Karmín
Další názvy: Košenila, Carmine, CI 75470, Cochineal, E120
Skóre škodlivosti: 3 (Neškodné chemické látky)
Karmín je červené organické barvivo, které se využívá jak v potravinářství, tak v kosmetickém průmyslu. Další názvy, pod kterými je karmín znám, jsou košenila, Carmine, CI 75470, Cochineal, E120. Toto přírodní barvivo se získává z měkkých těl samiček červců košenila, které žijí na kaktusech. Produkce je poměrně náročná a velká část z nich pochází z Jižní a Střední Ameriky. Při zpracování těchto červců se vyluhuje kyselina karminová, která je základní složkou karmínu a dodává mu jeho charakteristickou krvavě červenou barvu.
Karmín se často využívá v potravinářství jako potravinářské barvivo, uděluje totiž potravinám atraktivní a lákavý vzhled. V Evropské unii je označován jako E120 a je povolen pro použití v širokém spektru potravin, včetně cukrovinek, nápojů a mléčných výrobků. Mimo potravinářství se karmín často používá také v kosmetickém průmyslu, kde je hlavní složkou mnoha rtěnek, pudrů a jiných make-upových přípravků. Jde o oblíbené barvivo, protože je přírodní, neškodné a velmi odolné vůči světlu a teplu. Přestože je karmín naprosto bezpečný pro lidské zdraví, lidé se alergií na hmyz, by měli tyto výrobky vyhýbat.
Karmín můžete nalézt v následujících produktech
