facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Želatina (Gelatin)

Další názvy: Živočišná želatina, Rostlinná želatina, Agar, E406, E407, E410

Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)


Co je želatina a proč je tak důležitá?

Želatina (anglicky gelatin, systematický název: hydrolyzovaný kolagen) je přírodní bílkovina získávaná z kolagenu, který se nachází zejména ve vazivových tkáních živočichů. Tato látka, označovaná také jako želé nebo živočišné lepidlo, má v potravinářství, kosmetice i farmacii široké uplatnění. Díky svým unikátním fyzikálním vlastnostem se stala nepostradatelnou složkou v mnoha průmyslových i domácích aplikacích.

Chemické vlastnosti želatiny

Želatina je směs peptidů a proteinů vzniklých částečnou hydrolýzou kolagenu. Chemický vzorec jako takový nemá kvůli své komplexní struktuře, ale její CAS číslo je 9000-70-8. Jedná se o bezbarvou až nažloutlou, průhlednou tuhou látku bez výrazného zápachu a chuti. Ve formě prášku je snadno rozpustná ve teplé vodě, po ochlazení tvoří typickou želé strukturu.

Mezi klíčové fyzikální vlastnosti patří schopnost vázat vodu a tvořit gely, což v kombinaci s netoxičností a biologickou rozložitelností činí želatinu ideální pro široké spektrum použití. V přírodě se kolagen (výchozí surovina pro výrobu želatiny) nachází v kostech, chrupavkách a kůži savců, zejména skotu a prasat.

Využití a aplikace želatiny

Potravinářský průmysl je asi nejznámější oblastí použití želatiny. Funguje zde jako stabilizátor, želírovací a zahušťovací činidlo. Setkáváme se s ní např. v želé cukrovinkách, aspikových výrobcích, jogurtech či dortech. Jelikož je bez chuti a bez zápachu, nenarušuje výsledný chuťový profil potravin.

Ve farmaceutickém průmyslu se želatina využívá k výrobě tobolek, potahových filmů a v některých typech medicínských implantátů. Dále slouží jako nosič v suplementech nebo jako plnidlo v tabletách. Její biokompatibilita a nízká toxicita ji činí ideálním kandidátem pro medicínské aplikace.

V kosmetice nalezla želatina uplatnění při výrobě hydratačních masek, vlasových přípravků nebo zpevňujících krémů. Například blog Ferweru popisuje, jak přírodní látky jako želatina mohou pozitivně ovlivnit strukturu vlasů a pokožky.

Kromě toho se želatina používá i v technických oborech – například při výrobě fotografických filmů, v tiskařském průmyslu nebo i ve výrobě zápalkových hlavic a lepidel.

Přirozený výskyt a výroba

Želatina se v přírodě nevyskytuje ve své konečné podobě – jedná se o látku získávanou z živočišného kolagenu. Tento kolagen se extrahuje z kůží, chrupavek a kostí skotu, prasat nebo ryb. Hlavní fází výroby je hydrolýza kolagenu, při níž se dlouhé proteinové řetězce rozkládají na kratší peptidové fragmenty rozpustné ve vodě.

Podle technologického procesu se rozlišují dva typy želatiny: typ A, vyráběná kyselou hydrolýzou, obvykle z vepřových tkání, a typ B, vznikající alkalickou hydrolýzou, typicky z hovězích komponent. Výsledný produkt se poté suší do práškové, listové nebo granulované formy.

Moderní výrobci také vyvíjejí alternativní metody výroby želatiny z ryb nebo hmyzu, aby snížili ekologickou zátěž a vyhověli požadavkům vegetariánských nebo náboženských směrnic.

Bezpečnost a ekologie

Běžně používaná potravinářská želatina je považována za bezpečnou látku, jak potvrzují například údaje publikované Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Nezpůsobuje alergické reakce ve větším měřítku, a i proto ji lze nalézt v dětské výživě nebo zdravotních produktech.

Její ekologická stopa však závisí na původu suroviny. Želatina vyráběná z vedlejších produktů masného průmyslu využívá jinak neupotřebitelné materiály, ale z ekologického hlediska působí problematicky kvůli masné výrobě jako celku. Proto se stále častěji rozvíjejí alternativní formy rostlinného původu, například agar nebo pektin, jak se o tom zmiňuje článek o alternativách v potravinářství.

Sama želatina je ale plně rozložitelná a nezatěžuje přírodu toxickými látkami.

Zajímavosti ze světa želatiny

Želatina nebyla vždy známá tak, jak ji dnes vnímáme. Už ve středověku ji vyráběli z pomalu vařených zvířecích kůží a kostí, přičemž její konzumace byla považována za znak bohatství a kulinářského umění. Jedním z prvních průmyslových využití želatiny byla výroba fotografických filmů, kde sloužila jako nosná emulze pro halogenové stříbro.

Dnešní specializované použití dosahuje až do oblasti biomedicíny – například při vývoji bioinkoustů pro 3D tisk tkání, kde její schopnost tvořit stabilní hydrogely umožňuje simulaci měkkých tkání a struktur v těle, jak ukazují výzkumy publikované v časopise ACS Biomaterials Science & Engineering.

Shrnutí

Želatina je přírodní biopolymer, který se získává z kolagenu a uplatňuje se v potravinářství, kosmetice i farmaceutickém průmyslu. Díky své schopnosti tvořit gely, být biologicky kompatibilní a snadno stravitelná, představuje jednu z nejuniverzálnějších přírodních látek. Ať už jde o želé dezert, masku na obličej nebo tobolku na vitamíny, želatina se stala nenápadnou, ale klíčovou součástí našich každodenních produktů.

Želatina (Gelatin) můžete nalézt v následujících produktech

RA10H - univerzální šetřič vody pro sprchy s hladkým designem, česká výroba
RA10H - univerzální šetřič vody pro sprchy s hladkým designem, česká výroba
Detail produktu
RA6 22 - vysoce úsporný provzdušňovač s vnitřním závitem české výroby
RA6 22 - vysoce úsporný provzdušňovač s vnitřním závitem české výroby
Detail produktu
RA6 24A - vysoce úsporný provzdušňovač s vnějším závitem a antivandal úpravou
RA6 24A - vysoce úsporný provzdušňovač s vnějším závitem a antivandal úpravou
Detail produktu
Alpargata Chumbo
Alpargata Chumbo
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík Chat
TOPlist