facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Pepřovník černý (Piper nigrum)

Další názvy: Černý pepř, Black pepper

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Pepřovník černý (Piper nigrum): víc než jen běžné koření

Pepřovník černý, známý také pod latinským názvem Piper nigrum, je nejen nejrozšířenější a nejpoužívanější koření na světě, ale zároveň obsahuje zajímavé chemické látky s potenciálem pro farmaceutické, kosmetické i ekologické využití. Aktivní složka z této rostliny, známá jako piperin, je chemicky zařazena mezi alkaloidy a právě jí vděčíme za typicky ostrou, pikantní chuť černého pepře.

Pepř černý je často zaměňován s jinými druhy pepře, jako je pepř dlouhý nebo růžový, ale Piper nigrum je jedinečný svým chemickým složením a botanickým původem. V angličtině je označován jako "black pepper” a má přiřazené CAS číslo 94-62-2 v případě čistého piperinu.

Chemické vlastnosti

Piperin, hlavní aktivní alkaloid pepřovníku černého, má systematický název (E,E)-1-Piperoylpiperidin a molekulový vzorec C17H19NO3. Tato látka je za běžných podmínek bílá až slabě žlutavá krystalická látka s charakteristickou pepřovitou vůní a velmi pikantní chutí. Má bod tání kolem 130 °C a není rozpustný ve vodě, ale dobře se rozpouští v organických rozpouštědlech jako je ethanol nebo chloroform.

Celé plody rostliny Piper nigrum obsahují nejen piperin, ale také silice, olejové komponenty, resiny a třísloviny, které dohromady přispívají k jeho komplexnímu chuťovému profilu. Pepřovník černý je původem z jižní Indie a Srí Lanky, ale dnes se pěstuje v tropických oblastech po celém světě.

Využití a aplikace

Pepřovník černý je nejběžněji využíván v potravinářství jako koření, které stimuluje chuť a zlepšuje trávení. Piperin totiž působí jako mírné dráždidlo trávicího traktu – zvyšuje sekreci trávicích enzymů a napomáhá vstřebávání některých živin, například kurkuminu, jak potvrzuje i studie zveřejněná v US National Library of Medicine.

V oblasti farmacie je piperin zkoumán pro své antioxidační, protizánětlivé a potenciálně protirakovinné účinky. Zvyšuje biodostupnost některých léků a látek, a tím může zlepšovat jejich účinnost. Využití nachází také v doplňcích stravy, například pro podporu metabolismu nebo zlepšení vstřebávání živin.

V kosmetice a přírodní péči se extrakty z pepřovníku černého využívají do masážních olejů, detoxikačních přípravků i přípravků na podporu mikrocirkulace. Na to odkazuje i článek na blogu Ferwer.cz, kde je zmíněn jeho potenciál v aromaterapii a přírodní péči o tělo.

Významně se uplatňuje i v ekologických prostředcích díky svým přírodním bioaktivním vlastnostem, které mohou působit například jako repelenty nebo jemná ochrana rostlin.

Přirozený výskyt a výroba

Rostlina pepřovníku černého je víceletá liána, která dosahuje výšky až 10 metrů. Plodí hroznovitá soukvětí drobných bobulí, které se sklízí ještě nezralé a pak se suší na slunci, čímž získávají černou vrásčitou slupku – výsledkem je známý černý pepř.

Piperin se extrahuje z černého pepře pomocí organických rozpouštědel (např. ethanolu) nebo metod superkritické extrakce CO₂. Alternativně se využívá i moderní zelené extrakční technologie, které minimalizují dopad na životní prostředí.

Z hlediska původu se nejvýznamnějšími producenty pepře staly země jako Vietnam, Brazílie nebo Indonésie, přestože historicky se pepř především pěstoval v oblasti Malabarského pobřeží v Indii.

Bezpečnost a ekologie

Pepřovník černý a jeho složky jsou obecně považovány za bezpečné při běžném použití v potravinách. Piperin však může ve vyšších koncentracích působit dráždivě na sliznice či pokožku a může zvyšovat účinnost některých léčiv, což je důležité u doplňků stravy.

Z hlediska ekologie je černý pepř pěstován v režimu konvenčního i ekologického zemědělství. Jeho ekologická stopa je relativně nízká, zejména při použití šetrného zpracování. Extrakty z pepřovníku černého se využívají i jako náhrada syntetických chemikálií v biopesticidech, čímž přispívají ke snižování environmentální zátěže.

Zajímavosti nebo souvislosti

Pepř byl ve starověku tak cenný, že fungoval jako měna nebo dar králům. Římané jej dováželi z Indie a používali jako luxusní surovinu k dochucení pokrmů. V období středověku dominoval obchodu s kořením a stál u zrodu koloniálních cest.

V moderní době je piperin předmětem intenzivních výzkumů například i v oblasti neurologie – výzkumy publikované v časopise Neurochemistry International naznačují jeho možné pozitivní účinky na paměť a kognitivní funkce.

Setkat se s černým pepřem můžeme prakticky v každé kuchyni, ale i v kosmetice jako složkou přírodních deodorantů, masážních balzámů nebo detoxikačních přípravků, jak ukazuje například přehled na stránkách Ferwer.cz v jejich bio lexikonu.

Shrnutí / závěr

Pepřovník černý je fascinující rostlina, jejíž hlavní bioaktivní složka piperin má široké využití od gastronomie až po farmacii a ekologii. Jeho ostrá chuť ukrývá chemickou rozmanitost a biologický potenciál, který nachází uplatnění v mnoha oblastech každodenního života. Ať už jako koření, kosmetická surovina nebo přírodní stimulační látka, Piper nigrum zůstává jedním z nejuniverzálnějších darů přírody.

Pepřovník černý (Piper nigrum) můžete nalézt v následujících produktech

Uvolňující anální gel Relaxant BIO (30 ml) - uvolňuje svaly a stimuluje
Uvolňující anální gel Relaxant BIO (30 ml) - uvolňuje svaly a stimuluje
Detail produktu
Vigrin Forte X9 (90 kapslí) - pro vytrvalost a vitalitu
Vigrin Forte X9 (90 kapslí) - pro vytrvalost a vitalitu
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík Chat
TOPlist