facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Lilek brambor (Solanum tuberosum)

Další názvy: brambor obecný, brambora

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Lilek brambor: více než jen základní potravina

Lilek brambor (Solanum tuberosum), známý také jako brambor obecný, patří mezi nejvýznamnější kulturní plodiny moderního zemědělství. Chemicky se jedná o škrobnatou hlíznatou rostlinu z čeledi lilkovitých (Solanaceae), která je bohatá na komplexní sacharidy, především amylopektin a amylozu. Běžně se označuje také anglickým názvem "potato" a ve vědecké klasifikaci se někdy odkazuje na formy s různými genetickými vlastnostmi. Přestože se brambor vnímá spíše jako potravina, z hlediska chemie a biologie jde o velmi zajímavý organismus s řadou přirozeně se vyskytujících bioaktivních látek.

Chemické vlastnosti

Z chemického hlediska je hlavní složkou bramborových hlíz polysacharid zvaný škrob, jehož obecný vzorec je (C6H10O5)n. Jedná se o bílou, bezbarvou látku bez výrazné chuti a vůně, která je nerozpustná ve studené vodě, ale reaguje a mění se za vyšších teplot. Lilek brambor obsahuje také vlákninu, malé množství jednoduchých cukrů, bílkovin (včetně aminokyselin jako lysin), vitaminy C a skupiny B, dále minerální látky jako je draslík, fosfor a hořčík.

Mimo nutričně významné složky obsahují hlízy a především nadzemní části rostliny také tzv. glykoalkaloidy – zejména solanin a chakonin. Tyto látky plní přirozenou ochrannou funkci a jsou v určitých koncentracích pro člověka toxické.

Využití a aplikace

Primárním využitím brambor je samozřejmě potravinářství. Škrob obsažený v hlízách je cenným energetickým zdrojem a brambory jsou hojně konzumovány po celém světě. Vedle klasického kulinářského zpracování se bramborový škrob využívá také v průmyslu – např. jako zahušťovadlo, lepidlo v papírenské výrobě nebo biologicky odbouratelný polymer.

V oblasti biotechnologií se brambory staly modelovým organismem pro genetické modifikace, např. za účelem zvýšení odolnosti vůči škůdcům či zlepšení nutriční hodnoty. Dále brambory hrají i roli ve farmaceutickém průmyslu jako zdroj sekundárních metabolitů, které mají protizánětlivé či antimikrobiální účinky.

Biologicky aktivní látky z lilku bramboru jsou také zkoumány pro své potenciální účinky v kosmetickém průmyslu, zejména pro svou antioxidační kapacitu. Jak se uvádí také na blogu Ferwer, extrakty z brambor jsou součástí některých přírodních pleťových masek a výživných krémů.

Přirozený výskyt a výroba

Lilek brambor pochází původně z Jižní Ameriky, konkrétně z And, kde byl domestikován již před více než 7 000 lety. Do Evropy se dostal v 16. století a dnes je pěstován prakticky na všech kontinentech kromě Antarktidy.

Produkce brambor probíhá v rámci konvenčního i ekologického zemědělství a volí se různé kultivary v závislosti na klimatických a půdních podmínkách. Z hlediska chemického rozboru se při výrobě bramborového škrobu používá proces mechanické separace a dekantace, během kterého se odděluje škrob od vlákninových struktur, vody a dalších složek.

Specifické složení jednotlivých hlíz se může výrazně lišit v závislosti na odrůdě, způsobu pěstování, hnojení a klimatu. Například obsah glykoalkaloidů roste při vystavení světlu, což je důvod, proč se doporučuje brambory skladovat na tmavém a chladném místě.

Bezpečnost a ekologie

Ačkoli jsou brambory obecně považovány za bezpečnou plodinu, je důležité vědět, že obsahují přírodní toxiny – glykoalkaloidy, nejznámější z nich je solanin (CAS číslo 20562-02-1). Ten může být zdraví nebezpečný ve vyšších koncentracích a způsobuje nevolnost, zvracení či neurologické příznaky. Nejvyšší koncentrace glykoalkaloidů bývají v zelenajících hlízách nebo ve slupce, proto se doporučuje tyto části nekonzumovat.

Z ekologického hlediska je pěstování brambor považováno za středně náročné, s ohledem na potřebu ochrany proti chorobám jako je plíseň bramborová (Phytophthora infestans). Tradiční agrotechnika často vyžaduje chemické zásahy, ale moderní přístupy včetně organického zemědělství se snaží snižovat chemickou zátěž přírody.

Výzkumy ukazují, že ekologicky pěstované brambory mohou mít srovnatelný výnos jako ty konvenční, s menším dopadem na životní prostředí, jak dokládají i některé příspěvky v lexikonu Ferwer.

Zajímavosti nebo souvislosti

Jedním z nejzajímavějších faktů je, že brambory byly vůbec první rostlinou, která byla vypěstována v mikrogravitaci na palubě Mezinárodní vesmírné stanice. NASA i další agentury zkoumají litek brambor jako možnou trvalou plodinu pro podporu života při dlouhodobých misích.

Historicky hrály brambory zásadní roli v evropské demografii – jejich rozšíření vedlo k populačnímu růstu, zejména v 18. a 19. století. Na druhou stranu například velký hladomor v Irsku v 19. století byl důsledkem závislosti na jedné odrůdě brambor, která podlehla houbové chorobě.

Je pozoruhodné, že brambory nejsou jen výživné, ale i kulturně významné – v mnoha zemích se slaví bramborové festivaly a oslavuje se jejich rozmanité kulinářské využití.

Shrnutí / závěr

Lilek brambor (Solanum tuberosum) je nejen základní potravinou, ale i chemicky a biologicky zajímavou rostlinou se širokým spektrem využití. Obsahuje významné množství škrobu, vitamínů a bioaktivních látek, jejichž vlastnosti se uplatňují v potravinářství, průmyslu i kosmetice. Přestože jeho zpracování a konzumace jsou obecně bezpečné, pozornost je třeba věnovat přítomnosti toxických glykoalkaloidů. Brambora tak představuje nejen symbol světové kuchyně, ale i příklad přírodní substance s mimořádným dopadem na kulturu, zdraví i vědu.

Lilek brambor (Solanum tuberosum) můžete nalézt v následujících produktech

Energy Bar - Berries
Energy Bar - Berries
Detail produktu
Energy Bar -  Crunchy Peanut
Energy Bar - Crunchy Peanut
Detail produktu
Deo krém LOVE ME 40 g
Deo krém LOVE ME 40 g
Detail produktu
Olivový prací gel na vlnu a hedvábí 1 l
Olivový prací gel na vlnu a hedvábí 1 l
Detail produktu
Na čištění oken 500 ml
Na čištění oken 500 ml
Detail produktu
Olivový prací gel na vlnu a hedvábí - Sensitive 1 l
Olivový prací gel na vlnu a hedvábí - Sensitive 1 l
Detail produktu

Kategorie Hledání Chat
TOPlist