facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Kmín kořenný (Carum carvi)

Další názvy: kmín luční, kmín perský, caraway, Cuminum cyminum

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Kmín kořenný: aromatická rostlina s bohatým chemickým a praktickým využitím

Kmín kořenný (Carum carvi), známý také pod názvy římský kmín nebo karí, je dvouletá bylina z čeledi miříkovitých (Apiaceae), ceněná pro své aromatické plody běžně označované jako semena. Obsahuje řadu biologicky aktivních látek, zejména éterické oleje s hlavní složkou karvonenem. Carum carvi je hojně využíván v potravinářství, farmacii i tradiční medicíně, a to díky svému charakteristickému aroma a pozitivním účinkům na trávení.

Chemické vlastnosti

Hlavní účinnou chemickou látkou obsaženou v plodech kmínu kořenného je éterický olej, jehož dominantní složkou je monoterpen karvon (chemický název: carvone), doprovázený limonenem a dalšími terpény. Chemický vzorec karvonu je C10H14O, jeho CAS číslo je 99-49-0. Tento olej má světle žlutou barvu, silné kořeněné aroma a nízkou viskozitu. Karvon má teplotu varu přibližně 230 °C, je málo rozpustný ve vodě, ale dobře se rozpouští v organických rozpouštědlech, jako je ethanol.

Kmínová semena obsahují také flavonoidy, fenolické kyseliny, mastné kyseliny a bílkoviny. Rostlina je bohatá i na vitamíny (zejména vitamín C) a minerální látky, včetně draslíku, hořčíku a železa.

Rostlina kmínu kořenného přirozeně roste v mírném pásmu Evropy a Asie, obvykle na vlhkých a slunných stanovištích. Je typickou součástí polních mezí, pastvin a luk.

Využití a aplikace

Kmín kořenný nachází široké uplatnění zejména v potravinářství, kde slouží jako koření. Používá se k dochucování chleba, sýrů, zelí, masných výrobků i alkoholických nápojů (např. kmínka, gin). Hlavní přínos spočívá ve schopnosti podporovat trávení, redukovat nadýmání a stimulovat chuť k jídlu.

Ve farmacii se extrakty z kmínu uplatňují pro své karminativní (proti nadýmání) a spasmolytické účinky. Běžně se přidává do doplňků stravy napomáhajících trávení, kojeneckých čajů či bylinných směsí pro podporu jater a žlučníku.

V aromaterapii se používá éterický olej z kmínu jako součást masážních olejů i pro inhalaci. Působí relaxačně a uvolňuje svalové napětí.

Kmínový extrakt má i antimikrobiální vlastnosti, což ho činí užitečným v přírodní kosmetice a hygienických produktech. Tuto vlastnost zmiňuje například i článek na blogu Ferwer, který popisuje uplatnění přírodních silic v domácnosti a v péči o tělo.

Přirozený výskyt a výroba

Carum carvi je původní rostlinou Evropy a západní Asie. V Česku roste planě, ale také se pěstuje zejména pro potravinářské a farmaceutické účely. Sklízí se převážně druhý rok po výsevu, kdy rostlina vytváří semena (technicky plody - dvounažky), která se suší a dále zpracovávají.

Výroba éterického oleje probíhá destilací plodů parou, při níž se uvolní těkavé látky, které se po kondenzaci oddělí od vody. Výsledný olej je koncentrovaný nositel aroma, využívaný v potravinářství nebo parfumerii.

Bezpečnost a ekologie

Kmín kořenný je obecně považován za bezpečný, a to jak při konzumaci, tak při vnějším použití ve formě oleje či extraktu. Ve vzácných případech může vyvolat alergickou reakci, zejména u lidí citlivých na rostliny z čeledi miříkovitých (mrkev, petržel, koriandr aj.).

Při vyšších dávkách (např. nadměrné užívání éterického oleje) může dojít k podráždění zažívacího traktu nebo centrální nervové soustavy. Proto se doporučuje opatrnost u těhotných a kojících žen a konzultace použití s lékařem.

Z ekologického hlediska je kmín kořenný nenáročnou plodinou, která nevyžaduje intenzivní chemickou ochranu ani hnojení. Je proto vhodný i pro ekologické zemědělství. Jeho pěstování podporuje biodiverzitu na zemědělských pozemcích, protože jeho květy přitahují opylovače, jak potvrzují i výzkumy publikované například v časopise Frontiers in Plant Science.

Zajímavosti a souvislosti

Za zmínku stojí skutečnost, že Carum carvi byl používán už ve starověkém Egyptě a Římě. Písemné zmínky o jeho léčebném užití se objevují v textech Hippokrata a Dioskorida. Ve středověku patřil kmín mezi velmi ceněné koření v celé Evropě.

V české kulturní tradici je kmín často spojován s klasickými jídly – tradiční kmínová polévka, pečená kachna se zelím a chlebem nebo kmínový chléb. Tento domácí symbol gastronomie má přitom i vědecky potvrzené účinky na trávení a imunitní systém.

Z rostliny kmínu se rovněž získávají sekundární suroviny, jako jsou rostlinné zbytky po destilaci, které lze využít jako biologicky rozložitelný materiál do kompostu nebo na výrobu mulče.

Shrnutí

Kmín kořenný (Carum carvi) je mnohostranně využitelná rostlina s bohatým obsahem bioaktivních látek, z nichž nejvýznamnější je karvon. Najdeme ho nejen v kuchyni jako koření, ale i v přírodní medicíně, kosmetice a ekologickém zemědělství. Jeho příjemná vůně, příznivý účinek na trávení a bezpečnost z něj činí oblíbenou součást zdravého životního stylu i moderní přírodní péče.

Kmín kořenný (Carum carvi) můžete nalézt v následujících produktech

BIO Čaj pro kojící ženy - porcovaný 40g
BIO Čaj pro kojící ženy - porcovaný 40g
Detail produktu
Zubní pasta s černuchou BIO (75 ml) - bez fluoru
Zubní pasta s černuchou BIO (75 ml) - bez fluoru
Detail produktu
Semínkové bomby - Dárkový box na vajíčka (6 ks) - originální a praktický dárek
Semínkové bomby - Dárkový box na vajíčka (6 ks) - originální a praktický dárek
Detail produktu
Aviváž  jemná s lesní vůní (1 L)
Aviváž jemná s lesní vůní (1 L)
Detail produktu
Ústní voda s černuchou BIO (50 ml) - s výtažky ze šalvěje a echinacey
Ústní voda s černuchou BIO (50 ml) - s výtažky ze šalvěje a echinacey
Detail produktu
Semínkové bomby - Drobný dáreček pro učitele - Zajíček (2 ks)
Semínkové bomby - Drobný dáreček pro učitele - Zajíček (2 ks)
Detail produktu

Kategorie Hledání Chat
TOPlist