Myrha (Commiphora myrrha)
Další názvy: Myrhovník pravý, Commiphora molmol, Myrrha
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Myrha: přírodní pryskyřice s bohatou historií a rozmanitým využitím
Myrha, známá pod latinským názvem Commiphora myrrha, je aromatická pryskyřice získávaná ze stromů rodu Commiphora. Patří mezi přírodní směsi obsahující silice, pryskyřice a gumo-pryskyřičné složky, a řadí se do skupiny tzv. balzámů. Tato vonná látka byla ceněna již ve starověku pro své léčivé i spirituální vlastnosti. Myrha je v současnosti využívána například ve farmacii, přírodní kosmetice i aromaterapii. Mezi její synonyma se řadí také arabská myrha, somálská myrha nebo také simply "mirha" – fonetická varianta používaná v některých jazycích. Anglický název je "myrrh" a známé je též její označení podle zdroje jako "Commiphora molmol".
Chemické vlastnosti
Z chemického hlediska se jedná o komplexní směs biologicky aktivních látek – hlavními složkami jsou zejména seskviterpeny, monoterpeny, pryskyřice, kyseliny (např. commiphorová a heerobová), a také různorodé aromatické sloučeniny. Jedná se o polotuhou až tvrdou hmotu nahnědlé až červenohnědé barvy, která se při teplotě okolí zlehka drolí, ale při zahřátí se roztéká. Má silně aromatickou, pryskyřičnou, pikantně hořkosladkou vůni.
Chemický systémový název, který by přesně vystihoval komplexní složení pravé myrhy, není k dispozici, protože jde o přírodní směs nikoliv specifickou chemickou látku. Přesto lze některé aktivní složky izolovat a popsat – například furanoseskviterpeny typu furanoeudesma-1,3-dien nebo curzerén. CAS registrované číslo pro extrakt myrhy je 84929-26-0.
Myrha je ve vodě prakticky nerozpustná, ale dobře se rozpouští v alkoholu, etheru a chloroformu, což umožňuje její použití v tinkturách či extraktech. Při zahřívání uvolňuje silné aromatické složky, proto je oblíbená jako součást vonných směsí a kadidel.
Využití a aplikace
Myrha nachází široké využití napříč odvětvími díky svým antiseptickým, protizánětlivým a aromatickým vlastnostem. V tradiční i moderní farmacii se používá především jako součást ústních vod, kloktadel a mastí, kde působí antibakteriálně a urychluje hojení. Studie publikovaná v Journal of Applied Pharmaceutical Science ukázala, že extrakty z myrhy mají silný antimikrobiální účinek proti různým patogenům dutiny ústní.
V aromaterapii a parfumérii je myrha ceněnou složkou esenciálních olejů, kde tvoří základní hřejivé a zemité tóny. Je oblíbená pro svou schopnost zklidnit mysl a podporovat meditační stav. V přírodní kosmetice se přidává do krémů, pleťových vod a balzámů, kde slouží jako přírodní konzervant i aktivní látka pro zklidnění podrážděné pokožky – jak uvádí např. článek o přírodní kosmetice na Ferwer.
V potravinářství se myrha využívá minimálně, ale má historické místo jako ochucovadlo v některých kořeněných nápojích a bylinných likérech. V tradiční medicíně, zejména ajurvédské či čínské, sloužila jako tonikum podporující trávení nebo tišící bolest.
Přirozený výskyt a výroba
Myrha je produktem keřovitých stromů rodu Commiphora, zejména druhu Commiphora myrrha, které rostou především v polosuchých oblastech severovýchodní Afriky a Arabského poloostrova – nejvíce v Somálsku, Etiopii a Jemenu. Stromy mají zvláštní schopnost ronit pryskyřičnou šťávu při porušení kůry. Tento výron se po čase na vzduchu sám zpevní do formy hrudek – právě tímto způsobem se získává surová myrha.
Proces sklizně je tradiční a zcela přírodní – strom se na několika místech nařízne a sběr se provádí ručně. Kvalita výronu závisí na stáří stromu, roční době a způsobu zpracování. V některých případech se myrha dále čistí destilací vodní parou a vzniká esenciální olej z myrhy, velmi ceněný v aromaterapii.
Bezpečnost a ekologie
Při správném použití je myrha obecně považována za bezpečnou látku. Může však způsobit alergickou reakci při přímém kontaktu s pokožkou u citlivých jedinců. Vnitřní užití je vhodné jen v přesně určené dávce a pod odborným dohledem – v nadměrném množství totiž může podráždit žaludek a působit toxicky.
Z ekologického hlediska není těžba myrhy spojena s výrazným negativním dopadem, pokud je prováděna udržitelným způsobem. Některé oblasti, například sever Etiopie, zavedly ochranné programy na zachování původních porostů myrh obsažených stromů. Udržitelný sběr je předmětem zájmu i u ekologických značek přírodní kosmetiky, které upřednostňují šetrné zpracování a fair trade podmínky.
Zajímavosti a souvislosti
Myrha má mimořádně bohatou historii. Byla jednou ze tří darů, které podle Bible přinesli Tři králové Ježíškovi – spolu se zlatem a kadidlem. Ve starověkém Egyptě byla používána při balzamování jako dezinfekční a aromatická látka, ale také při rituálech a náboženských obřadech.
V tradiční čínské a ajurvédské medicíně je myrha uznávaná jako látka podporující krevní oběh a léčbu ran – v některých přípravcích se používá dodnes. Zajímavým faktem je, že její latinský název Commiphora je odvozen z řeckého „kommi" (guma) a „phoros" (nositel), což odkazuje na schopnost rostliny produkovat pryskyřici.
V moderních dobách nachází uplatnění i jako složka přírodních deodorantů a repelentů, právě díky své aromatické a antibakteriální povaze.
Shrnutí
Myrha je přírodní pryskyřice s širokým spektrem využití – od tradiční medicíny až po moderní kosmetiku. Je ceněná pro své antiseptické a protizánětlivé účinky, příjemnou vůni i historickou hodnotu. Díky svému přírodnímu původu, účinnosti a šetrnosti k životnímu prostředí zůstává myrha oblíbenou látkou zejména v přírodní kosmetice a aromaterapii, ale také v tradiční léčbě, kde její význam přetrvává po tisíciletí.
Myrha (Commiphora myrrha) můžete nalézt v následujících produktech
Zubní pasta máta sensitive 75ml BIO, VEG
Detail produktu
Zubní pasta aloe vera 75ml BIO, VEG
Detail produktu
Zubní pasta eukalyptus 75ml BIO, VEG
Detail produktu
Zubní pasta tutti frutti 75ml BIO, VEG
Detail produktu
Zubní pasta zelený čaj a máta 75ml BIO, VEG
Detail produktu