Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra)
Další názvy: Liquorice, Licorice, Sladké dřevo, Pendrek, Sladké koření
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Lékořice lysá: přírodní látka s bohatým chemickým a léčivým profilem
Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra) je vytrvalá bylina z čeledi bobovitých, jejíž kořen obsahuje celou řadu biologicky aktivních sloučenin. Nejznámější je glycyrrhizin – triterpenoidní saponin se sladkou chutí, který představuje klíčovou chemickou komponentu rostliny. Lékořice je známá nejen jako tradiční léčivka, ale i jako zdroj surovin pro farmaceutický, potravinářský i kosmetický průmysl. V angličtině se označuje jako "licorice" a její CAS číslo pro hlavní aktivní složku glycyrrhizin je 1405-86-3.
Chemické vlastnosti
Hlavní chemickou složkou kořene lékořice lysé je glycyrrhizin (systematický název: kyselina glycyrrhizinová), jehož chemický vzorec je C42H62O16. Jedná se o bílý až slabě nažloutlý prášek s výrazně sladkou chutí – je až 50krát sladší než sacharóza. Glycyrrhizin je rozpustný ve vodě, ale v menší míře v alkoholech. Kořen lékořice navíc obsahuje flavonoidy (např. liquiritin a isoliquiritigenin), kumariny a éterické oleje, které přispívají k jejím farmakologickým účinkům.
Chemické látky obsažené v lékořici mají povahu fytochemikálií, často s biologickou aktivitou. Lékořice je významným přírodním zdrojem těchto sloučenin, které se extrahují především vodní nebo ethanologickou extrakcí z vysušeného kořene.
Využití a aplikace
Lékořice lysá se široce uplatňuje v celé řadě odvětví. Ve farmaceutickém průmyslu se extrakty z kořene používají pro jejich protizánětlivé, antivirové a expektorační účinky. Glycyrrhizin má schopnost modulovat imunitní odpověď a inhibovat replikaci některých virů, jak ukazují například studie publikované v Journal of Ethnopharmacology.
V potravinářství se výtažek často přidává do cukrovinek a nápojů, zejména ve formě tzv. "lékořicových bonbonů", ve kterých působí jako přírodní sladidlo a aromatická složka. Díky vysokému obsahu antioxidantů a antimikrobiálně působících látek je lékořice také součástí funkčních potravin nebo doplňků stravy.
V kosmetice se jednotlivé složky lékořice využívají kvůli jejich zklidňujícím a protizánětlivým účinkům. Výtažky z lékořice najdeme zejména v produktech určených pro citlivou, podrážděnou nebo problematickou pokožku. Podle článku na ferwer.cz o přírodních složkách pro ekokosmetiku, patří lékořice k běžně využívaným složkám v ekologických kosmetických přípravcích právě díky svému přírodnímu původu a účinku na pleť.
Přirozený výskyt a výroba
Lékořice lysá je původem z oblasti Středomoří a západní a střední Asie, kde roste zejména na hlinitopísčitých půdách s dobrou drenáží. Nejčastěji se pěstuje v zemích jako je Írán, Čína, Turecko a Pákistán, ale své uplatnění nalezla i na evropských plantážích, například ve Španělsku nebo Itálii.
Pro komerční účely se lékořice sklízí až po několika letech pěstování, kdy má kořen dostatečný obsah účinných látek. Po sklizni se kořen suší, drtí a extrahuje vodou nebo alkoholem. Výsledný extrakt se může dále koncentrovat do prášku, pasty nebo tekutého extraktu podle požadavků cílového průmyslu.
Bezpečnost a ekologie
Ačkoliv je lékořice obecně považována za bezpečnou, její nadměrná konzumace – zejména ve formě koncentrovaného extraktu – může vést k nežádoucím účinkům. Glycyrrhizin ve vyšších dávkách ovlivňuje metabolismus sodíku a draslíku v těle, což může vyvolat hypertenzi nebo zadržování vody. Riziko je vyšší u lidí s poruchami ledvin nebo srdce. Z toho důvodu Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje omezený denní příjem glycyrrhizinu.
Co se týče ekologického dopadu, pěstování lékořice nevyžaduje rozsáhlé pesticidové ošetření a samotná rostlina nepředstavuje environmentální riziko. Naopak, některé odrůdy přispívají ke zlepšování půdní struktury díky hluboce pronikajícím kořenům.
Zajímavosti a souvislosti
Lékořice patří mezi rostliny s dlouhou historií užívání – zmínky o jejím léčivém působení byly zaznamenány již ve starověkém Egyptě. Kořen lékořice byl údajně nalezen i v hrobce faraona Tutanchamona jako součást pohřební výbavy. V tradiční čínské medicíně (kde se jí říká "Gan Cao") hraje dodnes důležitou roli jako harmonizující složka léčebných směsí.
V moderní době se lékořice dostala i do centra vědeckého bádání – zkoumá se její efektivita proti různým typům virů, například hepatitidě C nebo viru Epstein-Barrové.
Kořen lékořice se také využívá jako přírodní prostředek pro eliminaci štiplavosti některých sloučenin – například v tradičních asijských likérech či bylinných čajích, kde pomáhá tlumit ostrou chuť jiných bylin.
Shrnutí
Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra) je rostlina s výjimečným chemickým profilem a širokým spektrem využití. Díky obsahu glycyrrhizinu a dalších účinných látek se uplatňuje ve farmacii, kosmetice i potravinářství. Ačkoli je obecně bezpečná, její koncentrované formy vyžadují opatrné dávkování. Svou přirozeností a léčivými účinky zůstává lékořice důležitou součástí přírodní medicíny i moderních produktů.
Lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra) můžete nalézt v následujících produktech
Citrus 24h Deo Roll-On
Detail produktu
Granátové jablko Roll-On deodorant 24 hodin
Detail produktu
Rakytník 24h Deo Roll-On 50ml
Detail produktu
Měsíčková zubní pasta 75ml
Detail produktu
Sérum na rty Hydratace a vyplnění/Lip serum Plump and hydration 7 ml
Detail produktu