facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Puchratka kadeřavá (Chondrus crispus)

Další názvy: Irský mech

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Puchratka kadeřavá: mořská řasa s překvapivě širokým využitím

Puchratka kadeřavá (Chondrus crispus), známá také jako irský mech, je mořská řasa z čeledi ruduch (Rhodophyta), která je ceněná pro své vítané vlastnosti v potravinářském, kosmetickém i farmaceutickém průmyslu. Tato látka je často označována také pod svým anglickým názvem Irish moss nebo svojí botanickou klasifikací Chondrus crispus. S hlavním obsahem látek, jako jsou sulfátové polysacharidy a karagenan, se puchratka stala důležitou surovinou pro výrobu přírodních zahušťovadel a gelotvorných látek.

Chemické vlastnosti

Hlavní účinnou složkou puchratky kadeřavé je karagenan – komplexní sulfátovaný polysacharid s obecným chemickým vzorcem závislým na konkrétním typu (např. kappa-, iota- a lambda-karagenany), které se liší mírou síťování a vlastnostmi gelu. Karagenan nemá jednoznačné CAS číslo, ale jeden z hlavních typů (např. kappa-karagenan) je označen CAS číslem 11114-20-8.

Puchratka samotná se vyskytuje jako tmavočervená až fialová řasa, která ve vysušené formě získává světle nažloutlou nebo nazelenalou barvu. Má neutrální až mírně slanou vůni a na dotek želatinózní strukturu (po namočení). Nepatří mezi těkavé ani prchavé látky, a proto má vysokou stabilitu při běžných skladovacích podmínkách. Rozpouští se především v horké vodě, kde tvoří hustý gel nebo roztok v závislosti na koncentraci.

Využití a aplikace

Výtažky z puchratky kadeřavé, zejména karagenan, nacházejí rozsáhlé uplatnění ve výrobě potravin, kde fungují jako přírodní stabilizátory, emulgátory a zahušťovadla. Přidávají se do mléčných výrobků (jogurty, dezerty, zmrzlina), ale i do rostlinných alternativ (například ovesné nebo mandlové nápoje), kde pomáhají vytvořit hladkou konzistenci a stabilní strukturu. Karagenan je schválenou potravinářskou přídatnou látkou a v EU nese označení E407.

Další důležitou oblastí je kosmetický průmysl, kde se extrakty z puchratky používají jako hydratační a zklidňující přísady – zejména v pleťových maskách, krémech, šamponech nebo sprchových gelech. Díky hojivým a zklidňujícím účinkům je oblíbený například i ve veganské nebo přírodní kosmetice. O využití mořských řas jako přírodních pomocníků v kosmetice se zmiňuje například Ferwer ve svém blogu o přírodní péči.

Farmaceutický průmysl využívá puchratku kadeřavou při výrobě některých sirupů, kapslí a zdravotnických přípravků – opět hlavně pro její gelotvorné vlastnosti a kompatibilitu s dalšími látkami.

Kromě toho puchratka slouží i v textilním a biotechnologickém průmyslu, např. jako součást médií pro kultivaci mikroorganismů nebo pro úpravu povrchů.

Přirozený výskyt a výroba

Puchratka kadeřavá se přirozeně vyskytuje podél pobřeží severního Atlantiku – zejména u břehů Irska, Spojeného království, Francie a Kanady, přičemž oblíbeným nalezištěm bývá oblast s kamenitým dnem a bohatým prouděním.

Tradičně se sbírá ručně během letních měsíců, suší se na slunci a následně třídí podle barvy a kvality. Moderní výroba karagenanu probíhá extrakcí této látky z vysušených řas za použití horké vody nebo alkálií, následovanou filtrací, čištěním a sušením extraktu.

Díky vysokému podílu obnovitelné biomasy a možnosti udržitelného sběru se jedná o surovinu s poměrně nízkou ekologickou stopou – při dodržení principů šetrného hospodaření, jak upozorňují i studie například z Marine Biotechnology Journal.

Bezpečnost a ekologie

Puchratka kadeřavá se obecně považuje za bezpečnou surovinu, a to jak při vnějším použití (v kosmetice), tak při orálním příjmu v rámci potravin. Karagenan má ve schválených dávkách status GRAS („Generally Recognized As Safe") ve Spojených státech dle FDA.

Nicméně některé studie v minulosti zkoumaly možné zánětlivé účinky tzv. degradačního (nízkomolekulárního) karagenanu, který běžně v potravinách nevzniká. Kvalita výroby a čistota suroviny jsou proto důležité aspekty.

Z ekologického hlediska představuje puchratka udržitelný a obnovitelný zdroj, jehož těžba nenarušuje mořské ekosystémy v případě šetrného sběru. Řasy navíc přispívají k zachycování uhlíku a zlepšení biodiverzity vodního prostředí. K environmentálním benefitům sběru mořských řas se věnuje také článek na Ferwer.cz věnovaný ekologickému životnímu stylu.

Zajímavosti a souvislosti

Puchratka kadeřavá má dlouhou historii využívání – v irské lidové medicíně se používala přinejmenším od 19. století jako prostředek při nachlazení nebo zánětech dýchacích cest. Během hladomoru v Irsku v polovině 19. století se stala důležitým zdrojem obživy.

V moderní době se s irským mechem často setkáme i v tzv. funkčních potravinách a nápojích – například ve veganských smoothies, čokoládových nápojích nebo jako rostlinná alternativa želatiny. Je také populární v detoxikačních kúrách a přírodních doplňcích stravy, které cílí na trávení, imunitu a zklidnění zažívacího traktu.

Na stoupající zájem o mořské řasy jako ekologickou surovinu reagují i startupy, které hledají cesty k výrobě biologicky odbouratelných obalů a textilií právě z Chondrus crispus a dalších druhů řas.

Shrnutí

Puchratka kadeřavá (Chondrus crispus) je mnohostranně využitelná mořská řasa bohatá na karagenan, která hraje důležitou roli v potravinářství, kosmetice i farmaceutickém průmyslu. Díky svým přírodním gelotvorným vlastnostem, bezpečnosti pro lidské zdraví a nízké ekologické zátěži se stává stále populárnější alternativou k syntetickým polymerům a živočišným želatinám. Její tradiční využití i potenciál pro udržitelnou budoucnost ji činí zajímavou surovinou nejen pro vědu, ale i běžného spotřebitele.

Puchratka kadeřavá (Chondrus crispus) můžete nalézt v následujících produktech

AHA Peeling s postupným uvolňováním 50 ml
AHA Peeling s postupným uvolňováním 50 ml
Detail produktu
Sérum proti vypadávání vlasů pro pány BIO (30 ml)
Sérum proti vypadávání vlasů pro pány BIO (30 ml)
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík Chat
TOPlist