facebook
⚡ APP5 sleva právě teď! APP5 Do aplikace
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Mandloň obecná (Prunus Amygdalus Dulcis var. dulcis)

Další názvy: Prunus Amygdalus Dulcis var. amara

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Mandloň obecná: přírodní zdroj výživných olejů i kosmetické suroviny

Mandloň obecná (latinsky Prunus Amygdalus Dulcis var. dulcis), známá též jako sladká mandloň, je rostlinný druh z čeledi růžovitých, jehož plody – mandle – se běžně konzumují a využívají v potravinářství, kosmetice i farmacii. Pod obchodním označením „Sweet Almond" nebo jako olej ze sladkých mandlí se nejčastěji setkáme s látkou získávanou lisováním ze semen této rostliny. Ve světě chemie a kosmetické formulace se často označuje jako Prunus Amygdalus Dulcis Oil a její CAS číslo je 8007-69-0.

Chemické vlastnosti

Primární produkt z mandloně obecné – mandlový olej – je rostlinný olej s převahou nenasycených mastných kyselin, především kyseliny olejové (60–80 %) a kyseliny linolové (20–30 %). Je bohatý i na vitamin E, fytosteroly a další bioaktivní sloučeniny. Olej je čirý, světle žlutý a má jemnou, lehce oříškovou vůni. Při pokojové teplotě zůstává kapalný, má bod varu nad 200 °C a je nerozpustný ve vodě, ale dobře rozpustný v tucích a organických rozpouštědlech.

Mandloň obecná produkuje dva hlavní typy plodů – sladké a hořké mandle. Sladká odrůda, Prunus Amygdalus Dulcis var. dulcis, neobsahuje toxický amygdalin na rozdíl od hořkého kultivaru (Prunus Amygdalus var. amara). Právě díky absenci kyanogenních glykosidů je sladká mandloň bezpečná i pro vnitřní použití.

Využití a aplikace

Nejvýznamnějším produktem je olej ze sladkých mandlí, široce používaný v kosmetickém průmyslu, dermatologii i aromaterapii. Díky svým hydratačním, zjemňujícím a zklidňujícím účinkům na pokožku se přidává do krémů, pleťových mlék, masážních olejů a dětské kosmetiky. Zmírňuje svědění, podráždění i suchost, a je vhodný pro citlivou i dětskou pokožku.

V potravinářství se jádra mandlí konzumují jak přímo, tak ve formě mandlové mouky, mandlového mléka nebo jako surovina při výrobě cukrovinek, past a ochucovadel. Díky nízkému obsahu sacharidů a vysoké nutriční hodnotě jsou oblíbenou složkou ve zdravé výživě a keto stravování.

Ve farmacii se mandlový olej využívá jako vehikulum pro léčiva, vstupní látka do mastí a emulzí. V tradiční medicíně se mandle přičítají protizánětlivé účinky a pozitivní vliv na trávení i nervový systém.

Přirozený výskyt a výroba

Mandloň obecná pochází z oblasti Střední Asie a Blízkého východu a dnes se hojně pěstuje v klimaticky příznivých oblastech středomořského typu – zejména ve Španělsku, Itálii, USA (Kalifornii), Íránu a Maroku. Rostlina dorůstá výšky až 5 metrů a kvete na jaře růžovobílými květy.

Mandlový olej se získává mechanickým lisováním za studena ze sušených a loupaných mandlí. Následná filtrace odstraňuje pevné částice, čímž vznikne čistý, za studena lisovaný olej bez chemických zbytků. U kvalitního oleje se důsledně kontroluje obsah volných mastných kyselin a peroxidové číslo, aby se zajistila stabilita a kvalita.

Bezpečnost a ekologie

Olej z mandloně obecné je považován za bezpečný, netoxický a velmi dobře tolerovaný. Vhodný je i pro osoby s citlivou pletí nebo dětskou pokožkou. Výjimečně může způsobit alergickou reakci u jedinců s přecitlivělostí na ořechy. Hořká varianta mandlí se kvůli obsahu amygdalinu a možnosti uvolňování kyanovodíku v potravinách či kosmetice nepoužívá – obsahuje totiž potenciálně toxické sloučeniny, které se musí deaktivovat speciálním zpracováním.

Z pohledu ekologie patří pěstování mandloní mezi diskutovaná témata kvůli spotřebě vody, zejména v suchých oblastech jako Kalifornie. Nicméně olej lisovaný z mandlí lze hodnotit jako přírodní a snadno biologicky odbouratelnou surovinu. V souladu s udržitelnou kosmetikou je často součástí přípravků označovaných jako zero waste nebo cruelty free – více o využití udržitelných olejů najdete např. v článku na blogu Ferwer.

Zajímavosti a souvislosti

Mandloně patří k nejstarším pěstovaným ovocným druhům – zmínky o jejich domestikaci sahají až do doby před 3 000 lety ve starobylé Persii. Plody mandloně byly nalezeny i v egyptských hrobkách, kde měly symbolizovat blahobyt a ochranu.

V kosmetice se mandlový olej využívá již od starověku. Právě díky své výjimečné snášenlivosti a vstřebatelnosti je dodnes hojně přidáván do masážních emulzí, přírodních balzámů i vlasové péče. Mnozí rodiče jej znají jako první olej k péči o dětskou pokožku.

Mandle jsou také důležitým prvkem ve vegetariánské a veganské stravě, a to nejen pro obsah kvalitních tuků, ale i rostlinných bílkovin, vlákniny, vápníku či hořčíku.

Shrnutí

Mandloň obecná, respektive sladká mandloň (Prunus Amygdalus Dulcis var. dulcis), představuje významný zdroj rostlinného oleje i výživově hodnotných semen. Díky vysokému obsahu zdraví prospěšných tuku a bioaktivních látek si našla své místo v potravinářství, kosmetice i přírodní medicíně. Mandlový olej je ceněn pro svou jemnost, výživnost a univerzální využití. V kombinaci s šetrným získáváním a dobrou snášenlivostí představuje mandloň stále více preferovanou přírodní složku v ekologických produktech moderní péče o tělo.

Vůně do bytu a auta můžete nalézt v následujících produktech

Energy Bar - Dark Chocolate  & Sea Sald
Energy Bar - Dark Chocolate & Sea Sald
Detail produktu
Energy Bar - Apple & Ginger
Energy Bar - Apple & Ginger
Detail produktu
Tuhý šampon s kondicionérem Maca XXL (50 g) - stimuluje růst vlasů
Tuhý šampon s kondicionérem Maca XXL (50 g) - stimuluje růst vlasů
Detail produktu
Čisticí olej Čistá pleť pro problematickou pokožku (50 ml) - nezanechá mastný film
Čisticí olej Čistá pleť pro problematickou pokožku (50 ml) - nezanechá mastný film
Detail produktu
Bio Bambucké máslo 200 ml
Bio Bambucké máslo 200 ml
Detail produktu
Krém na ruce bez parfemace 75ml BIO, VEG
Krém na ruce bez parfemace 75ml BIO, VEG
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík