Javor (Acer)
Další názvy: javor cukrodárný, javor klen, Acer pseudoplatanus, javor dlanitolistý Acer palmatum, javor stříbrný, Acer saccharinum, Maple
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Javor (Acer): aromatický poklad ze světa rostlin
Javor, botanicky zařazovaný do rodu Acer, je známý nejen jako strom s výrazně tvarovanými listy, ale i jako zdroj cenných přírodních látek využitelných v lékařství, potravinářství i kosmetice. Ačkoli nejde o jednu konkrétní chemickou sloučeninu, javor označuje souhrnné pojmenování pro suroviny a sloučeniny pocházející zejména z mízy a dřeva stromů druhu Acer saccharum a dalších příbuzných druhů. Nejznámějším derivátem je bezesporu javorový sirup, který obsahuje řadu sacharidů a organických kyselin, ale z chemického hlediska jsou neméně zajímavé i další látky, např. fenolické sloučeniny, terpeny nebo ligniny.
Chemické vlastnosti látek obsažených v javorech
Chemické složení látek extrahovaných z rostlin rodu Acer je bohaté a rozmanité. Nejznámější složkou je sacharóza (C₁₂H₂₂O₁₁), která tvoří hlavní složku javorové mízy. Ta se během varu přeměňuje částečně na glukózu a fruktózu. Javorový sirup dále obsahuje malé množství organických kyselin (jablečná, fumarová, šťavelová), aminokyselin a různé fenolické antioxidanty jako je kyselina galová nebo vanilin.
Z dřeva a kůry javora byly izolovány také lignany, třísloviny, flavonoidy a jednoduché aromatické alkoholy. Tyto látky se vyznačují antioxidačními, antibakteriálními a protizánětlivými účinky. Například studie publikovaná v Journal of Agricultural and Food Chemistry identifikuje více než 20 fenolických sloučenin v javorovém sirupu, včetně lignanu quebecolu, který vzniká pouze během varného procesu.
Fyzikálními vlastnostmi surové javorové mízy je čirá tekutina s lehce nasládlou vůní, zatímco hotový javorový sirup má jantarovou barvu, hustou konzistenci a typickou karamelově dřevitou vůni i chuť. Bod varu čisté mízy se blíží 100 °C, ovšem během zahřívání dochází ke zahuštění a zvýšení hustoty.
Využití a aplikace javoru a jeho derivátů
Javor má rozsáhlé využití, které přesahuje hranice potravinářství. Nejznámější je použití javorové mízy pro výrobu javorového sirupu, tradičně oblíbeného sladidla zejména v Severní Americe. Sirup je oceňovaný nejen pro svou chuť, ale i antioxidační a nutriční hodnoty, jak potvrzuje výzkum zveřejněný v University of Rhode Island. Díky obsahu polyfenolů a dalších bioaktivních složek se javorové extrakty prosazují i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Extrakty z kůry a listů javora se testují pro proti-stárnoucí účinky, podporu elasticity pleti a snížení zánětlivých procesů (např. inhibice elastázy a hyaluronidázy). V některých přípravcích přírodní kosmetiky, včetně těch uvedených na Ferwer.cz, se javorový extrakt uvádí jako účinná složka pro hydrataci.
Javorové dřevo samo o sobě představuje významný materiál pro nábytkářství a výrobu hudebních nástrojů. Tvrdost, pružnost i estetický vzhled z něj dělají vyhledávaný materiál, navíc je to obnovitelný zdroj.
Přirozený výskyt a způsob výroby
Rod Acer čítá přes 130 druhů opadavých stromů a keřů, které se přirozeně vyskytují v mírném klimatu Severní Ameriky, Evropy a Asie. Největším producentem javorové mízy jsou kanadské provincie jako Quebec, kde se nachází ideální klimatické podmínky pro tzv. „jarní tah mízy" – období, kdy se javor začíná probouzet po zimě a pumpuje cukernou tekutinu směrem vzhůru.
Sběr mízy probíhá navrtáním kmene na jaře, během tzv. „maple tapping". Míza se následně zahřívá a koncentruje odpařením vody, až vznikne zahuštěný sirup. Na výrobu jednoho litru sirupu je třeba přibližně 40 litrů původní mízy. Tento proces lze považovat za příklad přírodní extrakce a koncentrace bez potřeby syntetických chemikálií. Moderní verze této výroby využívají reverzní osmózu pro částečné odstranění vody před vařením, čímž snižují energetickou náročnost procesu.
Bezpečnost a ekologie
Výrobky z javoru a extrakty z jeho částí jsou obecně považovány za bezpečné, netoxické a hypoalergenní. Javorový sirup je přírodní potravina bez přidaných chemikálií, a proto jej lze bez obav konzumovat v přiměřeném množství, i když stejně jako jiné cukry by měl být užíván střídmě.
Z lesnického hlediska javor představuje ekologicky významný druh. Javorové lesy mají vysokou schopnost absorpce oxidu uhličitého a přispívají ke zvyšování biodiverzity a ochraně půdy před erozí. Správně řízená těžba mízy nemá negativní dopad na dlouhodobé zdraví stromu, pokud se postupuje podle stanovených protokolů.
Pěstování javorů navíc podporuje lokální ekonomiky venkovských oblastí a jejich využití ve výrobku jako je javorový sirup a extrakty patří do kategorie udržitelných, biologicky rozložitelných surovin.
Zajímavosti a souvislosti
Javor je kulturním symbolem Kanady, jeho list je zobrazen i na kanadské vlajce. Javorový sirup je v Kanadě natolik ceněným artiklem, že vznikla tzv. mezinárodní strategická rezerva javorového sirupu, která má stabilizovat trh a ceny – podobně jako ropné rezervy.
Zajímavostí je, že fenolické sloučeniny z javorového listí zkoumají vědci jako možnou alternativu syntetickým antioxidantům v potravinářství. Také se uvažuje o využití ligninů z javorového dřeva jako obnovitelného zdroje aromatických chemikálií, což by mohlo nahradit petrochemické produkty.
Podle článku Ferwer.cz o listech a extraktech v přírodní kosmetice, javorový extrakt může napomoci zklidnění citlivé pokožky a jeho lehká vůně podporuje aromaterapeutické účinky.
Shrnutí
Javor (Acer) je mnohostranně využitelná rostlina s bohatým chemickým profilem. Od cukernaté mízy a sirupu přes antioxidativní extrakty až po trvanlivé dřevo – jeho přínosy jsou ekologické, zdravotní i průmyslové. Díky přirozené obnovitelnosti a relativní nenáročnosti pěstování se javor a jím poskytované látky řadí mezi perspektivní suroviny 21. století. Ať už ho potkáme na snídaňovém stole nebo v kosmetickém přípravku, vždy je to dar přírody s překvapivým chemickým pozadím.
Javor (Acer) můžete nalézt v následujících produktech
Exfoliační tělový olej SKIN REVEAL – 150 ml
Detail produktu