facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Kapara trnitá (Capparis Spinosa)

Další názvy: Capres, Kapary, Caperberry, Flinders Rose

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Kapara trnitá: přírodní poklad se silným bioaktivním potenciálem

Kapara trnitá (latinsky Capparis spinosa), známá také jako divoká kapara nebo trnitá kapara, je trvalá rostlina z čeledi kaparovitých (Capparaceae) s pozoruhodným chemickým profilem. Využívá se nejen v kulinářství, ale také v tradiční medicíně a moderní kosmetice. Její různé složky – zejména flavonoidy a glukosinoláty – přitahují pozornost vědců díky svým bioaktivním účinkům.

Rostlina Capparis spinosa roste převážně ve Středomoří, kde je ceněna pro své uzavřené poupata, známé jako kapary. Tyto části obsahují unikátní chemické látky, které přispívají k jejich charakteristické chuti i zdravotním účinkům.

Chemické vlastnosti

Z botanického a chemického hlediska obsahuje kapara trnitá množství biologicky aktivních složek. Mezi nejdůležitější patří flavonoidy (např. kvercetin, rutin), alkaloidy, glukosinoláty, polysacharidy a těkavé aromatické sloučeniny. Přestože samotná rostlina nemá jednoznačný chemický vzorec, jednotlivé aktivní látky jsou dobře charakterizované, např. kvercetin má vzorec C15H10O7 a CAS číslo 117-39-5.

Poupata jsou pevná, tmavě zelená s červenofialovými odstíny, charakteristicky vonící. Po sklizni a zpracování fermentují, což rozkládá hořké glykosidy a dochází k rozvoji chutí. Kapary jsou nerozpustné ve vodě, ale jejich bioaktivní složky přecházejí při maceraci do roztoků na bázi ethanolu nebo oleje. Esenciální oleje extrahované z Capparis spinosa obsahují látky jako eugenol a methylisothiokyanát, které mají antimikrobiální a aromatické vlastnosti.

Využití a aplikace

Zdaleka nejznámějším využitím kapary trnité je v gastronomii. Solená nebo nakládaná poupata se používají jako koření a přísada do salátů, omáček a masitých pokrmů. Účinek složek, jako je rutin a myricetin, se však osvědčuje i mimo kuchyni – tyto antioxidanty účinně neutralizují volné radikály a zmírňují zánětlivé projevy.

V tradiční bylinné medicíně se výtažky z kapary používají jako tonikum na játra, močopudné prostředky nebo při revmatických potížích. Více nedávných studií, například publikovaných v časopise Phytotherapy Research, potvrzuje protizánětlivý, hepatoprotektivní a antidiabetický potenciál, daný přirozenými bioaktivními sloučeninami.

V kosmetice se extrakty z kapary používají ve formulacích zklidňujících sér a krémů. Díky přítomnosti flavonoidů a rostlinných aminokyselin mají zklidňující a hydratační účinky na podrážděnou pokožku. Web ferwer.cz zabývající se přírodní kosmetikou uvádí, že právě kapara trnitá je oblíbenou složkou produktů pro citlivou nebo reaktivní pleť.

Přirozený výskyt a výroba

Kapara trnitá je typická pro vyprahlé oblasti Středomoří, Malé Asie a severní Afriky. Roste na kamenitých půdách, svazích a zdech, kde její dlouhé kořeny pronikají až do hloubky 10 metrů, čímž rostlina čerpá vodu i během období sucha.

Poupata se sklízejí ručně, často ještě před úplným otevřením. Po sklizni následuje proces fermentace nebo nakládání do slaného nebo octového nálevu, kde se enzymy přirozeně rozkládají na jednoduché aromatické a chuťové sloučeniny. Pro farmaceutické a kosmetické účely se zpracovávají sušené části rostliny a provádí se extrakce pomocí ethanolu, vody nebo CO₂ metodou superkritické extrakce.

U některých produktů je upřednostňována certifikovaná bio produkce – bez použití syntetických pesticidů a hnojiv. To zvyšuje poptávku po organických extraktech pro ekologicky šetrné kosmetické výrobky, jak upozorňuje například článek o bioaktivních rostlinách na portálu PubMed.

Bezpečnost a ekologie

Kapara trnitá je považována za bezpečnou rostlinu se zanedbatelnou toxicitou, pokud je konzumována v běžném množství. U citlivých osob však může nadměrný příjem způsobit mírné podráždění žaludku, zejména u nefermentovaných částí.

Ekologické aspekty jsou u této rostliny veskrze pozitivní. Díky schopnosti přežít v suchých půdách bez umělého zavlažování nevyčerpává vodní zdroje a přispívá k zachování biodiverzity. V některých oblastech má dokonce protierozní efekt – svým kořenovým systémem stabilizuje nestabilní půdy.

Zajímavosti a souvislosti

Kapary byly využívány již ve starověku. Archeologické nálezy potvrzují, že se objevovaly na jídelníčcích ve starém Egyptě i Mezopotámii. V řeckých a římských textech se o nich píše jako o léčivé i afrodiziakální rostlině.

V moderních potravinářských technologiích se extrakt z kapary testuje jako přírodní alternativa ke konzervantům, protože její sloučeniny působí antibakteriálně a zpomalují oxidaci tuků. Studie publikovaná v Journal of Food Science and Technology poukazuje na využití extraktů Capparis spinosa jako přírodního antioxidantu u balených masných výrobků.

V českém prostředí si kapary získávají oblibu i jako součást udržitelných jídelníčků a ve veganských receptech. Na tuto rostlinu jako „skrytý klenot Středomoří" upozorňuje mimo jiné článek o přírodních konzervantech a vůních na serveru Ferwer.

Shrnutí

Kapara trnitá (Capparis spinosa) je rostlina s bohatým chemickým složením a širokým spektrem funkcí. Její aktivní složky nacházejí uplatnění nejen v kuchyni, ale i v medicíně a přírodní kosmetice. Díky svému ekologickému profilu a obsahu přírodních antioxidantů přispívá k udržitelnému využívání přírodních zdrojů.

Z chemického i praktického hlediska jde o fascinující surovinu, která spojuje starověké poznatky s moderními vědeckými aplikacemi.

Kapara trnitá (Capparis Spinosa) můžete nalézt v následujících produktech

Zklidňující pleťový krém Soothing face cream- SENSITIVE 30 ml
Zklidňující pleťový krém Soothing face cream- SENSITIVE 30 ml
Detail produktu
Zpevňující pleťový krém WELL AGING 30 ml
Zpevňující pleťový krém WELL AGING 30 ml
Detail produktu
Zpevňující pleťové sérum WELL AGING 15ml
Zpevňující pleťové sérum WELL AGING 15ml
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík Chat
TOPlist