Lysozyme
Další názvy: 1-4-Beta-N-Acetylmuramidáza
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Lysozym je přirozeně se vyskytující enzym, který se vyznačuje schopností ničit bakteriální buňky tak, že rozkládá jejich buněčné stěny. Tento enzym, jehož další názvy jsou 1-4-Beta-N-Acetylmuramidáza nebo také muramidáza, byl poprvé objeven v roce 1922 britským bakteriologem Frederickem Twortem. Poté, co britský biochemik Alexander Fleming objevil antibiotické účinky lysozymu, začal se tento enzym používat v lékařské praxi jako přípravek proti infekci močových cest, očních infekcích nebo dokonce jako přípravek na prevenci zubního kazu.
Lysozym se také používá v potravinářském průmyslu, zejména v sýrařské výrobě, kde slouží k inhibici růstu nežádoucích bakterií a plísní. Enzym je také přidáván do některých typů sýrů, aby se zabránilo vzniku plynů, které by mohly vést ke vzniku nežádoucích prasklin. V kosmetickém průmyslu se lysozym díky svým baktericidním účinkům často využívá v produktech jako mýdla, šampony nebo pleťové masky. Dalším využitím lysozymu je jeho přidávání do nápojů jako je víno nebo pivo, kde funguje jako přírodní konzervant. Kromě toho se také používá v zemědělství, konkrétně v chovu drůbeže, kde může sloužit jako alternativa k antibiotikům.
Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.
Narciso Rodriguez For Her parfémovaná voda pro ženy
Detail produktu
Bio Hydro2 serum 30 ml
Detail produktu
Afnan Modest Deux parfémovaná voda pro ženy
Detail produktu
Lacoste L.12.12 Blanc parfémovaná voda pro muže
Detail produktu
Dior Sauvage Elixir parfém pro muže
Detail produktu