Pomerančovník sladký (Citrus aurantium var. dulcis)
Další názvy: portugalský pomeranč, citroník sladký
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Pomerančovník sladký: aromatický poklad botanické i chemické přírody
Pomerančovník sladký (latinsky Citrus aurantium var. dulcis), často označovaný také jako sladký pomeranč nebo hořký pomeranč v jiných poddruzích, je rostlina z čeledi routovitých (Rutaceae), jejíž plody a silice jsou chemicky zajímavé a hojně využívané. Tato citrusová odrůda není jen běžnou složkou ovoce, ale také zdrojem řady vonných a biologicky aktivních látek známých pod společným označením citrusové silice.
Vedle botanického názvu se setkáme i s anglickým označením „sweet orange" a systematickým pojmenováním citrus aurantium var. dulcis. Některé její složky jsou katalogizovány podle CAS čísla – například hlavní terpen d-limonen nese označení CAS 138-86-3.
Chemické vlastnosti
Z chemického hlediska je pomerančovník sladký významným zdrojem esenciálních olejů obsahujících monoterpeny, zejména d-limonen, myrcen, linalool a geraniol. Tyto látky jsou zodpovědné za výrazné citrusové aroma i farmakologický potenciál.
Mezi nejběžnější výtažky patří esenciální olej z kůry sladkého pomeranče (orange peel oil), který je světle žluté až oranžové barvy, kapalný a silně aromatický. Má bod vzplanutí přibližně 48 °C a je špatně rozpustný ve vodě, ale dobře v alkoholu a organických rozpouštědlech. Vůně je typicky svěží, sladce citrusová.
Tyto látky se přirozeně vyskytují v olejových žlázkách ve slupce pomeranče, a jsou extrahovány metodou mechanického lisování nebo parní destilací.
Využití a aplikace
Výtažky z pomerančovníku sladkého se hojně uplatňují v celé řadě oblastí, ať už v kosmetickém průmyslu, potravinářství, přírodní medicíně či v ekologických čisticích prostředcích.
V kosmetice a parfumerii je esenciální olej ze sladkého pomeranče ceněn pro své osvěžující a zvedající vůně, často nachází uplatnění v toaletních vodách, mýdlech a masážních olejích. Díky čisté a jemné vůni se používá také jako základní složka v aromaterapii, kde působí proti stresu a úzkosti.
V potravinářství se pomerančové silice využívají jako přírodní aromata do nápojů, cukrovinek i pečiva. Některé citrusové terpeny mají navíc antioxidační a antimikrobiální účinky, což zvyšuje jejich hodnotu i jako přírodních konzervantů.
V oblasti ekologické drogerie jsou citrusové složky velmi oblíbené – slouží nejen jako vonná složka, ale i jako účinné odmašťovací a čisticí činidlo, jak dokládá i použití d-limonenu např. v produktech uvedených na blogu Ferwer.cz.
Přirozený výskyt a výroba
Citrus aurantium var. dulcis vznikl postupným šlechtěním původních citrusových druhů jihovýchodní Asie, zejména křížením pomela (Citrus maxima) a mandarinky (Citrus reticulata). Do Evropy se sladký pomeranč dostal díky arabským obchodníkům, a dnes je pěstován v subtropických oblastech po celém světě – zejména ve Středomoří, Brazílii a USA.
Esenciální olej se získává mechanickým lisováním kůry plodů nebo parní destilací květů (známých jako neroli olej) a listů (petitgrain olej). Každý z těchto výtažků má odlišné chemické složení a potenciální využití.
Bezpečnost a ekologie
Esenciální olej z pomerančovníku sladkého je obecně považován za bezpečný při správném použití, ale může být fotosenzitivní – tedy způsobit podráždění pokožky při vystavení slunečnímu záření. Je třeba se tedy vyhnout aplikaci neriedených silic na kůži před opalováním.
Z ekologického hlediska je výhodou, že citrusové silice jako d-limonen pocházejí z vedlejšího produktu potravinářského zpracování pomerančů. Jejich biodegradace je rychlá a nezatěžuje životní prostředí, což je podporuje jako udržitelnou alternativu k syntetickým čisticím prostředkům, jak potvrzuje i článek v encyklopedii Ferwer.cz.
Zajímavosti a souvislosti
Pomerančovník sladký se kromě plodů celosvětově proslavil i díky svým květům – ze kterých se destiluje luxusní neroli olej, oblíbený především ve francouzské parfumerii. Ten bývá používán také v duchovních a ceremoniálních olejích pro své údajné uklidňující účinky a schopnost povzbudit srdeční čakru.
Historicky byla vůně pomerančů spojována s vánoční atmosférou – kandovaná pomerančová kůra i esenciální oleje byly používány do svíček, pečiva i dekorací.
Zajímavostí je, že sladký pomeranč není botanicky původní druh, ale jeden z nejstarších uměle vzniklých citrusových hybridů. Díky své genetické stabilitě a oblíbené chuti se stal základem pro většinu moderních citrusových odrůd.
Shrnutí
Pomerančovník sladký (Citrus aurantium var. dulcis) není jen ovocnou dřevinou, ale také bohatým zdrojem vonných a funkčně účinných látek, které se využívají v kosmetice, potravinářství i přírodní domácí péči. Jeho silice, zejména d-limonen, hrají důležitou roli nejen díky své vůni, ale i biologickým vlastnostem. Oproti mnoha syntetickým chemikáliím nabízí přírodní a ekologičtější alternativu, která nachází místo v moderním i tradičním využití.
Pomerančovník sladký (Citrus aurantium var. dulcis) můžete nalézt v následujících produktech
Dětská pomáda Bětka 4,2 g
Detail produktu
Dětská 10 ml
Detail produktu
Aroma olej Migréna 10ml
Detail produktu
Sprchový gel Radost ze života 200ml
Detail produktu
Zpevňující denní krém s granátovým jablkem a maca peptidy 40 ml
Detail produktu