facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

L-tyrosin

Další názvy: Tyrosine, 2-Amino-3-(4-hydroxyphenyl)propanoic acid, 4-hydroxyfenylalanin

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


L-tyrosin: esenciální aminokyselina důležitá pro mozek i tělo

L-tyrosin je přírodní aminokyselina, která hraje klíčovou roli ve fungování mozku, tvorbě hormonů a celkovém metabolismu. Patří mezi tzv. neesenciální aromatické aminokyseliny – což znamená, že si ji zdravý organismus umí syntetizovat sám z jiných sloučenin, konkrétně z fenylalaninu. Označuje se také systematickým názvem 4-hydroxyfenylalanin, v angličtině pak jako L-tyrosine. Její CAS číslo je 60-18-4.

Díky svému zapojení do produkce neurotransmiterů, jako je dopamin, noradrenalin nebo adrenalin, je L-tyrosin známý také jako látka podporující kognitivní výkon a zvládání stresových situací. V posledních letech se výrazně rozšířilo jeho využití zejména ve výživových doplňcích a ve funkčních potravinách.

Chemické vlastnosti

L-tyrosin je aminokyselina s chemickým vzorcem C₉H₁₁NO₃. Její struktura obsahuje aromatický benzenový kruh s hydroxylovou skupinou (-OH), což jí propůjčuje fenolové vlastnosti a určitou reaktivitu. V čisté podobě se jedná o bílou až krémově bílou krystalickou látku bez výrazného zápachu, nerozpustnou ve studené vodě, s mírně kyselou chutí.

Taje při teplotě kolem 343 °C, rozkládá se bez tání. Je mírně rozpustná ve vodném roztoku za vyšší teploty, dobře se však rozpouští ve vodných roztocích zásad. V přírodě se L-tyrosin běžně vyskytuje jako součást bílkovin rostlinného i živočišného původu, kde tvoří důležitou složku jejich struktury.

Využití a aplikace

L-tyrosin nachází široké uplatnění v různých oblastech:

  • Ve farmacii se používá jako součást doplňků stravy, které podporují mentální výkonnost, koncentraci a snižují únavu. Jeho přínos je zkoumán zejména při zvládání stresu nebo fyzické námahy, protože přispívá k syntéze katecholaminů – neurotransmiterů odpovědných za reakce těla na stres.

  • V potravinářství je součástí některých energetických a funkčních nápojů. Jeho využití se opírá o předpoklad zlepšení kognitivních funkcí v náročných podmínkách.

  • V biochemii a molekulární biologii se používá při syntéze proteinů a v experimentech mapujících metabolické dráhy.

  • V kosmetickém průmyslu je někdy součástí produktů podporujících tvorbu melaninu – pigmentu, který určuje barvu pokožky a vlasů. Přirozeně totiž slouží jako prekurzor melaninu a její dostatek je zásadní při pigmentaci.

Přirozený výskyt a výroba

V přírodě se L-tyrosin běžně nachází v potravinách bohatých na bílkoviny – zejména v mase, vejcích, luštěninách, mléčných výrobcích a sóji. V lidském těle vzniká přirozeně hydroxylací jiné aminokyseliny, fenylalaninu, za přítomnosti enzymu fenylalanin-hydroxylázy. Tento proces probíhá především v játrech.

Průmyslově se L-tyrosin vyrábí fermentační cestou pomocí mikroorganismů (např. kmeny rodu Corynebacterium), nebo chemickou syntézou. Fermentační metody jsou považovány za ekologičtější a šetrnější vůči životnímu prostředí. Jsou využívány zejména v potravinářských a farmaceutických aplikacích, kde je požadována vyšší čistota látky.

Bezpečnost a ekologie

L-tyrosin je obecně považován za bezpečnou látku s minimální toxicitou, zejména při běžné konzumaci v rámci potravy. V případě suplementace je důležité dodržovat doporučené dávkování. Vyšší dávky mohou výjimečně způsobit mírné zažívací potíže nebo nespavost, zejména při kombinaci s jinými stimulanty.

Z environmentálního hlediska není L-tyrosin klasifikován jako škodlivá látka. Je biologicky odbouratelný a nezpůsobuje významné zatížení ekosystému. Výroba fermentačním způsobem navíc přispívá k jeho nižší ekologické stopě, což odpovídá zásadám udržitelnosti. Tento přístup je v souladu s hodnotami, které podporují platformy jako např. Ferwer ve svém blogu o přírodních surovinách.

Zajímavosti a souvislosti

L-tyrosin byl poprvé izolován v roce 1846 z kaseinu (mléčné bílkoviny) německým chemikem Justusem von Liebigem. Jeho název pochází z řeckého „tyros", což znamená sýr – právě podle zdroje, ze kterého byl získán.

V současnosti je L-tyrosin zkoumán mimo jiné i v souvislosti s jeho vlivem na psychickou výkonnost v extrémních podmínkách – například během vojenských cvičení, dlouhodobého hladovění nebo extrémních klimatických podmínek. Je přítomen také v některých sportovních formulacích pro podporu mentální koncentrace před fyzickým výkonem.

Zajímavé je rovněž jeho zapojení do metabolismu štítné žlázy – slouží jako výchozí látka pro tvorbu hormonů tyroxinu (T4) a trijodtyroninu (T3), které regulují rychlost spalování energie a metabolismus celkově.

Shrnutí

L-tyrosin je biologicky aktivní aminokyselina se širokým spektrem funkcí a využití. Hraje zásadní úlohu v produkci významných hormonů a neurotransmiterů, ovlivňuje metabolismus, mozek i náladu. Díky dobré snášenlivosti, snadné dostupnosti a přírodní povaze se uplatňuje v potravinářství, farmacii i kosmetice.

Rozšiřující výzkum jeho vlivu na lidské zdraví i mentální kapacitu dává této látce perspektivu i do budoucna. Výběrem látek jako je L-tyrosin přispíváme nejen k vlastní rovnováze, ale také k větší udržitelnosti a zdravějším výrobním postupům.

L-tyrosin můžete nalézt v následujících produktech

Vegan kolagen 60 kapslí
Vegan kolagen 60 kapslí
Detail produktu
Kondicionér Intense 200 ml
Kondicionér Intense 200 ml
Detail produktu
Maska na vlasy 200 ml
Maska na vlasy 200 ml
Detail produktu
Kondicionér 200 ml
Kondicionér 200 ml
Detail produktu
Sérum na podporu opálení TAN ENHANCER – 150 ml
Sérum na podporu opálení TAN ENHANCER – 150 ml
Detail produktu

Kategorie Hledání Chat
TOPlist