L-tyrosin
Další názvy: Tyrosine, 2-Amino-3-(4-hydroxyphenyl)propanoic acid, 4-hydroxyfenylalanin
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
L-tyrosin: esenciální aminokyselina důležitá pro mozek i tělo
L-tyrosin je přírodní aminokyselina, která hraje klíčovou roli ve fungování mozku, tvorbě hormonů a celkovém metabolismu. Patří mezi tzv. neesenciální aromatické aminokyseliny – což znamená, že si ji zdravý organismus umí syntetizovat sám z jiných sloučenin, konkrétně z fenylalaninu. Označuje se také systematickým názvem 4-hydroxyfenylalanin, v angličtině pak jako L-tyrosine. Její CAS číslo je 60-18-4.
Díky svému zapojení do produkce neurotransmiterů, jako je dopamin, noradrenalin nebo adrenalin, je L-tyrosin známý také jako látka podporující kognitivní výkon a zvládání stresových situací. V posledních letech se výrazně rozšířilo jeho využití zejména ve výživových doplňcích a ve funkčních potravinách.
Chemické vlastnosti
L-tyrosin je aminokyselina s chemickým vzorcem C₉H₁₁NO₃. Její struktura obsahuje aromatický benzenový kruh s hydroxylovou skupinou (-OH), což jí propůjčuje fenolové vlastnosti a určitou reaktivitu. V čisté podobě se jedná o bílou až krémově bílou krystalickou látku bez výrazného zápachu, nerozpustnou ve studené vodě, s mírně kyselou chutí.
Taje při teplotě kolem 343 °C, rozkládá se bez tání. Je mírně rozpustná ve vodném roztoku za vyšší teploty, dobře se však rozpouští ve vodných roztocích zásad. V přírodě se L-tyrosin běžně vyskytuje jako součást bílkovin rostlinného i živočišného původu, kde tvoří důležitou složku jejich struktury.
Využití a aplikace
L-tyrosin nachází široké uplatnění v různých oblastech:
- 
Ve farmacii se používá jako součást doplňků stravy, které podporují mentální výkonnost, koncentraci a snižují únavu. Jeho přínos je zkoumán zejména při zvládání stresu nebo fyzické námahy, protože přispívá k syntéze katecholaminů – neurotransmiterů odpovědných za reakce těla na stres. 
- 
V potravinářství je součástí některých energetických a funkčních nápojů. Jeho využití se opírá o předpoklad zlepšení kognitivních funkcí v náročných podmínkách. 
- 
V biochemii a molekulární biologii se používá při syntéze proteinů a v experimentech mapujících metabolické dráhy. 
- 
V kosmetickém průmyslu je někdy součástí produktů podporujících tvorbu melaninu – pigmentu, který určuje barvu pokožky a vlasů. Přirozeně totiž slouží jako prekurzor melaninu a její dostatek je zásadní při pigmentaci. 
Přirozený výskyt a výroba
V přírodě se L-tyrosin běžně nachází v potravinách bohatých na bílkoviny – zejména v mase, vejcích, luštěninách, mléčných výrobcích a sóji. V lidském těle vzniká přirozeně hydroxylací jiné aminokyseliny, fenylalaninu, za přítomnosti enzymu fenylalanin-hydroxylázy. Tento proces probíhá především v játrech.
Průmyslově se L-tyrosin vyrábí fermentační cestou pomocí mikroorganismů (např. kmeny rodu Corynebacterium), nebo chemickou syntézou. Fermentační metody jsou považovány za ekologičtější a šetrnější vůči životnímu prostředí. Jsou využívány zejména v potravinářských a farmaceutických aplikacích, kde je požadována vyšší čistota látky.
Bezpečnost a ekologie
L-tyrosin je obecně považován za bezpečnou látku s minimální toxicitou, zejména při běžné konzumaci v rámci potravy. V případě suplementace je důležité dodržovat doporučené dávkování. Vyšší dávky mohou výjimečně způsobit mírné zažívací potíže nebo nespavost, zejména při kombinaci s jinými stimulanty.
Z environmentálního hlediska není L-tyrosin klasifikován jako škodlivá látka. Je biologicky odbouratelný a nezpůsobuje významné zatížení ekosystému. Výroba fermentačním způsobem navíc přispívá k jeho nižší ekologické stopě, což odpovídá zásadám udržitelnosti. Tento přístup je v souladu s hodnotami, které podporují platformy jako např. Ferwer ve svém blogu o přírodních surovinách.
Zajímavosti a souvislosti
L-tyrosin byl poprvé izolován v roce 1846 z kaseinu (mléčné bílkoviny) německým chemikem Justusem von Liebigem. Jeho název pochází z řeckého „tyros", což znamená sýr – právě podle zdroje, ze kterého byl získán.
V současnosti je L-tyrosin zkoumán mimo jiné i v souvislosti s jeho vlivem na psychickou výkonnost v extrémních podmínkách – například během vojenských cvičení, dlouhodobého hladovění nebo extrémních klimatických podmínek. Je přítomen také v některých sportovních formulacích pro podporu mentální koncentrace před fyzickým výkonem.
Zajímavé je rovněž jeho zapojení do metabolismu štítné žlázy – slouží jako výchozí látka pro tvorbu hormonů tyroxinu (T4) a trijodtyroninu (T3), které regulují rychlost spalování energie a metabolismus celkově.
Shrnutí
L-tyrosin je biologicky aktivní aminokyselina se širokým spektrem funkcí a využití. Hraje zásadní úlohu v produkci významných hormonů a neurotransmiterů, ovlivňuje metabolismus, mozek i náladu. Díky dobré snášenlivosti, snadné dostupnosti a přírodní povaze se uplatňuje v potravinářství, farmacii i kosmetice.
Rozšiřující výzkum jeho vlivu na lidské zdraví i mentální kapacitu dává této látce perspektivu i do budoucna. Výběrem látek jako je L-tyrosin přispíváme nejen k vlastní rovnováze, ale také k větší udržitelnosti a zdravějším výrobním postupům.
L-tyrosin můžete nalézt v následujících produktech
 
                            
                            Vegan kolagen 60 kapslí
Detail produktu 
                            
                            Kondicionér Intense 200 ml
Detail produktu 
                            
                            Maska na vlasy 200 ml
Detail produktu 
                            
                            Kondicionér 200 ml
Detail produktu 
                            
                            