facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Jak připravit domácí krokety a ohromit rodinu i přátele

Domácí krokety jsou jedním z těch pokrmů, které okamžitě vyvolávají pocit pohodlí, nostalgie a vůně domova. Křupavé na povrchu, měkké uvnitř a plné bramborové chuti – právě tato kombinace dělá z kroket oblíbenou přílohu i samostatné jídlo. Zatímco v restauracích se často podávají krokety zmražené a smažené v oleji, domácí verze nabízí něco úplně jiného: autentičnost, čerstvost a kontrolu nad surovinami. A navíc – krokety z trouby dokáží být stejně chutné, aniž by přetékaly tukem.

Odkud vlastně pochází krokety?

Původ kroket sahá do francouzské kuchyně, kde slovo croquette označuje malý smažený váleček plněný nejrůznějšími ingrediencemi – od masa po zeleninu. Postupně se rozšířily po celé Evropě, a především v domácnostech střední Evropy se bramborové krokety staly oblíbenou formou zpracování zbytků vařených brambor. V českém prostředí jsou nejčastěji spojovány s bramborovou přílohou k masu nebo zeleninovému pokrmu.

Co se změnilo? Dříve se krokety smažily téměř výhradně na oleji. Dnes, kdy si stále více lidí hlídá příjem tuků a dává přednost zdravějšímu stravování, jsou na vzestupu domácí krokety v troubě. Jde o verzi, která neztrácí nic ze své chuti, ale přidává k tomu bonus zdravější přípravy a možnost si recept uzpůsobit podle vlastní chuti.

Jak na nejlepší domácí krokety?

V jádru jsou krokety velmi jednoduché. Základem jsou vařené brambory, které se rozmačkají na jemné pyré, dochutí, obalí a upečou. Zdá se to snadné – a také to je. Přesto je několik drobností, které rozhodují o tom, zda výsledek bude jen „dobrý", nebo skutečně nejlepší domácí krokety, které si budete chtít dávat znovu a znovu.

Jedním z klíčových prvků je výběr brambor. Nejlépe fungují škrobovité, tedy typu C, které se po uvaření snadno rozmačkají a vytvoří lepivou strukturu. Pokud se použijí nové nebo voskovité brambory, směs se bude hůře spojovat a krokety mohou praskat nebo se rozpadat.

Další důležitou složkou je konzistence. Bramborová směs by měla být pevná, ale ne suchá. Proto se do ní často přidává žloutek, případně kousek másla nebo nastrouhaného sýra, což chuťově posune krokety o úroveň výš. Někdo přidává i špetku muškátového oříšku nebo česnek – právě tyto drobnosti vytvářejí finální charakter pokrmu.

A pak je tu obalování. Klasická trojobalová metoda – mouka, vajíčko, strouhanka – funguje i zde, ale je možné použít i alternativní obaly. Například kukuřičná strouhanka dodá kroketám extra křupavost, zatímco mleté ovesné vločky přidají výživovou hodnotu a jemně oříškový tón.

Domácí krokety v troubě

Pokud je důvodem domácí přípravy snaha vyhnout se přepálenému oleji a těžkým jídlům, trouba nabízí skvělé řešení. Při pečení v troubě totiž krokety nepotřebují být ponořené v oleji – stačí je lehce postříkat olejem ve spreji nebo potřít štětcem.

Když se správně připraví, jsou výsledkem krokety, které mají zlatavou, křupavou kůrku a měkký střed. Výhodou je, že si nemusíte dělat starosti s přepalováním oleje, ani se o krokety neustále starat. Prostě je vložíte do trouby a po 25–30 minutách vyndáváte hotové.

Zkušenost jedné české maminky je v tomto směru výmluvná: „Začala jsem dělat domácí krokety v troubě, když jsem zjistila, kolik oleje nasají ty kupované. Dnes už děti jiné nechtějí – oblíbené jsou hlavně ty se sýrem uvnitř."

Domácí bramborové krokety

Základem každého kroketového receptu jsou kvalitní brambory. Pokud máte zbytky z předešlého dne, neváhejte je použít – právě to je kouzlo domácí kuchyně. Rozmačkané brambory se dochutí solí, pepřem, případně bylinkami, a formují se do válečků nebo kuliček.

Mezi oblíbené variace patří:

  • Sýrové krokety – přidání strouhaného sýra, jako je čedar nebo parmazán, vytvoří bohatší chuť.
  • Bylinkové krokety – nasekaná petržel, tymián či pažitka osvěží bramborový základ.
  • Krokety s česnekem a cibulkou – lehce osmažená cibulka a česnek dodají domácím kroketám hloubku chuti.
  • Vegetariánské krokety s dýní nebo brokolicí – přimíchaná zelenina zvyšuje nutriční hodnotu a zahraje si na talíři barvami.

Aby krokety držely tvar, je důležité těsto dobře vychladit – ideálně v lednici alespoň 30 minut. Studené těsto se lépe formuje a při pečení drží pohromadě.

V troubě se pečou při teplotě 200 °C na pečicím papíře, přibližně 25 minut. Doporučuje se je v polovině pečení obrátit, aby byly zlatavé ze všech stran.

Kdy a s čím krokety podávat?

Domácí krokety nejsou jenom přílohou – mohou být samostatným chodem, obzvlášť když jsou doplněny o zajímavý dip. Jogurtový s bylinkami, česneková majonéza nebo třeba avokádový dip posunou pokrm do moderní kuchyně. Skvěle se hodí i k rostlinným burgerům, zeleninovým plackám nebo jako alternativa k hranolkům při grilování.

Krokety si často nacházejí místo ve slavnostních menu – jako příloha k pečenému masu, rybě nebo vegetariánským šiškám. Pokud je rozměrově zmenšíte, mohou se stát i oblíbeným party snackem – stačí přidat pár párátek a dipy do mističek.

Jedna britská kulinářská bloggerka kdysi prohlásila: „Kroketa je jako malý stroj času – vrací mě do kuchyně mé babičky." A není to daleko od pravdy. Vůně pečených brambor, másla a bylinek dokáže navodit atmosféru domova, klidu a tradice.

Domácí krokety receptý

Zde je základní recept, který si lze snadno přizpůsobit:

Ingredience:

  • 800 g vařených brambor (ideálně typu C)
  • 1 žloutek
  • 30 g másla
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku (volitelné)
  • strouhanka na obalení
  • 1 vejce na obalování
  • lžíce mouky (na ruce nebo podsypání)
  • olej ve spreji nebo trochu rostlinného oleje na potření

Postup:

  1. Brambory nastrouháme nebo rozmačkáme na jemno, přidáme máslo, žloutek, sůl, pepř a případně další ingredience dle chuti (sýr, bylinky).
  2. Směs necháme vychladit v lednici.
  3. Tvoříme válečky nebo kuličky, které obalíme v mouce, vajíčku a strouhance.
  4. Klademe na plech s pečicím papírem, potřeme olejem nebo postříkáme.
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25 minut. V polovině otočíme.

Výsledkem jsou domácí bramborové krokety, které jsou křupavé, chutné a přitom lehké. A hlavně – víte přesně, co jste do nich dali.

Když se spojí tradice s moderním přístupem k vaření, vzniká něco, co si zaslouží místo nejen na talíři, ale i v rodinných receptech. A právě domácí krokety – ať už klasické, zeleninové, nebo sýrové – mají potenciál stát se stálicí kuchyně, která spojuje generace.

Sdílejte

Kategorie Hledání Chat
TOPlist