facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Sodium Chloride

Další názvy: sůl, kuchyňská sůl, stolní sůl, himalájská sůl, kamenná sůl, mořská sůl, chlorid sodný

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Sodík chlorid: nezbytná chemická látka každodenního života

Sodík chlorid, známý především jako kuchyňská sůl, je anorganická sloučenina patřící mezi halogenidy. Její systematický název zní chlorid sodný, anglicky sodium chloride, a její chemický vzorec je NaCl. Tato látka je jednou z nejznámějších a nejpoužívanějších sloučenin vůbec – využívá se v potravinářství, farmacii, průmyslu i domácnostech. Pod označením E 521 se rovněž vyskytuje jako potravinářská přídatná látka. Je evidována pod CAS číslem 7647-14-5.

Chemické vlastnosti

Chlorid sodný je bílá krystalická látka bez zápachu, která se dobře rozpouští ve vodě. Ve své pevné formě tvoří kostkovité krystaly (krychlový krystalový systém), které jsou typické pro tuto látku. Při pokojové teplotě je NaCl pevná látka, která taje při 801 °C a vře až při 1 413 °C.

Molekula sodíku a chloru je vázána iontovou vazbou – sodík odevzdává jeden elektron chloru a vytváří se tak silně polární sloučenina. Díky své rozpustnosti ve vodě a iontové povaze mění NaCl vlastnosti roztoků, např. vodivost nebo osmotický tlak.

V přírodě se chlorid sodný běžně vyskytuje ve formě minerálu halitu (kamenná sůl), v mořské vodě a solných jezerech. Tvoří přirozenou součást geologických struktur i biologických systémů.

Využití a aplikace

Využití sodium chloridu je rozsáhlé a všudypřítomné. Nejznámější oblastí je potravinářství, kde slouží jako dochucovadlo, konzervant i regulátor vlhkosti. Jeho funkce zde není jen chuťová – vytváří prostředí nevhodné pro růst mikroorganismů, čímž prodlužuje trvanlivost potravin.

V lékařství a farmacii je chlorid sodný klíčovou složkou fyziologického roztoku (0,9% roztok NaCl), který se používá k hydrataci, výplachům ran nebo intravenózním infuzím. Funguje zde jako izotonické médium, které napodobuje osmotický tlak lidských tekutin.

V průmyslu má sodík chlorid mnohočetné využití – slouží například při výrobě chloru, hydroxidu sodného a uhličitanu sodného prostřednictvím elektrolýzy. Dále je důležitý při tavbě kovů, úpravě vody (regenerace iontoměničů) nebo při odstraňování ledu ze silnic v zimním období.

Chlorid sodný se uplatňuje i v přírodní kosmetice – působí jako přírodní exfoliant, stabilizátor nebo viskozitní regulátor. Jeho účinky a charakteristiky využívá například i řada ekologických čisticích produktů, jak si lze ověřit v článku Sůl, která čistí nejen talíře na portálu Ferwer.cz.

Přirozený výskyt a výroba

V přírodě představuje chlorid sodný značnou část mořské vody – koncentrace NaCl v oceánech činí přibližně 3,5 %. Z tohoto důvodu je jedním z nejdostupnějších a nejčastěji extrahovaných solí.

Těžba kamenné soli probíhá buď hornickými metodami (v hlubinných dolech), nebo se získává odpařováním mořské vody v solných pánvích. Tato metoda je ekonomicky výhodná zejména v teplých a suchých oblastech.

Průmyslově lze NaCl také vyrobit neutralizační reakcí kyseliny chlorovodíkové a hydroxidu sodného, ale vzhledem k dostupnosti přírodních zdrojů se tato metoda využívá zřídka.

Bezpečnost a ekologie

Sodík chlorid je obecně považován za bezpečnou látku, pokud je používán v běžných koncentracích. V lidském organismu je nezbytný pro správnou funkci buněk, přenos nervových impulzů a hydrataci. Nicméně nadměrná konzumace může přispívat k vysokému krevnímu tlaku (hypertenzi) a dalším civilizačním onemocněním.

Z environmentálního hlediska není NaCl toxický, ale ve větších koncentracích může ovlivnit ekosystémy. Například odsolování silnic v zimních měsících může narušit kvalitu půdy, ovlivnit mikroorganismy a být škodlivé pro vegetaci. Proto se zvažují alternativní metody, jako použití ekologičtějších posypových materiálů nebo kombinace soli s inertními látkami.

Zajímavosti nebo souvislosti

Chlorid sodný má pevné místo nejen v chemii, ale i v historii a kultuře lidstva. V antice byla sůl tak cenná, že sloužila jako platidlo – odtud pochází například anglické slovo „salary" (plat), které má původ v latinském „salarium".

S NaCl se setkáváme i v domácí chemii a přírodních procedurách – například ve formě solných koupelí, peelingů či výplachů nosní dutiny při nachlazení.

Zajímavým využitím je také odstraňování nečistot v domácnosti. Jak popisuje článek na blogu Ferwer.cz, sůl lze použít jako přírodní a netoxický prostředek na úklid kuchyně nebo odstranění skvrn.

Význam chloridu sodného se promítá i do meteorologie – například solení vozovek v zimním období snižuje bod tuhnutí vody a zabraňuje tvorbě ledu.

Shrnutí / závěr

Chlorid sodný, neboli sodík chlorid, je jednou z nejdůležitějších a nejrozšířenějších chemických sloučenin na Zemi. Je nenahraditelný v potravinářství, medicíně, průmyslu i běžném životě. Ačkoliv jde o jednoduchou látku, její význam je obrovský – a to jak z hlediska funkce v organismu, tak z hlediska globálního hospodářství i ekologie. Už po tisíciletí je s námi a i nadále zůstává nenápadným, ale zásadním prvkem v našem každodenním prostředí.

Sodium Chloride můžete nalézt v následujících produktech

Energy Bar - Dark Chocolate  & Sea Sald
Energy Bar - Dark Chocolate & Sea Sald
Detail produktu
Jemný krémový přeliv 90ml Bordó
Jemný krémový přeliv 90ml Bordó
Detail produktu
Energy Bar -  Cashew Caramel  55g
Energy Bar - Cashew Caramel 55g
Detail produktu
Energy Bar - Chocolate Espresso
Energy Bar - Chocolate Espresso
Detail produktu
Energy Bar -  Crunchy Peanut
Energy Bar - Crunchy Peanut
Detail produktu
Energy Bar - Berries
Energy Bar - Berries
Detail produktu

Kategorie Hledání Chat
TOPlist