facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Ředkev setá (Raphanus sativus)

Další názvy: Radish

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Ředkev setá a její význam z hlediska chemie, výživy i ekologie

Ředkev setá (latinsky Raphanus sativus) je jednoletá kořenová zelenina z čeledi brukvovitých (Brassicaceae), která je známá nejen díky své výrazné chuti, ale i obsahu různorodých bioaktivních látek. Mezi její synonymní názvy patří zahradní ředkev, černá ředkev nebo jen jednoduše ředkvička (v závislosti na odrůdě). Anglicky je známa jako "radish". Ačkoliv se může zdát jako běžná součást salátových mís, z chemického hlediska se jedná o pozoruhodnou rostlinu s vysokým obsahem glukosinolátů, flavonoidů či sirných sloučenin, které mají prokázané biologické účinky.

Chemické vlastnosti

Ředkev setá není jednou chemickou látkou, ale komplexní přírodní matricí obsahující unikátní směs sekundárních metabolitů. Mezi nejvýznamnější patří glukosinoláty—sirné glykosidy, z nichž se enzymaticky uvolňuje allylisothiokyanát, zodpovědný za charakteristickou štiplavou vůni a chuť řepky i hořčice.

Hlavními glukosinoláty v ředkvi jsou glukorafanin, glukonasturtiin a glukotropaeolin. Po jejich rozkladu pomocí enzymu myrosinázy vznikají chemicky reaktivní izothiokyanáty. Další chemické látky zahrnují antokyany (zejména v červených odrůdách), vitaminy C a B6, draslík a vlákninu.

Fyzikálně je ředkev plodem s bílým až načervenalým kořenem a výrazným aromatem. Chemický vzorec jednotlivých látek se liší—například allylisothiokyanát má molekulový vzorec C4H5NS a CAS číslo 57-06-7.

Využití a aplikace

Ředkev setá má široké využití v gastronomii, tradiční medicíně i kosmetice. V první řadě je ceněna jako nízkokalorická zelenina bohatá na vlákninu a antioxidanty. Její konzumace podporuje trávení díky obsahu enzymů, antioxidantů a štiplavých olejů, jak uvádí například Státní zdravotní ústav.

V přírodní medicíně se ředkev používá jako prostředek proti nadýmání, kašli nebo i při očistných kúrách, a to zejména díky přítomnosti sirných sloučenin. Některé látky z ředkve byly zkoumány pro své protirakovinné a antimikrobiální účinky, což potvrzují například výsledky zveřejněné v Journal of Agricultural and Food Chemistry.

V kosmetickém průmyslu se extrakty z ředkve přidávají pro jejich antioxidační vlastnosti do pleťových masek a přírodních deodorantů. Například blog Ferwer zmiňuje využití ředkve při tvorbě přírodní kosmetiky právě pro její schopnost neutralizovat pachy a podporovat zdravou mikrobiotu pokožky.

Přirozený výskyt a výroba

Ředkev setá je domestikovaná kulturní rostlina, jejíž původ sahá pravděpodobně k Blízkému východu a jihovýchodní Asii. Dnes se pěstuje po celém světě, zejména v mírném pásmu. K růstu preferuje písčitou půdu bohatou na živiny a krátké vegetační období.

Chemické látky obsažené v ředkvi vznikají přirozeně jako součást obranných mechanismů rostliny proti herbivorům a patogenům. Enzymatická reakce různých sloučenin se spouští při poškození tkáně—tím vzniká intenzivní chuť, která má odradit škůdce.

Bezpečnost a ekologie

Ředkev setá je zdraví bezpečná, a její konzumace je obecně prospěšná. Přesto může u některých osob vyvolávat trávící potíže (nadýmání, podráždění žaludku), zejména pokud je konzumována ve velkém množství nebo syrová. U citlivých jedinců může silná sirná složka způsobit alergickou reakci nebo podráždění sliznic.

Z environmentálního hlediska je ředkev považována za ekologicky šetrnou plodinu. Pěstování nevyžaduje extrémní množství vody ani pesticidů, což z ní činí vhodnou složku udržitelného zemědělství. Navíc má relativně krátký vegetační cyklus, což minimalizuje environmentální zátěž. Na Ferwer.cz je ředkev zmíněna v souvislosti s přírodními domácími čističi a kosmetickými ingrediencemi, které jsou snadno biologicky rozložitelné.

Zajímavosti a souvislosti

Ředkev má dlouhou historii využití. Pěstovala se už ve starověkém Egyptě, kde sloužila jako potrava pro dělníky při stavbě pyramid. Dnes je populární zejména v asijských kuchyních—například v Koreji jako součást pikantního kimči, v Indii jako součást parathy (plněné placky) a v Japonsku v podobě nasládlé odrůdy daikon.

Zajímavostí je i využití fermentované ředkve při výrobě domácího přírodního dezinfekčního prostředku. Podle blogu Ferwer si lze z fermentované ředkve připravit roztok s mírně antibakteriálními účinky bez použití syntetických chemikálií. Tato metoda je populární mezi zastánci zero waste životního stylu.

V moderním zemědělství se určitý typ ředkve (tzv. olejná ředkev) využívá jako zelené hnojení. Její hluboké kořeny rozrušují půdu a zlepšují její strukturu—to z ní dělá cenný prvek v ekologické rotaci plodin.

Shrnutí

Ředkev setá (Raphanus sativus) je nejen chutnou a výživnou zeleninou, ale také významným nositelem bioaktivních látek s širokým využitím v gastronomii, přírodní medicíně i ekologickém zemědělství. Díky svým sirným sloučeninám a antioxidantům má unikátní chuťové i zdravotní vlastnosti. Její přirozený výskyt, ekologická nenáročnost a kulturní význam z ní činí důležitou plodinu, která by si zasloužila více pozornosti nejen na talíři, ale i v laboratoři.

Ředkev setá (Raphanus sativus) můžete nalézt v následujících produktech

Rozmarýnové vlasové tonikum 100ml
Rozmarýnové vlasové tonikum 100ml
Detail produktu
Pleťové sérum - Vitamin C (10 ml) - anti-aging účinky
Pleťové sérum - Vitamin C (10 ml) - anti-aging účinky
Detail produktu
Pleťové sérum - Vitamin C (30 ml) - anti-aging účinky
Pleťové sérum - Vitamin C (30 ml) - anti-aging účinky
Detail produktu
Tělové mléko zklidňující levandule 245ml BIO
Tělové mléko zklidňující levandule 245ml BIO
Detail produktu
Bio Levandulový čisticí gel s mandlí, heřmánkem a vit. E 100 ml
Bio Levandulový čisticí gel s mandlí, heřmánkem a vit. E 100 ml
Detail produktu
Bio Hydro2 serum 30 ml
Bio Hydro2 serum 30 ml
Detail produktu

Kategorie Hledání Chat
TOPlist