facebook
⚡ APP5 sleva právě teď! APP5 Do aplikace
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Další názvy: Sorbitan oleát

Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)


Sorbitan oleate: jemný emulgátor z přírodních olejů

Sorbitan oleate je neiontový povrchově aktivní prostředek patřící mezi emulgátory, které pomáhají spojovat vodné a olejové fáze. Tato látka se často označuje také jako sorbitan monooleát a evropský kosmetický a potravinářský průmysl ji hojně využívá pod označením E494. V angličtině bývá známá jako Sorbitan Oleate nebo Sorbitan monooleate a nese CAS číslo 1338-43-8. Díky svému jemnému působení a částečně přírodnímu původu nachází uplatnění v celé řadě produktů každodenní spotřeby.

Chemické vlastnosti

Systematický název této látky je 1,4:3,6-dianhydrosorbitol monooleát, její chemický vzorec lze zjednodušeně zapsat jako C24H44O6. Vzhledově jde o viskózní světle žlutou až jantarovou kapalinu s mírným zápachem. Má vysoký bod vzplanutí, více než 150 °C, což ji činí relativně stabilní při běžném průmyslovém zpracování. Je prakticky nerozpustná ve vodě, ale velmi dobře se disperguje – právě tato vlastnost ji předurčuje jako účinný emulgátor typu w/o (voda v oleji).

Díky esterifikaci sorbitolu a kyseliny olejové vzniká látka, která kombinuje hydrofilní i lipofilní části, což jí umožňuje účinně stabilizovat emulze.

Využití a aplikace

Hlavní důvod, proč se Sorbitan oleate používá v celé řadě odvětví, je jeho funkce emulgátoru, stabilizátoru a změkčovadla. Umožňuje spojit neslučitelné látky, jako jsou voda a olej, a udržet je pohromadě, aniž by se oddělily. Vzhledem k těmto vlastnostem se hojně využívá v následujících oblastech:

  • Kosmetika a osobní péče – Sorbitan oleate najdeme v krémech, tělových mlékách, odličovačích či opalovacích přípravcích. Zajišťuje příjemnou konzistenci výrobků a napomáhá jejich snadnému roztírání. Například v článku na ferwer.cz/blog/lipofilni-latky-v-kosmetice je Sorbitan oleate zmíněn jako oblíbená lipofilní složka v přírodní kosmetice.

  • Potravinářský průmysl – Označen jako přídatná látka E494, hraje roli emulgátoru např. při výrobě cukrovinek, margarínů a dalších tukových výrobků.

  • Farmaceutika – Sorbitan oleate se uplatňuje při formulaci mastí, krémů i kapslí, protože pomáhá zajistit rovnoměrné rozptýlení účinné látky.

  • Textilní a nátěrový průmysl – Používá se jako zvlhčovadlo a stabilizační činidlo v emulzních nátěrech a barvách.

Díky své jemnosti a dobré kompatibilitě s mnoha složkami je látka oblíbená i v produktech určených pro citlivou pokožku.

Přirozený výskyt a výroba

Sorbitan oleate není přirozeně se vyskytující sloučenina, ale vyrábí se esterifikací sorbitolu (sladkého cukerného alkoholu) s kyselinou olejovou, což je mastná kyselina přirozeně obsažená např. v olivovém nebo slunečnicovém oleji. Sorbitol je často získáván hydrogenací glukózy, která pochází z obnovitelných rostlinných zdrojů.

Kyselina olejová pak může pocházet z různých rostlinných olejů. Tato výrobní metoda zajišťuje vysokou čistotu látky a její biologický původ zajišťuje dobrou biologickou odbouratelnost. Výsledný produkt je částečně přírodní a akceptovaný i v eko-kosmoproduktech.

Bezpečnost a ekologie

Z dostupných studií a toxikologických přehledů vyplývá, že Sorbitan oleate je pro lidské zdraví bezpečný při běžném použití. Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) látku neklasifikuje jako nebezpečnou a uvádí minimální či žádný potenciál pro dráždivost pokožky nebo očí.

Při aplikaci na kůži je velká většina lidí bez reakce, což zajišťuje široké použití i u výrobků pro děti nebo citlivé typy pleti. Při vnitřním užití (např. jako E494 v potravinách) je jeho příjem limitován podle doporučení EFSA, při zachování bezpečnostních limitů není potřeba žádných zvláštních opatření.

Z pohledu životního prostředí je sorbitan oleate biologicky odbouratelný a nenarušuje vodní ekosystémy, pokud se používá v rozumném množství. Přesto se doporučuje zodpovědné zacházení, především v průmyslových odvětvích.

Zajímavosti a souvislosti

Sorbitan oleate se dnes běžně vyrábí synteticky, ale poprvé byl izolován jako technologicky užitečný ester na počátku 20. století. Během druhé světové války se rozšířilo používání v potravinářství kvůli potřebě stabilizovat tuky a prodloužit trvanlivost výrobků bez nutnosti chlazení.

Se Sorbitan oleate se setkáváme např. v obličejových krémech, deodorantech i lakách na vlasy, mnohdy aniž bychom si toho všimli – bývá uveden jednoduše ve složení jako "Sorbitan Oleate" nebo jako součást širší skupiny „emulgátory".

Na stránkách ferwer.cz i širší kontext působení sorbitanových esterů v přírodní kosmetice.

Shrnutí

Sorbitan oleate je důležitý povrchově aktivní emulgátor, který díky svému částečně přírodnímu původu a jemnému účinku nachází široké uplatnění v kosmetice, potravinářství i farmacii. Je bezpečný, šetrný k pokožce i k životnímu prostředí a umožňuje stabilizovat výrobky při zachování příjemné textury a funkčnosti. I když se jedná o látku v pozadí, hraje zásadní roli v mnoha produktech každodenního užívání.

Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.

Armaf Odyssey Mandarine Sky parfémovaná voda pro muže
Armaf Odyssey Mandarine Sky parfémovaná voda pro muže
Detail produktu
Bio-Performance Skin Filler Serums Refill 2 x
Bio-Performance Skin Filler Serums Refill 2 x
Detail produktu
Winsome parfémovaná voda unisex
Winsome parfémovaná voda unisex
Detail produktu
Benetton Cold toaletní voda pro muže
Benetton Cold toaletní voda pro muže
Detail produktu
Bylinná kúra BIO (100 g) - Bhringraj - pro růst vlasů
Bylinná kúra BIO (100 g) - Bhringraj - pro růst vlasů
Detail produktu
French Avenue Happiness Oud parfémový extrakt unisex
French Avenue Happiness Oud parfémový extrakt unisex
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík