facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Magnesium Gluconate

Další názvy: Glukonát hořečnatý, E580

Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)


Magnesium glukonát: organická forma hořčíku s vysokou biologickou dostupností

Magnesium glukonát, známý také jako glukonát hořečnatý (anglicky magnesium gluconate), je organická sloučenina patřící mezi sloučeniny hořčíku a kyseliny glukonové. Jedná se o bílou krystalickou látku rozpustnou ve vodě, často používanou jako doplněk stravy díky své vysoké biologické dostupnosti. Magnesium glukonát se v přípravcích objevuje pod názvem Magnesium D-gluconas a lze jej nalézt také pod CAS číslem 3632-91-5.

Chemické vlastnosti

Magnesium glukonát má systematický název hořečnatá sůl kyseliny glukonové a jeho chemický vzorec je C12H22MgO14. Krystalizuje jako bílý až mírně nažloutlý prášek bez zápachu a s mírně sladkou chutí. Je velmi dobře rozpustný ve vodě, což výrazně přispívá k jeho využitelnosti v organismu. Nerozpouští se v alkoholu ani v chloroformu.

Díky své organické povaze – kde je hořčík vázán na glukonovou část – je považován za jemnější na zažívací trakt než některé anorganické formy, jako například oxid hořečnatý.

Využití a aplikace

Magnesium glukonát je hojně využíván ve farmaceutickém i potravinářském průmyslu. Nejčastěji se objevuje v doplňcích stravy pro doplnění hořčíku, který je esenciálním prvkem pro mnoho fyziologických funkcí – od svalové kontrakce přes nervové přenosy až po srdeční činnost.

Díky své vysoké vstřebatelnosti je glukonátová forma ideální pro osoby s podrážděním zažívacího traktu při jiných druzích suplementace. Používá se také v infuzní terapii v nemocnicích, zejména u pacientů s těžkým nedostatkem hořčíku.

V potravinářství je magnesium glukonát schválen jako přídatná látka (E číslo E345), kde plní funkci stabilizátoru a látky zvyšující výživovou hodnotu potravin.

V kosmetickém průmyslu se uplatňuje pro své pokožce příznivé účinky, zejména v hydratačních a regeneračních přípravcích. Lze jej nalézt také v některých ekologických produktech, jak potvrzují publikace na portálu Ferwer.cz, které se zaměřují na šetrné složení kosmetiky.

Přirozený výskyt a výroba

Magnesium glukonát se v přírodě jako takový nevyskytuje – jedná se o synteticky vyráběnou sloučeninu, kde se magnesium kombinuje s kyselinou glukonovou. Ta je přirozeně produkována některými mikroorganismy (např. plísněmi nebo bakteriemi) při fermentaci glukózy.

V průmyslové praxi se kyselina glukonová získává fermentací glukózy za přítomnosti mikroorganismů rodu Aspergillus. Následně je neutralizována hořčíkem, čímž vzniká magnesium glukonát. Tento proces je relativně ekologický, protože využívá obnovitelné suroviny a biologické reakce.

Bezpečnost a ekologie

Magnesium glukonát je považován za bezpečný doplněk v předepsaných dávkách. Mezi jeho hlavní výhody patří vysoká snášenlivost a minimální výskyt zažívacích potíží. Podle U.S. National Institutes of Health je tato forma hořčíku vhodná i pro dlouhodobé doplňování u osob se zvýšenou potřebou minerálů.

Předávkování je vzácné – je však možné zvláště při intravenózním podání nebo kombinaci s jinými doplňky. Ve vysokých dávkách může způsobit průjem, slabost nebo pokles krevního tlaku.

Z hlediska ekologie je produkce magnesium glukonátu relativně šetrná, zejména pokud se klade důraz na fermentační výrobu glukonové kyseliny. Jelikož se jedná o lehce odbouratelnou látku a sůl přírodních sloučenin, nemá výrazný negativní dopad na životní prostředí.

Zajímavosti a souvislosti

S magnesium glukonátem se můžeme setkat i v běžném životě jako součást multivitamínových doplňků a sportovních nápojů pro hydrataci a svalovou regeneraci. Uplatňuje se také v geriatrické péči, kde pomáhá kompenzovat nižší vstřebávání minerálů u starších osob.

Z hlediska historie je sloučenina poměrně novodobá – byla vyvinuta jako alternativa k méně vstřebatelným formám hořčíku, které často způsobovaly zažívací potíže. Trend v posledních letech směřuje k organicky vázaným formám minerálů, právě jako je magnesium glukonát, protože lidský organismus je schopen je lépe využít.

Zajímavostí je také to, že hořčík ve formě glukonátu bývá kombinován s dalšími látkami, jako je vitamin B6 nebo taurin, aby se podpořila jeho účinnost a biologická dostupnost.

Shrnutí

Magnesium glukonát je důležitou organickou sloučeninou hořčíku s vysokou vstřebatelností a širokým uplatněním ve farmacii, potravinářství i kosmetice. Díky svému příznivému profilu a nízké toxicitě je vhodný pro bezpečné doplňování hořčíku v lidském těle. Jako součást moderních doplňků stravy představuje efektivní prostředek k udržení optimálního zdraví, zejména pro srdce, svaly a nervovou soustavu.

Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.

Univerzální černé mýdlo BIO (1 l)
Univerzální černé mýdlo BIO (1 l)
Detail produktu
BIO Šampon Nordic Berry 500 ml
BIO Šampon Nordic Berry 500 ml
Detail produktu
Epsomská sůl Vitamín C 5 kg
Epsomská sůl Vitamín C 5 kg
Detail produktu
Guerlain La Petite Robe Noire toaletní voda pro ženy
Guerlain La Petite Robe Noire toaletní voda pro ženy
Detail produktu
Noční meruňkový krém pro citlivou pleť (30 ml) - s provitaminem b5
Noční meruňkový krém pro citlivou pleť (30 ml) - s provitaminem b5
Detail produktu
Jean-Louis Scherrer Scherrer 2 toaletní voda pro ženy
Jean-Louis Scherrer Scherrer 2 toaletní voda pro ženy
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík Chat
TOPlist