Potassium sorbate
Další názvy: Sorbát draselný
Skóre škodlivosti: 3 (Neškodné chemické látky)
Potassium sorbate, známý také pod názvem sorbát draselný, je chemická látka používaná v potravinářství jako konzervační prostředek. Jedná se o draselnou sůl kyseliny sorbové, která je samo o sobě také přirozeným konzervačním činidlem. Ve formě bílých krystalů nebo prášku je bezzápachý a lehce rozpustný ve vodě. V potravinách se používá od 20. století, kdy byl považován za bezpečnou a účinnou alternativu k některým syntetickým konzervantům.
Do jakých produktů se potom sorbát draselný používá? Jeho uplatnění najdeme zejména u potravin, které mají tendenci k rychlému kazení. Konkrétně ho lze nalézt v mnoha druzích sýrů, jogurtů, nápojů, suchých ovocí, džemů, pečiva, zmrzliny a dalších sladkých výrobků. Výhodou sorbátu draselného je, že neovlivňuje chuť, barvu ani vůni dané potraviny. Řadí se do kategorie potravinových aditiv s kódem E202. Je rovněž používán v kosmetice a farmaceutickém průmyslu. Ačkoliv je obecně považován za bezpečný, některé studie ukazují, že může u některých jedinců vyvolat alergické reakce nebo podráždění kůže.