra. Variant je nespočet – a každá může být překvapivě dobrá.
„Pizza není nepřítelem zdravého životního stylu. Je to jen o volbě správných surovin," říká nutriční terapeutka Pavla Janů. A s tím nelze než souhlasit.
Možná tak příští pátek večer místo objednávání klasické pizzy vytáhnete mandlovou mouku, mozzarellu a pustíte se do vlastní, zdravější verze. Vaše chuťové buňky i tělo vám za to možná poděkují.