facebook
Akce s Tierra Verde!
Všechny produkty nyní se slevou 15%! Navíc - přidej do košíku zboží této značky alespoň za 1000 Kč a získáš od nás zdarma vzorek Čističe koupelen!

Objednávky do 14:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Žlutodřev peprný (Zanthoxylum piperitum)

Další názvy: Sečuánský pepř, Sansho, japonský pepř, Hua jiao

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Žlutodřev peprný, známý také jako sečuánský pepř, sansho, japonský pepř či hua jiao, je zřejmě jeden z nejoblíbenějších koření v asijské kuchyni. Tato rostlina pochází z Japonska a pěstuje se také v Číně a Koreji, kde je neodmyslitelnou součástí místní kulinářské tradice. Právě ze sečuánského pepře si lidé po staletí vytváří jedinečné chutě a aromata. Přestože se nazývá pepř, nesoustředí se jeho chuť na pálivost, jako je tomu u jeho černého a bílého "bratrance". Jeho chuť je spíše citrusová a lehce májová a přináší do pokrmů jemný nádech citrónu a mandarinky.

Sečuánský pepř je hlavní součástí světově proslulého sečuánského koření, které je směsí různých koření a bylinek, včetně hvězdicovitého anýzu, hřebíčku, skořice a fenyklu. Toto směs se používá při přípravě pokrmů jako jsou sečuánský hovězí maso, kung pao kuře a mapo tofu - jídla, která jsou známá svou výraznou a intenzivní chutí. Sečuánský pepř se také používá k výrobě různých sójových omáček, marinád a nálevů, které dodávají pokrmům pikantní, ale zároveň i jemně citrusovou chuť. Dále, pepřová zrna získávají stále větší oblibu v moderních kulinářských trendech po celém světě, kde nacházejí uplatnění v gourmet receptech a exkluzivních kořenících směsích. Rostlina žlutodřev peprný je také využívána v tradiční medicíně, kde se její plody používají při léčení zažívacích problémů a bolesti.


Kategorie
Top TOPlist