Kadeřávek (Brassica oleracea varieta sabellica)
Další názvy: kapusta kadeřavá, kudrnatá kapusta, kapusta kadeřávek, jarmuz, Kale, Brassica oleracea acephala
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Kadeřávek: výživová bomba známá také jako kapusta kadeřavá
Kadeřávek (Brassica oleracea var. sabellica), známý také jako kapusta kadeřavá nebo curly kale, je listová zelenina s bohatou nutriční hodnotou, která v posledních letech získala na popularitě díky svým zdravotním benefitům. I když nejde o chemickou sloučeninu v tradičním smyslu, je kadeřávek cenný právě díky vysokému obsahu specifických bioaktivních látek a fytonutrientů, které vykazují zajímavé biologické vlastnosti.
Tato odrůda brukvovité zeleniny obsahuje řadu přírodních látek, včetně glukosinolátů, flavonoidů, vitamínů A, C a K, minerálních prvků a antioxidantů, které přispívají k její výjimečné výživové hodnotě.
Chemické vlastnosti kadeřávku
Hlavní bioaktivní složky v kadeřávku zahrnují:
- Glukosinoláty – přírodní sloučeniny obsahující síru, které se v těle přeměňují na isothiokyanáty s potenciálně protinádorovým účinkem. Mezi významné glukosinoláty v kadeřávku patří sinigrin a glukorafanin.
- Karotenoidy – zejména beta-karoten a lutein, které slouží jako antioxidanty a mají ochranný účinek na zrak a buňky.
- Polyfenoly – flavonoidy jako quercetin a kaempferol, které působí protizánětlivě a antioxidačně.
- Vysoký obsah vitamínu K (zejména K1), vitamínu C, vápníku, draslíku a železa.
Vzhledem k tomu, že kadeřávek je směsí mnoha látek, nemá jeden specifický chemický vzorec nebo CAS číslo běžné pro čisté sloučeniny. Chemicky je listovou matrixí tvořenou polysacharidy (celulóza), vlákninou, vodou a výše zmíněnými biologicky aktivními látkami.
Listy mají tmavě zelenou až fialovou barvu, v závislosti na kultivaru, a charakteristickou zemitou vůni. Jeho textura je tužší a kadeřavá, což zvyšuje plochu listu – právě na ní se často koncentrují antioxidanty a fytonutrienty.
Využití a aplikace
Nejčastější využití kadeřávku je v potravinářství. Díky vysokému obsahu antioxidantů, vlákniny a mikroživin se řadí mezi tzv. „superpotraviny". Lze ho konzumovat syrový v salátech, dušený, pečený nebo jako chipsy.
Z hlediska výživy nabízí kadeřávek:
- Podporu imunity díky vysokému obsahu vitamínu C
- Ochranu kostí a krevního systému zásluhou vitamínu K
- Prevenci anémie díky obsahu železa
- Detoxikační účinky, které souvisejí s přítomností síru obsahujících glukosinolátů
V posledních letech se kadeřávek stává oblíbenou složkou v tzv. zelených smoothies a funkčních potravinách. Některé studie publikované například v Journal of Agriculture and Food Chemistry popisují vysokou antioxidační kapacitu extraktů z listů kadeřávku, což jen podtrhuje jeho potenciální využití i v nutraceutice.
Přirozený výskyt a produkce
Kadeřávek patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae) a jedná se o jednu z nejodolnějších odrůd zelí. Vyskytuje se přirozeně v mírných podnebích Evropy a byl kultivován již ve starověkém Řecku a Římě. Dnes se pěstuje zejména v Evropě, Severní Americe a Asii.
Korunním obdobím pro sklizeň kadeřávku je pozdní podzim a zima – chladnější teploty zvyšují obsah cukrů a zjemňují chuť listů. Pro ekologickou a domácí produkci je kadeřávek výbornou volbou, neboť je odolný vůči mrazu i škůdcům. Více informací o ekologickém pěstování lze najít například v článku na Ferwer.cz o sezónním stravování.
Bezpečnost a ekologie
Z nutričního hlediska je kadeřávek zcela bezpečný pro většinu populace. Při nadměrné konzumaci však může u některých jedinců dojít k interakci s metabolismem jódu, což by mohlo ovlivnit funkci štítné žlázy – typicky při velmi vysokém příjmu syrového kadeřávku.
Z ekologického pohledu je jeho produkce relativně udržitelná. Rostlina dobře roste bez nutnosti chemické podpory, což z ní činí vhodnou plodinu pro ekologické zemědělství. Kromě toho má pozitivní vliv na půdu – přispívá k její struktuře a biologické rovnováze.
Kadeřávek rovněž neprodukuje toxiny, které by měly zásadní vliv na životní prostředí, a většinu jeho biomasy lze kompostovat nebo využít dále v zemědělství.
Zajímavosti a souvislosti
- Kadeřávek byl v Evropě hojně konzumován již ve středověku, kdy sloužil jako hlavní zimní zdroj vitamínů.
- Ve Skandinávii a Německu je oblíben tradiční pokrm zvaný „Grünkohl", podávaný s klobásou a bramborami.
- V USA zažil kadeřávek „boom" v roce 2013, kdy byl označen za „superfood roku", což výrazně zvýšilo jeho konzumaci.
- Obsahuje chlorofyl, který má schopnost vázat některé karcinogeny – v některých zdrojích je uváděn jeho potenciál při prevenci poškození DNA.
Shrnutí / závěr
Kadeřávek (Brassica oleracea var. sabellica), známý také jako kapusta kadeřavá, je na první pohled nenápadná zelenina s mimořádným obsahem zdraví prospěšných látek. Díky kombinaci glukosinolátů, vitamínů, minerálů a antioxidantů se řadí mezi nutričně nejbohatší potraviny.
Jeho využití sahá od kuchyně po zdravotní prevenci, přičemž poskytuje chutnou a ekologicky udržitelnou možnost, jak obohatit každodenní jídelníček o důležité mikroživiny. Studiemi podpořené účinky na zdraví a snadná dostupnost z něj činí potravinu, která si právem zaslouží místo v každé domácnosti.
Kadeřávek (Brassica oleracea varieta sabellica) můžete nalézt v následujících produktech
Šampon divoká růže 250ml BIO
Detail produktu
Pregnancy Care – Vitamíny a minerály pro těhotné a kojící ženy, tablety 60 ks
Detail produktu