facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Pomerančovník sladký (Citrus aurantium var. dulcis)

Další názvy: portugalský pomeranč, citroník sladký

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Pomerančovník sladký: aromatický poklad botanické i chemické přírody

Pomerančovník sladký (latinsky Citrus aurantium var. dulcis), často označovaný také jako sladký pomeranč nebo hořký pomeranč v jiných poddruzích, je rostlina z čeledi routovitých (Rutaceae), jejíž plody a silice jsou chemicky zajímavé a hojně využívané. Tato citrusová odrůda není jen běžnou složkou ovoce, ale také zdrojem řady vonných a biologicky aktivních látek známých pod společným označením citrusové silice.

Vedle botanického názvu se setkáme i s anglickým označením „sweet orange" a systematickým pojmenováním citrus aurantium var. dulcis. Některé její složky jsou katalogizovány podle CAS čísla – například hlavní terpen d-limonen nese označení CAS 138-86-3.

Chemické vlastnosti

Z chemického hlediska je pomerančovník sladký významným zdrojem esenciálních olejů obsahujících monoterpeny, zejména d-limonen, myrcen, linalool a geraniol. Tyto látky jsou zodpovědné za výrazné citrusové aroma i farmakologický potenciál.

Mezi nejběžnější výtažky patří esenciální olej z kůry sladkého pomeranče (orange peel oil), který je světle žluté až oranžové barvy, kapalný a silně aromatický. Má bod vzplanutí přibližně 48 °C a je špatně rozpustný ve vodě, ale dobře v alkoholu a organických rozpouštědlech. Vůně je typicky svěží, sladce citrusová.

Tyto látky se přirozeně vyskytují v olejových žlázkách ve slupce pomeranče, a jsou extrahovány metodou mechanického lisování nebo parní destilací.

Využití a aplikace

Výtažky z pomerančovníku sladkého se hojně uplatňují v celé řadě oblastí, ať už v kosmetickém průmyslu, potravinářství, přírodní medicíně či v ekologických čisticích prostředcích.

V kosmetice a parfumerii je esenciální olej ze sladkého pomeranče ceněn pro své osvěžující a zvedající vůně, často nachází uplatnění v toaletních vodách, mýdlech a masážních olejích. Díky čisté a jemné vůni se používá také jako základní složka v aromaterapii, kde působí proti stresu a úzkosti.

V potravinářství se pomerančové silice využívají jako přírodní aromata do nápojů, cukrovinek i pečiva. Některé citrusové terpeny mají navíc antioxidační a antimikrobiální účinky, což zvyšuje jejich hodnotu i jako přírodních konzervantů.

V oblasti ekologické drogerie jsou citrusové složky velmi oblíbené – slouží nejen jako vonná složka, ale i jako účinné odmašťovací a čisticí činidlo, jak dokládá i použití d-limonenu např. v produktech uvedených na blogu Ferwer.cz.

Přirozený výskyt a výroba

Citrus aurantium var. dulcis vznikl postupným šlechtěním původních citrusových druhů jihovýchodní Asie, zejména křížením pomela (Citrus maxima) a mandarinky (Citrus reticulata). Do Evropy se sladký pomeranč dostal díky arabským obchodníkům, a dnes je pěstován v subtropických oblastech po celém světě – zejména ve Středomoří, Brazílii a USA.

Esenciální olej se získává mechanickým lisováním kůry plodů nebo parní destilací květů (známých jako neroli olej) a listů (petitgrain olej). Každý z těchto výtažků má odlišné chemické složení a potenciální využití.

Bezpečnost a ekologie

Esenciální olej z pomerančovníku sladkého je obecně považován za bezpečný při správném použití, ale může být fotosenzitivní – tedy způsobit podráždění pokožky při vystavení slunečnímu záření. Je třeba se tedy vyhnout aplikaci neriedených silic na kůži před opalováním.

Z ekologického hlediska je výhodou, že citrusové silice jako d-limonen pocházejí z vedlejšího produktu potravinářského zpracování pomerančů. Jejich biodegradace je rychlá a nezatěžuje životní prostředí, což je podporuje jako udržitelnou alternativu k syntetickým čisticím prostředkům, jak potvrzuje i článek v encyklopedii Ferwer.cz.

Zajímavosti a souvislosti

Pomerančovník sladký se kromě plodů celosvětově proslavil i díky svým květům – ze kterých se destiluje luxusní neroli olej, oblíbený především ve francouzské parfumerii. Ten bývá používán také v duchovních a ceremoniálních olejích pro své údajné uklidňující účinky a schopnost povzbudit srdeční čakru.

Historicky byla vůně pomerančů spojována s vánoční atmosférou – kandovaná pomerančová kůra i esenciální oleje byly používány do svíček, pečiva i dekorací.

Zajímavostí je, že sladký pomeranč není botanicky původní druh, ale jeden z nejstarších uměle vzniklých citrusových hybridů. Díky své genetické stabilitě a oblíbené chuti se stal základem pro většinu moderních citrusových odrůd.

Shrnutí

Pomerančovník sladký (Citrus aurantium var. dulcis) není jen ovocnou dřevinou, ale také bohatým zdrojem vonných a funkčně účinných látek, které se využívají v kosmetice, potravinářství i přírodní domácí péči. Jeho silice, zejména d-limonen, hrají důležitou roli nejen díky své vůni, ale i biologickým vlastnostem. Oproti mnoha syntetickým chemikáliím nabízí přírodní a ekologičtější alternativu, která nachází místo v moderním i tradičním využití.

Pomerančovník sladký (Citrus aurantium var. dulcis) můžete nalézt v následujících produktech

Dětská pomáda Bětka 4,2 g
Dětská pomáda Bětka 4,2 g
Detail produktu
Dětská 10 ml
Dětská 10 ml
Detail produktu
Aroma olej Migréna 10ml
Aroma olej Migréna 10ml
Detail produktu
Sprchový gel Radost ze života 200ml
Sprchový gel Radost ze života 200ml
Detail produktu
 Zpevňující denní krém s granátovým jablkem a maca peptidy 40 ml
Zpevňující denní krém s granátovým jablkem a maca peptidy 40 ml
Detail produktu
Dětská pěna do koupele Matylda 200 ml
Dětská pěna do koupele Matylda 200 ml
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík Chat
TOPlist