Vanilka pravá (Vanilla planifolia)
Další názvy: Vanila, vanilka, vanilla, Notylia sativa, Notylia planifolia, Vanilla duckei, Vanilla rubra, Vanilla sativa, Vanilla sylvestris, Vanilla viridiflora
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Vanilka pravá: aromatická esence přírody i chemie
Vanilka pravá (Vanilla planifolia) je tropická orchidej známá především jako zdroj charakteristické vůně a chuti vanilky. Plodem této rostliny je vanilkový lusk, z něhož se získává aromatická látka zvaná vanilin, která tvoří hlavní aktivní chemickou složku přírodní vanilky. Latinský název rostliny je často používán jako synonymum a ve světě je vanilka pravá známa pod názvem "true vanilla" nebo "bourbon vanilla".
Vůně vanilky si našla uplatnění v potravinářském, kosmetickém i farmaceutickém průmyslu, kde se užívá pro svou příjemnou, teplou a sladkou arómu. Díky specifickému chemickému složení a vysoké senzorické hodnotě je vanilka jednou z nejžádanějších příchutí na světě.
Chemické vlastnosti
Hlavní účinná látka přírodní vanilky je vanilin (systematicky 4-hydroxy-3-methoxybenzaldehyd), který má chemický vzorec C8H8O3. Vanilin je bílá až lehce nažloutlá krystalická látka s výrazně sladkou vůní připomínající čerstvou vanilku. Jeho bod tání se pohybuje okolo 81–83 °C a bod varu okolo 285 °C při normálním tlaku. Vanilin je jen mírně rozpustný ve vodě, dobře se však rozpouští v ethanolu a glycerolu.
Vanilka obsahuje také desítky dalších aromatických látek, které společně s vanilinem vytvářejí komplexní, bohatý profil vůně a chuti. Mezi další významné sloučeniny patří acetovanilin, p-hydroxybenzylalkoholy, eugenol nebo anisol.
Jako přírodní produkt je vanilin obsažen v dozrálých tobolkách (luscích) rostliny Vanilla planifolia, ale může být vyráběn i synteticky. Vanilin má přiřazeno CAS číslo 121-33-5.
Využití a aplikace
Vanilka pravá se široce používá v potravinářském průmyslu, kde zajišťuje charakteristickou chuť a vůni zmrzlin, pečiva, čokolády, jogurtů a dalších sladkých produktů. Je oceňována nejen pro svou přirozenou chuť, ale také jako aromatická složka maskující nežádoucí pachy některých přísad.
V parfumerii a kosmetice se vanilin i další extrakty z vanilky uplatňují pro svou hřejivou a uklidňující vůni. Jsou běžnou součástí parfémů, tělových mlék, koupelových solí nebo aromaterapeutických olejů. Výrobky s přírodní vanilkou se často objevují také mezi ekologicky certifikovanou kosmetikou, jak popisuje například článek na blogu Ferwer.
Farmaceuticky může vanilin sloužit jako nosič chuti do léků nebo jako antioxidant. V průmyslové chemii se používá při výrobě pryskyřic, polymerních materiálů nebo i v analytické chemii pro testování některých organických sloučenin.
Přirozený výskyt a výroba
Vanilka pravá pochází z tropických oblastí Střední Ameriky a Mexika, kde byla tradičně kultivována domorodými národy jako totonakové. Dnes se pěstuje především na Madagaskaru, v Indonésii, Ugandě a na ostrovech v Indickém oceánu.
Rostlina potřebuje pro růst specifické klimatické podmínky – teplo, vlhkost a částečné zastínění. Lusky se sklízejí nezralé a následně procházejí náročným fermentačním a sušícím procesem, který může trvat až 6 měsíců. Právě tímto zráním se v luscích přirozeně tvoří vanilin a další aromatické látky.
Vzhledem ke zdlouhavému a náročnému procesu zpracování je přírodní vanilka jedním z nejdražších koření na světě. Proto se značná část vanilinu na trhu vyrábí synteticky – např. z ligninu (vedlejšího produktu při zpracování dřeva) nebo guajakolu. Syntetický vanilin je chemicky identický, ale postrádá komplexnost vůně přírodní vanilky.
Bezpečnost a ekologie
Vanilka a její hlavní složka vanilin jsou obecně považovány za bezpečné pro lidské zdraví, pokud jsou používány v běžném množství. Podle databáze chemických látek PubChem vanilin nevykazuje akutní toxicitu a při běžném používání v potravinách nezpůsobuje dráždivé reakce. U osob s alergiemi na některé rostlinné složky se ale mohou vyskytnout mírné kožní nebo respirační alergie zejména při kontaktu s extrakty.
Z ekologického hlediska má pěstování vanilky určitý environmentální dopad. Tradiční zemědělství založené na ručním opylování a fermentaci je sice energeticky méně náročné, ale rozšiřující se poptávka vede k tlakům na intenzivní pěstování. Některé iniciativy se proto snaží podpořit ekologičtější a férovější metody pěstování, např. v rámci bio-certifikací nebo projektů podpory malopěstitelů, což zmiňuje i článek na Ferwer.cz.
Syntetická výroba vanilinu může zatěžovat životní prostředí, pokud je založena na petrochemických zdrojích. V posledních letech se však rozvíjejí i ekologičtější biotechnologické metody výroby z mikroorganismů (např. pomocí geneticky upravené E. coli), které nabízejí udržitelnější alternativu syntézy.
Zajímavosti a souvislosti
Vanilka má bohatou kulturní historii. Aztékové ji používali jako přísadu do slavnostního nápoje xocolatl společně s kakaem. Do Evropy se dostala až v 16. století díky španělskému dobyvateli Hernánu Cortésovi.
Každá květina vanilky kvete pouze jeden den, a protože většina pěstovaných druhů není opylována místním hmyzem, vyžaduje ruční opylování – tradiční a časově náročný proces, který dodnes určuje exkluzivitu a cenu vanilky.
Vanilin je také využíván při chemické detekci – například při TLC (tenkovrstvé chromatografii), kde slouží jako kolorizující činidlo díky své schopnosti zbarvit různé sloučeniny po vystavení kyselinám.
Shrnutí
Vanilka pravá (Vanilla planifolia) je nejen oblíbené přírodní aroma, ale i chemicky fascinující látka. Její hlavní složka vanilin spojuje krásu přírody s možnostmi moderní chemie. Ať už jako součást čokoládového dortu, parfému nebo vědeckého výzkumu, vanilka má v našem životě mnohostranné uplatnění. Díky své vůni, chuti i významu pro férové a udržitelné zemědělství zůstává symbolem spojení tradice, vědy i ekologie.
Vanilka pravá (Vanilla planifolia) můžete nalézt v následujících produktech
Energy Bar - Dark Chocolate & Sea Sald
Detail produktu
Bio Růžová voda 1 l
Detail produktu
Protein 30% peanut&cocolate 50g
Detail produktu
Rice Bar Dark Chocolate 18g
Detail produktu
Energy Bar - Mint Chocolate 55 g
Detail produktu