Kakaovník velkokvětý (Theobroma grandiflorum)
Další názvy: Bubroma grandiflorum, Theobroma macrantha, Guazuma grandiflora, Cupuaçú, Lupu, Copoasú, Copuazú, Cupuarana, Cupuasú
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Kakaovník velkokvětý: exotický poklad Amazonie bohatý na bioaktivní látky
Kakaovník velkokvětý, latinsky Theobroma grandiflorum, je tropický strom původem z amazonských deštných pralesů známý především díky svému bohatému výnosu dužnatých plodů zvaných cupuaçu. Tato rostlina patří do čeledi slézovitých (Malvaceae) a je blízkým příbuzným kakaovníku pravého (Theobroma cacao). Cupuaçu jako produkt kakaovníku velkokvětého je ceněn pro vysoký obsah prospěšných lipidů, polyfenolů a vitamínů, což vedlo k jeho širokému uplatnění například v kosmetice a potravinářství.
Theobroma grandiflorum nachází své uplatnění pod různými názvy – vedle českého pojmenování „kakaovník velkokvětý" se často setkáváme i s názvy jako cupuaçu tree, white chocolate fruit nebo jeho anglickým botanickým jménem. Rostlina ani semena nemají přidělené specifické CAS číslo, ale účinné přírodní složky obsažené v másle z plodů cupuaçu podléhají časté analýze v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu.
Chemické vlastnosti kakaovníku velkokvětého
Plody kakaovníku velkokvětého mají výrazně aromatickou, masitou dužinu bílé až krémové barvy s vůní připomínající kombinaci čokolády, tropického ovoce a ananasu. Z chemického hlediska je cupuaçu bohatým zdrojem rostlinných lipidů, přičemž nejznámější složkou je cupuaçuovo máslo, lipidická směs podobná kakaovému máslu. Tato směs obsahuje mastné kyseliny jako kyselinu olejovou, stearovou, palmitovou a arachidovou.
Masité semeno a dužina plodů se vyznačují obsahem polyfenolů, katechinů, flavonoidů a theobrominu – přirozeného alkaloidu přítomného rovněž v klasickém kakau. Z hlediska fyzikálních vlastností je cupuaçuovo máslo žlutavé až světle hnědé barvy, polotuhé konzistence a taje při teplotách mezi 30–35 °C, díky čemuž je oblíbenou náhradou kakaového másla.
Využití a aplikace
Cupuaçu, respektive složky obsažené v produktech kakaovníku velkokvětého, se uplatňují v celé škále odvětví. V potravinářství má plod cupuaçu široké využití při výrobě smoothies, šťáv, marmelád, zmrzlin či čokoládových náhražek. Dužina je velmi výživná a obsahuje esenciální aminokyseliny, karotenoidy i vitamíny skupiny B a C.
Největší poptávka však přichází z oblasti přírodní kosmetiky, kde se cupuaçuovo máslo používá jako přísada do balzámů na rty, pleťových krémů, tělových másel i šamponů. Díky své vysoké schopnosti zadržovat vlhkost (dokáže pojmout vodu až o 240 % více než klasické rostlinné tuky podle článku na Ferwer.cz), má cupuaçu výjimečný hydratační efekt a chrání pokožku před vysoušením.
Ve farmaceutickém sektoru se cupuaçu testuje pro své antioxidační a protizánětlivé vlastnosti, přispívající k ochraně buněk před oxidačním stresem a podporující přirozenou regeneraci epidermis. Polyfenoly obsažené v plodech navíc vykazují aktivitu proti některým patogenům a využívají se v podpůrných léčivých přípravcích zaměřených na imunitní rovnováhu.
Přirozený výskyt a výroba
Kakaovník velkokvětý pochází výhradně z Amazonie, především z oblastí Brazílie, Kolumbie, Peru a Bolívie, kde roste v nížinných vlhkých lesích. Pěstuje se hlavně v domorodých agroekosystémech, často ve stínu vyšších stromů, což přispívá k udržitelnosti jeho pěstování a zachování biodiverzity.
Produkce cupuaçu probíhá tradičním sběrem zralých plodů o velikosti až 25 cm, které se ručně rozlamují a zpracovávají fermentací nebo sušením. Následná extrakce másla ze semen se provádí lisováním za tepla nebo šetrnější metodou extrakce pomocí oxidu uhličitého.
Certifikované bio verze cupuaçu másla získávají na popularitě díky snahám o ekologické a etické získávání surovin z domorodých komunit, což potvrzují i ekologicky zaměřené platformy jako Ferwer.cz.
Bezpečnost a ekologie
Cupuaçuovo máslo i plody kakaovníku velkokvětého jsou prakticky netoxické, hypoalergenní a dobře tolerovatelné lidskou pokožkou. Neobsahují kofein, na rozdíl od kakaového másla, a lze je bezpečně používat i u osob citlivých na teobrominové deriváty.
Z environmentálního hlediska je kultivace kakaovníku velkokvětého šetrná: strom roste přirozeně v deštném pralese, takže jeho pěstování může podpořit udržitelné zemědělské praktiky a nahrazovat kácení lesa pro jiné monokultury. Umožňuje také ekonomický rozvoj domorodých komunit bez ničení přírodních stanovišť.
Zajímavosti a souvislosti
Cupuaçu se ve své domovině těší vysoké kulturní hodnotě – bývá přezdíván „ovoce bohů" a má status symbolu severobrazilského deštného pralesa. V posledním desetiletí stoupá mezinárodní zájem o cupuaçu nejen díky jeho účinkům, ale i díky kontroverzím ohledně patentování názvu plodu japonskými korporacemi, které vyvolaly diplomatické otázky o biodiverzitě a jejím vlastnictví.
Z kulinářského hlediska je zajímavé, že cupuaçu bývá přirovnáván k bílé čokoládě – objevily se dokonce i produkty jako "Amazonian white chocolate", vyráběné z fermentovaných plodů, které sklízejí pochvalu za jemnou, krémovou chuť a vyšší výživovou hodnotu než klasická čokoláda.
Shrnutí
Kakaovník velkokvětý (Theobroma grandiflorum) představuje fascinující rostlinný druh bohatý na aktivní látky, který má významné uplatnění zejména v kosmetickém a potravinářském průmyslu. Jeho hlavní produkt – cupuaçu – se vyznačuje vynikajícími hydratačními, nutričními i antioxidačními účinky a přirozeně podporuje zdraví i krásu. Vzhledem k ekologicky udržitelnému pěstování a zajímavé chemické struktuře má potenciál stát se významnou surovinou 21. století.
Kakaovník velkokvětý (Theobroma grandiflorum) můžete nalézt v následujících produktech