Škrob
Další názvy: amylum, starch
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Škrob, známý také pod názvy amylum nebo starch, je biologická látka, kterou tvoří rostliny jako zásobní látku pro dobíjení energie. Tato zásobní látka je tvořena z glukózy a vyskytuje se především v semenech a oddencích rostlin jako jsou obilniny, brambory, rýže, kukuřice nebo pšenice.
Ekonomicky je škrob jednou z nejdůležitějších surovin, která se využívá v mnoha odvětvích průmyslu. Je obsažen třeba v potravinářství, kde se využívá jako zahušťovadlo v polévkách, omáčkách, pudincích nebo džemech, ale i jako složka pekařských a cukrářských výrobků. Škrob se také využívá v textilním průmyslu při zpracování vláken. Dále jej najdeme v farmaceutickém průmyslu, kde se používá jako pojivo v tabletách. V kosmetickém průmyslu se škrob používá například jako látka zajišťující konsistenci různých krémů. Nezanedbatelné je také jeho využití v papiírnictví nebo v bioplastech. Škrob má široké uplatnění také v biotechnologii, kde slouží jako zdroj glukózy pro výrobu ethanolu, který se používá jako biopalivo.