Kelp (Alaria esculenta)
Další názvy: Okřídlený kelp, Winged kelp
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Mořská řasa kelp (Alaria esculenta): přírodní zdroj živin a minerálů
Kelp, známý také jako hnědá mořská řasa nebo Alaria esculenta, je výživově bohatá mořská rostlina patřící do čeledi Laminariaceae. Tato řasa je běžně označována různými synonymy jako jedlá kelpa, mořské kapradí, wakame (v širším kontextu) nebo „Atlantic wakame". Je hojně rozšířená v chladných oceánských vodách a díky svým nutričním hodnotám a biologickým vlastnostem hraje zásadní roli v přírodních i udržitelných produktech. Kelp je významným rostlinným zdrojem jódu, vápníku, hořčíku a dalších stopových prvků.
Chemické vlastnosti
Systematický botanický název této mořské řasy je Alaria esculenta. Na rozdíl od tradičních chemických látek není kelp reprezentován jednoduchým chemickým vzorcem, protože jde o biologicky komplexní organismus. Obsahuje však významné chemické látky jako je alginát sodný, fukoidan, laminarin, mannitol a především jód (I) – klíčový prvek pro správnou funkci štítné žlázy.
Fyzikálně má kelp podlouhlé, stužkovité a často zubaté listy, které mohou dosahovat délky až tří metrů. Barva se pohybuje od olivově zelené po hnědou v závislosti na podmínkách prostředí. Vůně je mírně mořská, chuť jemně slaná a umami. V suchém stavu je křehký, po navlhčení nabývá pružnosti. Rozpustnost není úplná, ale některé jeho složky, jako alginát, tvoří gely ve vodě.
Využití a aplikace
Hnědá mořská řasa Alaria esculenta se hojně využívá v potravinářském, kosmetickém i farmaceutickém průmyslu. V gastronomii je ceněna jako výživová surovina s vysokým obsahem minerálů, vlákniny, aminokyselin a vitamínů (zejména skupiny B a vitamínu K). Sušený kelp se často přidává do polévek, salátů a fermentovaných výrobků.
V kosmetickém průmyslu se z kelpu extrahují látky jako fukoidan a alginát, které mají zklidňující a hydratační účinky na pokožku. Jsou oblíbené v přírodních krémech, pleťových maskách i tělových gelech díky své schopnosti vázat vodu a přirozené protizánětlivé účinky. Podle článku na ferwer.cz o využití mořských řas v kosmetice se kelp podílí na udržení elasticity pokožky a zpomalení procesu stárnutí.
Ve farmacii se využívá především kvůli obsahu jódu, který je esenciální pro produkci hormonů štítné žlázy. Dále obsahuje antioxidanty a polisacharidy s potenciálními imunomodulačními účinky. Průmyslové využití zahrnuje výrobu biologicky odbouratelných filmů, přísad do zubních past a stabilizátorů v potravinářských emulzích.
Přirozený výskyt a výroba
Kelp (Alaria esculenta) se přirozeně vyskytuje v chladných mořských vodách severní polokoule – zejména podél pobřeží Atlantiku a Severního ledového oceánu. Roste přichycený ke skalnímu podkladu v přílivových zónách do hloubky až 15 metrů. Největší přirozené porosty se nacházejí u pobřeží Islandu, Norska, Skotska a Kanady.
V důsledku rostoucí poptávky se kelp pěstuje v mořských farmách, kde se udržuje ekologicky šetrný způsob kultivace. Výroba spočívá v zavěšení lan s osivem řas do moře, kde rostou bez potřeby hnojiv či pesticidů. Po několika měsících se sklízí, suší a dále zpracovává – často lyofilizací či mletím na jemný prášek.
Bezpečnost a ekologie
Z hlediska bezpečnosti je kelp obecně považován za bezpečný pro vnitřní i vnější použití, pokud je konzumován ve standardních množstvích. Nadměrný přísun jódu však může ovlivnit činnost štítné žlázy, proto se nedoporučuje dlouhodobě překračovat denní dávku bez konzultace s odborníkem. V kosmetice je jeho aplikace považována za bezpečnou a vhodnou i pro citlivou pokožku.
Ekologicky má kelp pozitivní vliv na mořské prostředí – přispívá ke stabilitě ekosystémů, poskytuje úkryt a živiny mořským organismům a funguje jako přirozený čistič vody. Pěstování kelpu nezatěžuje ekosystém a oproti jiným zemědělským plodinám nevyžaduje čerstvou vodu ani pesticidy. Studie publikovaná v Marine Policy dokládá, že udržitelné řasové farmy mohou významně napomáhat při ochraně biodiverzity a snižování obsahu CO₂ v oceánech.
Zajímavosti nebo souvislosti
Kelp má dlouhou historii využití nejen v Asii, ale i v Evropě – zejména v keltské a norské kultuře. V minulosti se sušené mořské řasy využívaly i jako zdroj potaše a jódu v chemickém a farmaceutickém průmyslu. Dnes se s nimi můžeme setkat v přírodních doplňcích stravy, ve veganských alternativách mořských plodů nebo jako ekologické hnojivo.
Zajímavé je, že kelp bývá často složkou tzv. „superpotravin" nejen pro člověka, ale např. i pro zvířata – krmiva obohacená o mořské řasy zlepšují kvalitu srsti, trávení i imunitní funkce u hospodářských i domácích zvířat.
Podle Ferwer.cz v lexikonu přírodních látek patří kelp mezi řasy s nejvyšší koncentrací bioaktivních látek – to z něj činí ideální složku zejména pro ty, kteří chtějí žít přírodně a ekologicky.
Shrnutí / závěr
Kelp (Alaria esculenta) je cenná mořská řasa s bohatým obsahem minerálů, zejména jódu, a bioaktivních látek s blahodárnými účinky na zdraví a pokožku. Jeho přírodní původ a udržitelný sběr z něj činí atraktivní surovinu pro ekologicky šetrné produkty. Vzhledem ke svým výživovým, kosmetickým i environmentálním přínosům si kelp právem získává stále větší pozornost v řadě moderních aplikací.
Kelp (Alaria esculenta) můžete nalézt v následujících produktech
Opti3 Omega-3 EPA & DHA s vitaminem D 60 kapslí
Detail produktu
Pregna-Plan Multivitamin pro těhotné i kojící matky, 60 tablet
Detail produktu
Joint-Vie - Pokročilý přípravek pro kosti a klouby 60 tablet
Detail produktu
Vegetology Opti3 Liquid. Omega - 3 EPA a DHA, s vitaminem D, 150 ml
Detail produktu
Zpevňující hydrogelová oční maska/Firming hydrogel eye mask
Detail produktu