facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Vanilka pravá (Vanilla planifolia)

Další názvy: Vanila, vanilka, vanilla, Notylia sativa, Notylia planifolia, Vanilla duckei, Vanilla rubra, Vanilla sativa, Vanilla sylvestris, Vanilla viridiflora

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Vanilka pravá: aromatická esence přírody i chemie

Vanilka pravá (Vanilla planifolia) je tropická orchidej známá především jako zdroj charakteristické vůně a chuti vanilky. Plodem této rostliny je vanilkový lusk, z něhož se získává aromatická látka zvaná vanilin, která tvoří hlavní aktivní chemickou složku přírodní vanilky. Latinský název rostliny je často používán jako synonymum a ve světě je vanilka pravá známa pod názvem "true vanilla" nebo "bourbon vanilla".

Vůně vanilky si našla uplatnění v potravinářském, kosmetickém i farmaceutickém průmyslu, kde se užívá pro svou příjemnou, teplou a sladkou arómu. Díky specifickému chemickému složení a vysoké senzorické hodnotě je vanilka jednou z nejžádanějších příchutí na světě.

Chemické vlastnosti

Hlavní účinná látka přírodní vanilky je vanilin (systematicky 4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyd), který má chemický vzorec C8H8O3. Vanilin je bílá až lehce nažloutlá krystalická látka s výrazně sladkou vůní připomínající čerstvou vanilku. Jeho bod tání se pohybuje okolo 81–83 °C a bod varu okolo 285 °C při normálním tlaku. Vanilin je jen mírně rozpustný ve vodě, dobře se však rozpouští v ethanolu a glycerolu.

Vanilka obsahuje také desítky dalších aromatických látek, které společně s vanilinem vytvářejí komplexní, bohatý profil vůně a chuti. Mezi další významné sloučeniny patří acetovanilin, p-hydroxybenzylalkoholy, eugenol nebo anisol.

Jako přírodní produkt je vanilin obsažen v dozrálých tobolkách (luscích) rostliny Vanilla planifolia, ale může být vyráběn i synteticky. Vanilin má přiřazeno CAS číslo 121-33-5.

Využití a aplikace

Vanilka pravá se široce používá v potravinářském průmyslu, kde zajišťuje charakteristickou chuť a vůni zmrzlin, pečiva, čokolády, jogurtů a dalších sladkých produktů. Je oceňována nejen pro svou přirozenou chuť, ale také jako aromatická složka maskující nežádoucí pachy některých přísad.

V parfumerii a kosmetice se vanilin i další extrakty z vanilky uplatňují pro svou hřejivou a uklidňující vůni. Jsou běžnou součástí parfémů, tělových mlék, koupelových solí nebo aromaterapeutických olejů. Výrobky s přírodní vanilkou se často objevují také mezi ekologicky certifikovanou kosmetikou, jak popisuje například článek na blogu Ferwer.

Farmaceuticky může vanilin sloužit jako nosič chuti do léků nebo jako antioxidant. V průmyslové chemii se používá při výrobě pryskyřic, polymerních materiálů nebo i v analytické chemii pro testování některých organických sloučenin.

Přirozený výskyt a výroba

Vanilka pravá pochází z tropických oblastí Střední Ameriky a Mexika, kde byla tradičně kultivována domorodými národy jako totonakové. Dnes se pěstuje především na Madagaskaru, v Indonésii, Ugandě a na ostrovech v Indickém oceánu.

Rostlina potřebuje pro růst specifické klimatické podmínky – teplo, vlhkost a částečné zastínění. Lusky se sklízejí nezralé a následně procházejí náročným fermentačním a sušícím procesem, který může trvat až 6 měsíců. Právě tímto zráním se v luscích přirozeně tvoří vanilin a další aromatické látky.

Vzhledem ke zdlouhavému a náročnému procesu zpracování je přírodní vanilka jedním z nejdražších koření na světě. Proto se značná část vanilinu na trhu vyrábí synteticky – např. z ligninu (vedlejšího produktu při zpracování dřeva) nebo guajakolu. Syntetický vanilin je chemicky identický, ale postrádá komplexnost vůně přírodní vanilky.

Bezpečnost a ekologie

Vanilka a její hlavní složka vanilin jsou obecně považovány za bezpečné pro lidské zdraví, pokud jsou používány v běžném množství. Podle databáze chemických látek PubChem vanilin nevykazuje akutní toxicitu a při běžném používání v potravinách nezpůsobuje dráždivé reakce. U osob s alergiemi na některé rostlinné složky se ale mohou vyskytnout mírné kožní nebo respirační alergie zejména při kontaktu s extrakty.

Z ekologického hlediska má pěstování vanilky určitý environmentální dopad. Tradiční zemědělství založené na ručním opylování a fermentaci je sice energeticky méně náročné, ale rozšiřující se poptávka vede k tlakům na intenzivní pěstování. Některé iniciativy se proto snaží podpořit ekologičtější a férovější metody pěstování, např. v rámci bio-certifikací nebo projektů podpory malopěstitelů, což zmiňuje i článek na Ferwer.cz.

Syntetická výroba vanilinu může zatěžovat životní prostředí, pokud je založena na petrochemických zdrojích. V posledních letech se však rozvíjejí i ekologičtější biotechnologické metody výroby z mikroorganismů (např. pomocí geneticky upravené E. coli), které nabízejí udržitelnější alternativu syntézy.

Zajímavosti a souvislosti

Vanilka má bohatou kulturní historii. Aztékové ji používali jako přísadu do slavnostního nápoje xocolatl společně s kakaem. Do Evropy se dostala až v 16. století díky španělskému dobyvateli Hernánu Cortésovi.

Každá květina vanilky kvete pouze jeden den, a protože většina pěstovaných druhů není opylována místním hmyzem, vyžaduje ruční opylování – tradiční a časově náročný proces, který dodnes určuje exkluzivitu a cenu vanilky.

Vanilin je také využíván při chemické detekci – například při TLC (tenkovrstvé chromatografii), kde slouží jako kolorizující činidlo díky své schopnosti zbarvit různé sloučeniny po vystavení kyselinám.

Shrnutí

Vanilka pravá (Vanilla planifolia) je nejen oblíbené přírodní aroma, ale i chemicky fascinující látka. Její hlavní složka vanilin spojuje krásu přírody s možnostmi moderní chemie. Ať už jako součást čokoládového dortu, parfému nebo vědeckého výzkumu, vanilka má v našem životě mnohostranné uplatnění. Díky své vůni, chuti i významu pro férové a udržitelné zemědělství zůstává symbolem spojení tradice, vědy i ekologie.

Vanilka pravá (Vanilla planifolia) můžete nalézt v následujících produktech

Energy Bar - Dark Chocolate  & Sea Sald
Energy Bar - Dark Chocolate & Sea Sald
Detail produktu
Bio Růžová voda 1 l
Bio Růžová voda 1 l
Detail produktu
Protein 30% peanut&cocolate 50g
Protein 30% peanut&cocolate 50g
Detail produktu
Rice Bar Dark Chocolate 18g
Rice Bar Dark Chocolate 18g
Detail produktu
Krémový deodorant Vanilková orchidej (45 g)
Krémový deodorant Vanilková orchidej (45 g)
Detail produktu
Energy Bar - Mint Chocolate 55 g
Energy Bar - Mint Chocolate 55 g
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík Chat
TOPlist