facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Kiwi

Další názvy: Čínský angrešt, Zespri, opičí broskve, Čnělkovec

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Kiwi v chemickém kontextu: přirozený zdroj bioaktivních látek s antioxidačním účinkem

Kiwi, plod rostliny aktinidie (Actinidia deliciosa), je bohatým zdrojem biologicky aktivních látek, zejména vitamínu C, polyfenolů a organických kyselin. V chemickém kontextu se název „kiwi" obvykle nevztahuje k jediné látce, ale k chemickému profilu komplexní směsi fytonutrientů, které tvoří aromatické a zdravotní vlastnosti tohoto ovoce. Mezi klíčové složky extraktu z kiwi patří kyselina askorbová (vitamin C, systematicky: kyselina L-askorbová, CAS číslo: 50-81-7), flavonoidy, lutein a enzymy jako aktinidin.

Chemické vlastnosti

Hlavní chemickou látkou obsaženou v kiwi je již zmíněná kyselina askorbová (C6H8O6) – bílá až nažloutlá krystalická látka rozpustná ve vodě, silně redukující a nestabilní při vystavení teplotám nebo světlu. Kiwi je dále charakteristické obsahem aktinidinu, proteolytického enzymu podobného papainu či bromelainu, který napomáhá štěpení bílkovin. Aktinidin je termolabilní a zaniká při tepelném zpracování ovoce.

Dalšími důležitými chemickými složkami jsou fenolické sloučeniny, například kyselina kávová a kyselina ferulová, které působí jako antioxidanty. Vůně plodu je dána složitou směsí těkavých organických látek, včetně esterů (ethylbutanoát, methylhexanoát), terpenů a alkoholů. Kiwi má příjemnou sladkokyselou chuť, která je důsledkem interakce kyselin (zejména citronové a jablečné) a přírodních cukrů, především fruktózy.

Využití a aplikace

Ve výživě se kiwi cení pro vysoký obsah vitamínu C – až 90 až 100 mg/100 g dužiny –, což jej řadí mezi nejbohatší přírodní zdroje tohoto antioxidantu. Díky tomu se výtažky z kiwi často přidávají do funkčních potravin, doplňků stravy a tzv. superfoods. Kiwi také obsahuje vlákninu a polyfenoly, které podporují trávení a střevní mikrobiom.

V kosmetickém průmyslu se kiwi extrakt využívá pro své antioxidační, hydratační a revitalizační účinky v pleťových maskách, krémech a šamponech. Enzym aktinidin vyniká jemným peelingovým účinkem a napomáhá šetrnému odstranění odumřelých buněk.

V potravinářství má kiwi i technologický význam – například aktinidin lze použít jako přírodní prostředek na zkřehčení masa, podobně jako papain z papáji nebo bromelain z ananasu. V některých zemích se využívá i k fermentaci nebo jako přirozené barvivo v nápojích a dezertech.

Podle článku na Ferwer.cz o přírodní kosmetice, umožňuje využití plodů jako kiwi tvorbu kosmetiky s minimem syntetických přísad a vysokou biologickou účinností.

Přirozený výskyt a výroba

Plod kiwi vzniká přirozeně na rostlině Actinidia deliciosa, původem z Číny, dnes běžně pěstované také na Novém Zélandu, v Itálii nebo Chile. Chemické složky obsažené v kiwi nejsou syntetizovány izolovaně v laboratořích, ale často se získávají formou extraktů, např. lyofilizací dužiny nebo extrakcí pomocí ethanolu a vody. Výsledný extrakt pak může být standardizovaný na obsah vitamínu C, flavonoidů nebo enzymu aktinidinu.

Z technologického hlediska se aktinidin separuje pomocí chromatografie nebo jiných proteinových separačních technik pro účely potravinářských a kosmetických aplikací.

Bezpečnost a ekologie

Kiwi je obecně považováno za bezpečnou a nutričně hodnotnou potravinu. U někoho však může vyvolat alergickou reakci, zejména kvůli přítomnosti aktinidinu, který může dráždit sliznice nebo ovlivnit trávení. Riziko je vyšší u jedinců alergických na latex nebo tropické ovoce, kde se častěji vyskytuje tzv. zkřížená alergie.

Z ekologického hlediska je plod ekologicky nezávadný, přičemž pěstování kiwi má v porovnání s jinými ovocnými druhy relativně nízký dopad na vodní zdroje a půdu. Zbytky kiwi (slupky, výlisky) jsou biologicky rozložitelné a často se využívají jako krmivo nebo pro výrobu biomasy.

Zajímavosti nebo souvislosti

Z hlediska historie se kiwi v Evropě rozšířilo až ve 20. století, původně pod názvem „čínský angrešt". Nový Zéland později zavedl marketingový název „kiwifruit" podle místního nelétavého ptáka kiwi a stal se hlavním exportérem tohoto ovoce.

Vědecké studie, např. publikované v časopise Molecules, prokázaly silné antioxidační a protizánětlivé účinky extraktů z kiwi. Výzkum rovněž ukazuje na pozitivní vliv pravidelné konzumace kiwi na zdraví srdce a cév, díky obsahu draslíku a polyfenolů, které pomáhají regulovat krevní tlak a lipidový profil.

Zajímavé je i využití kiwi v nanotechnologiích. Flavonoidy obsažené v ovoci mohou fungovat jako redukční činidla při zelené syntéze kovových nanočástic, například stříbra nebo zinku, jak dokládá studie v The Journal of Nanomaterials.

Shrnutí / závěr

Z chemického hlediska je kiwi výjimečné přirozenou kombinací vitamínu C, enzymů a antioxidantů, díky čemuž nachází uplatnění nejen v potravinářství, ale i v kosmetice a zdravotnictví. Plod kiwi není jen chutným ovocem, ale i zdrojem chemicky zajímavých sloučenin se širokým využitím a významem pro lidské zdraví. Přírodní původ a nízká ekologická zátěž z něj činí ideální složku pro udržitelnou výrobu i moderní biotechnologie.

Kiwi můžete nalézt v následujících produktech

Raw energy Orange&cocoa beans 50g
Raw energy Orange&cocoa beans 50g
Detail produktu
Vlasový gel BIO (125 ml) - s břízou, kiwi a jojobovým olejem
Vlasový gel BIO (125 ml) - s břízou, kiwi a jojobovým olejem
Detail produktu
Flavo-Lymf - tinktura bez alkoholu (50 ml) - lymfatický systém a cévní soustava
Flavo-Lymf - tinktura bez alkoholu (50 ml) - lymfatický systém a cévní soustava
Detail produktu
Tuhé mýdlo švestka a moruše
Tuhé mýdlo švestka a moruše
Detail produktu
Neohypnos (60 kapslí) - pro klidný spánek a usínání
Neohypnos (60 kapslí) - pro klidný spánek a usínání
Detail produktu
Meno-Balance (60 kapslí) - pro komfort při menopauze
Meno-Balance (60 kapslí) - pro komfort při menopauze
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík Chat
TOPlist