facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Karmín

Další názvy: Košenila, Carmine, CI 75470, Cochineal, E120

Skóre škodlivosti: 3 (Neškodné chemické látky)


Karmín: přírodní barvivo s bohatou historií i současným využitím

Karmín, známý také jako košenila, kyselina karmínová nebo pod chemickým názvem kyselina 7-α-L-ramnosyl-3,5-dihydroxy-2-(4-hydroxyphenyl)-4H-chromen-4-onkarboxylová, je přírodní červené barvivo živočišného původu. Tato látka patří mezi anthrachinonová barviva a v potravinářství je označována kódem E120. V angličtině ji najdeme pod názvem "Carmine" nebo "Cochineal". Karmín je oblíbený díky své stabilitě, intenzivní červené barvě a přirozenému původu.

Chemické vlastnosti

Systematickým názvem karmínu je kyselina karmínová, přičemž její chemický vzorec je C22H20O13 a CAS číslo je 1260-17-9. Jde o červeně zbarvenou látku pevné skupenství, bez výrazného zápachu, dobře rozpustnou ve vodě a v ethanolu. Její atraktivní sytě červená barva vzniká díky specifické molekulární struktuře flavonoidního typu s konjugovanými dvojitými vazbami a přítomností fenolových skupin, které absorbují světelnou energii ve viditelném spektru.

V přírodě se karmín vyskytuje ve formě karmínové kyseliny, která se extrahuje především z těl samiček šupinového hmyzu Dactylopius coccus, známého jako košenila. Tyto malé červy najdeme především v Jižní a Střední Americe, kde se živí kaktusy rodu Opuntia.

Využití a aplikace

Karmín se díky svým barvicím vlastnostem široce používá v různých odvětvích. V potravinářství se označuje jako přírodní barvivo E120 a hojně se využívá ke zbarvení jogurtů, sladkostí, nápojů, klobás i omáček. Důvodem je nejen krásná sytě červená až růžová barva, ale také vysoká stabilita vůči pH, teplotě a světlu.

Ve farmacii slouží karmín k barvení tablet, kapslí nebo sirupů. Kosmetický průmysl ho využívá k výrobě rtěnek, tvářenek, stínů a další dekorativní kosmetiky, kde se cení jeho přírodní charakter oproti syntetickým alternativám.

Karmín najdeme i v textilním průmyslu, a to především v tradičním ručním barvení látek, kde vytváří odolné barevné odstíny červené nebo fialové. V posledních letech se zvyšuje zájem o karmín také ze strany ekologicky zaměřených značek, které vyhledávají přírodní suroviny bez syntetických derivátů.

Přirozený výskyt a výroba

Zdrojem karmínu je výlučně hmyz košenila (Dactylopius coccus), který parazituje na kaktusech rodu Opuntia, především na území Peru, Mexika a Kanárských ostrovů. Samičky košenily se suší a následně se z nich extrahuje kyselina karmínová. Pro získání jednoho kilogramu karmínu je potřeba až 70 000 hmyzích tělíček, což činí výrobu náročnou na pracovní sílu i zdroje.

Princip získávání karmínu spočívá v sušení hmyzu na slunci či ve speciálních pecích, následné extrakci kyseliny karmínové ve vodě a její případné srážení pomocí hliníkových nebo vápenatých solí k vytvoření karmínových solí. Výsledný produkt je pak dále čištěn a filtrován.

Podrobnosti o výrobě přírodních barviv a jejich dopadech zmiňuje například blogový článek na www.ferwer.cz o udržitelných surovinách v kosmetice.

Bezpečnost a ekologie

Používání karmínu je z hlediska bezpečnosti většinou považováno za nezávadné, nicméně u citlivých jedinců může vyvolat alergické reakce. Nejčastější projevy jsou kožní vyrážky, migrény nebo astmatické obtíže, zejména u osob citlivých na složky z hmyzu.

Poněkud etická otázka je jeho živočišný původ – kvůli nutnosti zabíjení tisíců hmyzích jedinců jej mnoho vegetariánů a veganů odmítá. Kromě toho se karmín nepovažuje za vhodný pro produkty označované jako „cruelty-free" či „vegan-friendly".

Z environmentálního hlediska je ovšem karmín poměrně šetrnou alternativou k syntetickým barvivům, která jsou často vyráběna z ropných derivátů. Pěstování kaktusů a sběr košenil je tradiční formou zemědělství, která nevyžaduje intenzivní chemické vstupy. Přesto však rozsáhlá produkce – například v Peru, které patří mezi největší světové exportéry – představuje ekologickou i pracovní výzvu.

Podrobnosti o environmentálních aspektech lze najít například ve studii publikované v Journal of Insect Science, která hodnotí dopad pěstování a sběru košenil.

Zajímavosti a souvislosti

Karmín má za sebou bohatou historii – už dávní Aztékové a Mayové používali karmínové barvivo pro rituální a umělecké účely. Po příchodu Španělů do Ameriky se karmín stal jednou z nejcennějších komodit exportovaných do Evropy, kde konkuroval dokonce i zlatu a stříbru.

Ve výtvarném umění býval karmín používán jako pigment v rukopisných iluminacích, na plátnech nebo v akvarelových barvách. Nákladnost jeho výroby způsobila, že si ho mohli dovolit jen nejbohatší vrstvy – karmín byl považován za symbol moci a luxusu.

Dnes se karmín stále využívá i při restaurování historických děl nebo jako součást tradičních textilií v oblasti And. V moderní době se rovněž stává předmětem diskuzí o etickém původu surovin v kosmetice i potravinářství.

Shrnutí

Karmín je přírodní červené barvivo s širokým spektrem použití – od potravin přes kosmetiku až po tradiční umění. Jde o jednu z nejstarších a vizuálně nejvýraznějších barviv živočišného původu, která však otevírá i otázky etiky a udržitelnosti. Díky své chemické stabilitě a výrazné barvě zůstává karmín důležitou složkou v celé řadě moderních výrobků – přestože si jeho přítomnost často vůbec neuvědomujeme.

Karmín můžete nalézt v následujících produktech

Bio Růžový olej 100 ml
Bio Růžový olej 100 ml
Detail produktu
Bio Dětské tělové máslo 350 ml
Bio Dětské tělové máslo 350 ml
Detail produktu
Bio Měsíčková Zinková mast 150 ml
Bio Měsíčková Zinková mast 150 ml
Detail produktu
Bio Růžové omlazující hyaluronové sérum 50 ml
Bio Růžové omlazující hyaluronové sérum 50 ml
Detail produktu
Bio Měsíčkové máslo 120 ml
Bio Měsíčkové máslo 120 ml
Detail produktu
Bio Měsíčkové máslo 20 ml
Bio Měsíčkové máslo 20 ml
Detail produktu

Kategorie Hledání Chat
TOPlist