facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Rooibos (Aspalathus linearis)

Další názvy: Čajníkovec kapský, Redbush

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Rooibos (Aspalathus linearis): chemické složení, využití a zajímavosti

Rooibos, známý také pod vědeckým názvem Aspalathus linearis, je keřovitá rostlina z čeledi bobovitých (Fabaceae), původem z jihozápadní Afriky. Nejčastěji se s ní setkáváme ve formě fermentovaného nebo zeleného čaje rooibos, který je populární jako bezkofeinová alternativa klasického čaje. I přesto, že nejde o jednotlivou chemickou látku, ale o komplexní směs bioaktivních sloučenin, rooibos je předmětem rostoucího vědeckého zájmu díky přítomnosti flavonoidů a fenolických látek s antioxidačními účinky.

Chemické vlastnosti

Rooibos je botanicky specifická odrůda, jejíž chemická aktivita je dána přítomností především flavonoidů, jako je aspalathin a nothofagin, které se v přírodě vyskytují výjimečně. U fermentovaného rooibosu (červené verze) dochází k částečné oxidaci polyfenolů, zatímco zelený rooibos si zachovává vyšší obsah přírodních antioxidantů.

Chemický vzorec jednotlivých látek se liší, například aspalathin má molekulový vzorec C21H22O11. Rooibos obsahuje i další látky jako orientin, vitexin nebo isoquercitrin. Z fyzikálních vlastností je typická červenohnědá barva sušeného fermentovaného rooibosu a zemitě nasládlá vůně.

Rooibos je nerozpustný ve vodě v sušené formě, využívá se tedy jako nálev. Po zalití horkou vodou se extrahují bioaktivní látky, které jsou ve vodě dobře rozpustné.

Využití a aplikace

Rooibos se těší oblibě především v oblasti potravinářství a zdravé výživy. Je proslulý jako přírodní alternativa čaje bez kofeinu, vhodná i pro děti nebo těhotné ženy. Díky přirozené sladkosti a nízké hladině tříslovin má jemnou chuť bez hořkosti.

Rooibos a jeho extrakty se také stále více uplatňují ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu, kde jsou využívány jeho antioxidační, protizánětlivé a uklidňující vlastnosti. Studie například potvrzují, že výtažky z rooibosu mohou snižovat oxidační stres a chránit buňky před poškozením volnými radikály, což se využívá v péči o pleť a při vývoji doplňků stravy.

Podle Iowa State University flavonoidy obsažené v rooibosu přispívají ke zdraví srdce a vykazují pozitivní účinky na metabolismus glukózy, což z něj činí potenciální doplněk při prevenci diabetu II. typu.

Rooibos je rovněž součástí aromaterapeutických produktů, pleťových vod, mastí, ale také přírodní drogerie a ekologických kosmetických přípravků, čehož si všímá i ekologická platforma Ferwer ve svém blogu o účincích bylinek v kosmetice.

Přirozený výskyt a výroba

Rostlina Aspalathus linearis roste pouze v omezené oblasti Cederbergských hor v Západním Kapsku v Jihoafrické republice, kde ji pěstují místní farmáři tradičními metodami. Rooibos je tedy geograficky endemický – nikde jinde ve světě se komerčně ve velkém množství nepěstuje.

Sklizeň se provádí ručně, a následně následuje proces fermentace – sušené lístky se navlhčí, hromadí na hromady a nechají několikrát navlhnout a schnout při kontrolovaných podmínkách. Tento proces dává rooibosu jeho typickou červenohnědou barvu a chuť. Pokud se fermentace vynechá, vzniká tzv. zelený rooibos, s vyšším obsahem antioxidantů, ale jemnější chutí.

Výroba probíhá s minimálním dopadem na životní prostředí a často je spojována s organickým a fair-trade certifikováním.

Bezpečnost a ekologie

Rooibos je obecně považován za zcela bezpečný pro konzumaci. Neobsahuje kofein ani významné množství tříslovin, které by mohly dráždit trávící trakt. Dosud nebyly prokázány žádné toxické účinky při běžné konzumaci, a to ani u dětí, těhotných nebo kojících žen.

Z ekologického hlediska je rooibos udržitelná plodina. Jižní Afrika deklaruje ochranu oblastí jeho původu a podpora jeho pěstování přispívá k ekonomické soběstačnosti místních komunit. Kromě toho jsou suroviny většinou zpracovávány bez chemických aditiv, což podporuje ekologické zemědělství.

Nicméně některé výzkumy, například publikované v Journal of Ethnopharmacology, zmiňují, že při extrémně vysokých dávkách nebo v laboratorních podmínkách může dojít k hormonálním účinkům, například na hladiny estrogenu u zvířat – tyto nálezy však prozatím nemají praktický dopad na běžnou spotřebu.

Zajímavosti a souvislosti

Rooibos je národním nápojem Jihoafrické republiky, kde se pije teplý i studený, často se smetanou nebo ovocem. V posledních letech se však prosadil také jako moderní ingredience v míchaných nápojích, latté, nebo jako součást funkčních limonád a ochucené vody.

Světový zájem o rooibos roste – i díky vědeckým studiím o jeho zdravotních benefitech. Přes specifickou oblast původu – podobně jako u vinských odrůd – se stále častěji diskutuje o tzv. "terroiru rooibosu", tedy vlivu půdy a klimatu na chuť a složení čaje.

Významným milníkem bylo udělení označení chráněného zeměpisného původu Evropskou unií, které zajišťuje, že název "Rooibos” (nebo "Red Bush”) lze použít pouze pro odrůdy pocházející z oblasti Západního Kapska a Severního Kapska.

Shrnutí

Rooibos (Aspalathus linearis) je unikátní rostlina se širokou škálou využití, zejména díky obsahu přírodních antioxidantů, flavonoidů a dalších bioaktivních látek. Je snadno dostupný, bezkofeinový a bezpečný pro každodenní konzumaci. Využívá se nejen jako čaj, ale i v kosmetice, přírodní medicíně a ekologických produktech. Díky svému původu, přírodní síle a rostoucí popularitě si rooibos právem vydobyl místo mezi nejzajímavějšími rostlinnými složkami současnosti.

Rooibos (Aspalathus linearis) můžete nalézt v následujících produktech

Hydratační hydrogelová oční maska/Hydrating hydrogel eye mask
Hydratační hydrogelová oční maska/Hydrating hydrogel eye mask
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík Chat
TOPlist