facebook
Limitovaná akce! Při nákupu dvou produktů Ben & Anna získáte 1x dětskou zubní pastu v hodnotě 179 Kč (1 na objednávku)
Objednávky do 14:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1500 Kč | Výměny a vrácení do 30 dnů zdarma

Kyselina mléčná (Lactic acid)

Další názvy: Kyselina mléčná

Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)


Kyselina mléčná je organická látka, která se vyskytuje ve své přirozené podobě v mnoha potravinách a je také produktem některých mikroorganismů. Nazývá se tak díky své přítomnosti v mléce a mléčných výrobcích, jak napovídá i její název. Je to kyselina karboxylová, průhledná a bezbarvá, v čisté podobě silně kyselá a dobře rozpustná ve vodě, ale i v alkoholových roztocích. Představují jej dvě optické izomery, L- a D-kyselina, přičemž ta první je biologicky aktivní a vzniká během fermentace cukrů mléčnými bakteriemi.

Kyselina mléčná se používá v různých odvětvích průmyslu. Ve výrobě potravin se využívá například při výrobě sýrů, jogurtů, kvašených potravin, ale i některých typů pečiva, jako je například sourdough chléb. Také se přidává do některých nápojů, cukrovinek a zmrzliny. Dále se využívá v kosmetickém průmyslu, konkrétně pak v péči o pleť. Je součástí některých krémů, pleťových masek či peelingu. Kyselinou mléčnou se také konzervují potraviny, například zelenina ve sklenici, protože působí antibakteriálně a zvyšuje tak dobu trvanlivosti výrobku. V neposlední řadě se používá v textilním průmyslu pro upravu škrobu v předeném vláknu nebo jako součást některých lepidel. Je to tedy látka s širokým spektrem použití.

Kyselina mléčná (Lactic acid) můžete nalézt v následujících produktech

Card image
Intimní gel BIO (200 ml) - udržuje přirozené ph 4.5
Detail produktu
Card image
Sprchový gel Esence svěžesti (500 ml)
Detail produktu
Card image
Sprchový gel Esence omamnosti (500 ml)
Detail produktu
Card image
Intimní gel BIO Maxi (1 l) - udržuje přirozené ph 4.5
Detail produktu

Kategorie
Top TOPlist