Mannitol
Další názvy: E421
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Mannitol je široce používaný aditivum v potravinářství a farmaceutickém průmyslu, je známý také pod kódem E421. Mannitol je přírodní látka, která se vyskytuje v mnoha přírodních potravinách jako jsou olivy, rajčata, řasy a houby. Její chemická struktura je podobná glukóze, ale s menším obsahem kalorií a je tedy často využívaným sladidlem v diabetických výrobcích a jiných nízkokalorických potravinách.
Mannitol je hojně využíván mimo jiné v cukrářské výrobě jako sladidlo a separační látka pro zabraňování slepování potravin, dále také v žvýkačkách, dietních potravinách, náhražkách cukru, čokoládě a dalších výrobcích. Jeho vlastnosti jsou důležité také pro farmaceutický průmysl, kde se používá jako plnidlo v tabletách a prášku, či jako nosič léčivých látek. S jeho nízkým glykemickým indexem a nízkým obsahem kalorií je ideální pro diabetiky a lidi, kteří se snaží ovládat příjem cukru. Jeho použití je nicméně regulováno Evropskou unií, jelikož při vyšším příjmu může způsobovat zažívací potíže.