Špalda (Triticum spelta)
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Špalda, vědecky nazývaná jako Triticum spelta, je považována za jedno z nejstarších obilovin, které člověk kdy pěstoval. Tato obilnina se uplatňuje hlavně v pekárenských a cukrářských výrobcích, jako jsou pečivo, těstoviny, mouka nebo cereálie, přičemž je stále populárnější jako zdravá alternativa pro klasickou pšenici. Své využití nicméně nachází i v pivovarnictví a obilných lihovinách. Špalda je oblíbená pro svou výraznou, oříškovou chuť a vyšší obsah bílkovin a vlákniny.
Termíny "tokoferol", "tocopherol" nebo "tocopheryl acetate" se však nevztahují přímo na špaldové obilí, ale na skupinu chemických sloučenin, jež se řadí mezi vitamíny E. Tyto sloučeniny jsou přirozeně přítomny v některých potravinách, nicméně ve špaldě se nachází v relativně malém množství. Mají silné antioxidantické vlastnosti a hrají klíčovou roli v ochraně buněk proti oxidačnímu stresu. Jsou často přidávány do různých kosmetických a lékařských přípravků, jako jsou krémy, oleje, balzámy nebo doplňky stravy. Tokoferoly tak slouží pro péči o pokožku, zlepšují hojení ran a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.

Lalique Encre Noire A L'Extreme parfémovaná voda pro muže
Detail produktu
Givenchy Ange Ou Demon parfémovaná voda pro ženy
Detail produktu
Hermes Twilly d'Hermes parfémovaná voda pro ženy
Detail produktu
Čisticí prášek na menstruační kalíšek (200 g)
Detail produktu
Khadlaj Fursan Brown parfémovaná voda unisex
Detail produktu