facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Jeřáb oskeruše (Pyrus sorbus)

Další názvy: Sorbus domestica, Pyrus domestica, Mespilus domestica, jarabina oskorušová

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Jeřáb oskeruše: starobylá dřevina s cennými chemickými a nutričními vlastnostmi

Jeřáb oskeruše, známý také pod názvem oskeruše obecná nebo vědeckým názvem Pyrus sorbus (někdy též Sorbus domestica), je listnatý strom z čeledi růžovitých (Rosaceae), který se vyskytuje zejména v teplejších oblastech Evropy. Plody oskeruše, často označované jednoduše jako oskeruše, jsou ceněny nejen pro svou pikantně nasládlou chuť, ale i pro jedinečné složení bohaté na organické kyseliny, pektiny a antioxidanty. Jeřáb oskeruše zaujímá své místo nejen v lidové tradici, ale také v oblasti chemického rozboru rostlinných látek, zejména kvůli přítomnosti bioaktivních sloučenin jako jsou flavonoidy a třísloviny.

Chemické vlastnosti jeřábu oskeruše

Systematický botanický název této dřeviny je Pyrus sorbus L., ale často se v literatuře objevuje i označení Sorbus domestica L., což může odrážet taxonomické rozdíly podle různých botaniků. Plody oskeruše mají hnědozelenou až načervenalou barvu a v plně uzrálém stavu jsou měkké a aromatické. Z chemického hlediska obsahují především:

  • fruktózu, glukózu a sacharózu jako hlavní cukry
  • vyšší koncentrace organických kyselin (např. kyselina jablečná, vinná, citronová)
  • pektinové látky podporující želírování
  • vitaminy skupiny B, vitamin C a provitamin A (karotenoidy)
  • flavonoidy jako kvercetin a jeho deriváty, které mají antioxidační účinek
  • třísloviny s mírným adstringentním efektem

Na rozdíl od syntetických chemikálií nemá oskeruše přidělené CAS číslo, protože se jedná o přírodní komplexní směs. Extrakty z plodů se běžně analyzují pomocí chromatografických metod, přičemž např. dle studie zveřejněné v Journal of Food Composition and Analysis, oskeruše vykazuje vysoký obsah fenolických sloučenin.

Využití a aplikace

Plody jeřábu oskeruše nacházejí tradiční využití zejména v potravinářství – například při výrobě marmelád, moštů, destilátů nebo fermentovaných nápojů. Díky svému přírodnímu obsahu cukrů a kyselin jsou vhodné také jako přírodní aromatické složky nebo jako součást funkčních potravin.

Extrakt z oskeruše bývá využíván také ve farmacii jako přírodní antioxidant a adstringentum. V lidovém léčitelství se oskeruše používala jako podpůrný prostředek při zažívacích potížích nebo průjmu, k čemuž přispívá vyšší obsah tříslovin.

V posledních letech se rozšiřuje zájem o oskeruši i v oblasti přírodní kosmetiky, především jako složku hydratačních nebo zklidňujících přípravků. Její antioxidanty pomáhají chránit pokožku před oxidačním stresem. Na blogu Ferwer.cz se například uvádějí praktické způsoby využití oskeruše pro zdravý životní styl i domácí kosmetické recepty.

Přirozený výskyt a výroba

Jeřáb oskeruše je původní evropská dřevina, která se přirozeně vyskytuje v teplých oblastech jižní a střední Evropy, zejména na slunných stráních, v lesních lemech či krasových oblastech. V Česku najdeme největší koncentraci výskytu na jihovýchodní Moravě, zejména na Slovácku a v oblasti Bílých Karpat, kde je strom považován za kulturní symbol obnovovaného místního ovocnářství.

Pěstování oskeruše je nejen ekologicky šetrné, ale podporuje biodiverzitu venkovských krajin. Strom je velmi odolný vůči škůdcům a klimatickým výkyvům, což z něj dělá vhodnou dřevinu pro udržitelný agrolesnický systém.

Z plodů se běžně připravuje extrakt lisováním nebo macerací ve vodném či alkoholovém roztoku, následovaný filtrací a případnou koncentrací. Chemická analýza plodů (zejména vysokotlaká kapalinová chromatografie – HPLC) prokázala přítomnost cenných bioaktivních látek, které činí oskeruši zajímavým objektem výzkumu.

Bezpečnost a ekologie

Z hlediska bezpečnosti je jeřáb oskeruše nezávadný a plody jsou běžně konzumovatelné, i když se doporučuje nechat je zcela dozrát nebo přejít přirozenou fermentací pro odstranění trpkosti způsobené tříslovinami.

Ekologicky je pěstování oskeruše velmi přínosné – strom nespotřebovává nadměrné množství vody, nevyžaduje chemické postřiky a slouží jako mikrohabitat pro řadu hmyzu a ptáků. Díky dlouhověkosti (může se dožít přes 300 let) jde o stabilizující prvek ekologicky cenných krajinných struktur.

Zajímavosti a souvislosti

Oskeruše je nejen chemickým, ale i kulturním fenoménem – na Moravě se každoročně koná slavnost „Den oskeruší" a staré stromy jsou evidovány jako památné. Kromě své kulturní a gastronomické hodnoty si strom získal pozornost i jako indikátor klimatických změn, protože jeho květy jsou citlivé na teplotní amplitudy a změny ročních období.

V minulosti byla oskeruše využívána i v tradičním truhlářství – její dřevo je velmi tvrdé a vhodné k výrobě kolářského nářadí nebo hudebních nástrojů. Botanici i chemici dnes v této dřevině vidí potenciál nejen jako kulturní relikt, ale jako zdroj cenných přírodních substancí s antioxidačním potenciálem, který může najít uplatnění v moderní fytochemii i ekologickém zemědělství.

Shrnutí

Jeřáb oskeruše (Pyrus sorbus), známý rovněž jako oskeruše obecná, představuje nejen cenný ovocný strom s bohatou kulturní tradicí, ale také zdroj přírodních bioaktivních látek využitelných v potravinářství, kosmetice i farmacii. Jeho plody obsahují důležité flavonoidy, vitaminy a pektiny, které přispívají k jeho antioxidantním a funkčním vlastnostem. V kontextu udržitelnosti, regionálního rozvoje i moderní chemie lze tuto starobylou dřevinu považovat za mimořádně zajímavý a prakticky využitelný prvek evropské flóry.

Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.

Čistič pro dům a zahradu eukalyptový - kanystr (5 L)
Čistič pro dům a zahradu eukalyptový - kanystr (5 L)
Detail produktu
SENSES Roll-on parfém - Lovely 10ml
SENSES Roll-on parfém - Lovely 10ml
Detail produktu
Bvlgari Omnia Crystalline parfémovaná voda pro ženy
Bvlgari Omnia Crystalline parfémovaná voda pro ženy
Detail produktu
Travalo Milano plnitelný rozprašovač parfémů pro muže
Travalo Milano plnitelný rozprašovač parfémů pro muže
Detail produktu
Posilující sérum na řasy a obočí BIO (10 ml)
Posilující sérum na řasy a obočí BIO (10 ml)
Detail produktu
Zadig & Voltaire This is Her! parfémovaná voda pro ženy
Zadig & Voltaire This is Her! parfémovaná voda pro ženy
Detail produktu

Kategorie Hledání Košík Chat
TOPlist