Žlutodřev peprný (Zanthoxylum piperitum)
Další názvy: Sečuánský pepř, Sansho, japonský pepř, Hua jiao
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Žlutodřev peprný: přírodní koření s aromatickým účinkem a širokým využitím
Žlutodřev peprný (latinsky Zanthoxylum piperitum), známý také jako japonský pepř nebo sanshō, je aromatická rostlina z čeledi routovitých (Rutaceae), která se používá především v kuchyni a tradiční medicíně. Jeho aktivní složky patří mezi alkaloidy a esenciální oleje, které mu propůjčují typickou pikantní a lehce citrusovou chuť. Tento druh je rozšířený zejména ve východní Asii, kde má hluboké kulturní a kulinářské kořeny, především v Japonsku, Číně a Koreji.
Chemické vlastnosti
Hlavní aktivní látky ve žlutodřevu peprném tvoří silice a alkaloidy jako sanshool, jehož deriváty Z-α-sanshool a hydroxy-α-sanshool způsobují typický štiplavý pocit na jazyku, podobný brnění nebo mírnému znecitlivění. Systematický název sanshoolu je (2E,6Z,8E,10E)-N-isobutyl-2,6,8,10-dodecatetraenamide. Chemický vzorec hlavního zástupce sanshoolů je C16H25NO.
Plody žlutodřevu peprného jsou malé, kulovité, nažloutlo-hnědé nebo načervenalé a po usušení se otevírají, čímž uvolňují semena. Mají intenzivní aromatickou vůni s citrusovým nádechem díky přítomnosti limonenu a dalších terpenoidů. Sušené oplodí se používá jako koření. Aromatické silice jsou částečně rozpustné v alkoholu a tucích, avšak málo ve vodě. Jejich bod varu se pohybuje mezi 190–210 °C v závislosti na konkrétní složce.
Využití a aplikace
Plody a listy žlutodřevu peprného nacházejí uplatnění v několika oblastech, zejména:
-
Potravinářství: Sušené oplodí se běžně využívá jako koření, především v japonské kuchyni, kde je nedílnou součástí směsi „shichimi togarashi" a často se podává také k rybím pokrmům. Kromě štiplavé chuti má díky esenciálním olejům i osvěžující citrusový podtón, což jej odlišuje od černého pepře i chilli.
-
Tradiční medicína: V čínské, japonské a korejské medicíně se využívá pro své antioxidační, protizánětlivé a antiseptické účinky. Výtažky ze žlutodřevu peprného se používaly k léčbě zažívacích potíží, bolestí břicha a některých kožních onemocnění.
-
Kosmetický a farmaceutický průmysl: Díky svým antibakteriálním vlastnostem a přírodnímu aroma se extrakty z plodů uplatňují i v některých přírodních deodorantech či masážních přípravcích. Žlutodřev obsahuje sloučeniny, které podporují krevní oběh a mírní bolest svalů.
Některé ekologicky zaměřené značky využívají rostlinné extrakty žlutodřevu ve svých přípravcích. Například na stránkách ferwer.cz v článku o přírodní kosmetice se dočteme o výhodách používání bylinných ingrediencí v péči o kůži.
Přirozený výskyt a výroba
Žlutodřev peprný se přirozeně vyskytuje v horských a podhorských oblastech východní Asie – zejména v Japonsku, Koreji a částech Číny. Je to opadavý keř nebo malý strom, dorůstající až 3 metrů. Plody se sbírají na konci léta a často suší na slunci.
Pěstování žlutodřevu vyžaduje mírné klima a dobře propustnou půdu. Výnosy nejsou příliš vysoké, což přispívá k jeho relativně vyšší ceně mezi kořením. Výroba extraktů zahrnuje parní destilaci pro získání esenciálního oleje, nebo maceraci v alkoholu pro terapeutické a farmaceutické účely.
Bezpečnost a ekologie
Žlutodřev peprný je obecně považován za bezpečné koření, pokud je užíván v běžných kulinářských množstvích. Vyšší dávky extraktů mohou u citlivých jedinců vyvolat podráždění ústní sliznice nebo zažívací obtíže. Sanshooly mohou mít mírně neuroaktivní účinky, ale v potravinářských dávkách nehrozí toxické působení.
Z ekologického hlediska je rostlina relativně nenáročná na chemické ošetřování a může být pěstována v organických podmínkách. Vzhledem k rostoucímu zájmu o udržitelnější zemědělství se stává žlutodřev populární plodinou pro ekologické farmy, což se pozitivně odráží i v nabídce bioproduktů na trhu.
Zajímavosti a souvislosti
Zanthoxylum piperitum byl po staletí součástí nejen kuchyně, ale i náboženských rituálů v Japonsku – listy z mladých rostlin, zvané „kinome", se používaly k ochraně před zlými duchy. V Koreji roste příbuzný druh Zanthoxylum schinifolium, který má podobné použití a účinné látky.
Zajímavostí je, že sanshool má schopnost aktivovat somatosenzorické receptory v ústech, což přispívá k jeho charakteristickému brnění. Tento efekt zkoumaly studie publikované například v The Journal of Neuroscience](https://www.jneurosci.org/content/28/45/11909), které prokázaly, že sanshool ovlivňuje dráhy podobné těm, které reagují na vibrace nebo doteky.
Také moderní gastronomie se začíná více zajímat o sanshool pro jeho unikátní senzorické vlastnosti, čímž se žlutodřev dostává do popředí kreativní kuchyně nejen v Asii, ale i v Evropě a Americe.
Shrnutí
Žlutodřev peprný (Zanthoxylum piperitum) je nejen vysoce aromatické a pikantní koření, ale také přírodní surovina s širokým uplatněním v potravinářství, tradiční medicíně i kosmetice. Jeho jedinečné chemické složení, zejména přítomnost sanshoolu a terpenoidů, mu dodává specifické senzorické vlastnosti a činí z něj zajímavou alternativu klasického pepře. Díky ekologickým možnostem pěstování a rostoucímu zájmu o přírodní ingredience má potenciál i pro udržitelné formy výroby.
Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.
Tablety do myčky na nádobí (dóza 30 ks)
Detail produktu
Kondicionér pro normální a slabé vlasy BIO (150 ml)
Detail produktu
Hydratační tělový krém Pure
Detail produktu
B komplex forte na pevné nervy, 120 vegan kapslí
Detail produktu
Vyživující maska na suché vlasy BIO (150 ml) - ideální na roztřepené konečky
Detail produktu