Jablečník obecný
Další názvy: Marrubium vulgare, buřina bílá, jablečník vonný, samaritánka, vonný klas
Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)
Jablečník obecný: tradiční bylina s farmakologickým potenciálem
Jablečník obecný (Marrubium vulgare), známý také jako černý jablečník nebo marulka, je aromatická léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Přestože se jedná o přírodní látku rostlinného původu, v kontextu chemie zaujímá významné místo díky svému obsahu biologicky aktivních sloučenin – zejména hořčin, flavonoidů, tříslovin a etherických olejů. V angličtině se tato rostlina označuje jako "white horehound". Její účinky a možné použití v přírodní medicíně i kosmetickém průmyslu stále vzbuzují zájem výzkumu. Jablečník obecný není evidován pod samostatným CAS číslem, neboť nejde o jednu sloučeninu, ale komplexní směs přírodních substancí.
Chemické vlastnosti
Účinné složky jablečníku obecného jsou součástí přírodního matrixu rostliny – jejím systematickým chemickým názvem nelze označit jednu látku, spíše se identifikují jednotlivé komponenty podle jejich chemické struktury. Nejvýznamnější aktivní látkou je hořčina zvaná marrubiin (C20H28O4), která patří do skupiny diterpenoidů. Ta je zodpovědná za typickou hořkou chuť čaje z jablečníku a mnoho jeho terapeutických účinků.
Rostlina má stříbřitě zelené listy, při dotyku lehce lepkavé, květy jsou bílé až světle růžové. Sušená nať vydává aromatickou, mírně balzámovou vůni. Z chemického hlediska můžeme v nati identifikovat:
- Hořčiny (marrubiin)
- Třísloviny
- Flavonoidy (např. apigenin, luteolin)
- Silice (limonen, pineny, menthon)
Marrubiin je známý svou vysokou biologickou aktivitou. Bod tání isolovaného marrubiiinu se uvádí kolem 150 °C. V rostlině je látka nerozpustná ve vodě, ale rozpustná v alkoholu a jiných organických rozpouštědlech.
Využití a aplikace
Jablečník obecný se tradičně používá pro podporu trávení, zklidnění kašle a při nachlazení. Účinné látky působí:
- Expektoračně (podporující vykašlávání)
- Cholereticky (zvyšující produkci žluči)
- Mírně spazmolyticky (uvolnění křečí hladkého svalstva)
Ve fytoterapii se uplatňuje především forma sušené natě, tinktur nebo sirupů. Díky antiseptickým vlastnostem obsažených silic je jablečník součástí některých přírodních ústních vod a bylinných mastí.
V moderní kosmetice si nachází uplatnění jako konzervant a tonizační složka – především proto, že působí antibakteriálně. Lze ho nalézt v produktech určených pro mastnou pokožku a vlasy, protože přirozeně reguluje tvorbu kožního mazu. Některé ekologické výrobky jej využívají i jako přírodní alternativu k syntetickým parfemacím, například jak uvádí blog Ferwer o přírodní kosmetice.
Ve farmaceutickém výzkumu se zkoumá i schopnost některých diterpenoidních sloučenin jako antiarytmik nebo imunomodulantů – právě marrubiin vykazuje v některých studiích potenciál při srdečních arytmiích.
Přirozený výskyt a výroba
Jablečník obecný je původem z oblasti Středozemí, kde roste v suchých půdách, na pastvinách či kamenitých svazích. Dnes se rozšířil po celé Evropě, Částečná naturalizace proběhla i v Severní Americe a na jiných kontinentech.
Z farmaceutického hlediska je důležitá standardizovaná kultivace na ekologických poli – sbírá se nať během kvetení, následně se šetrně suší. Získané suroviny potom procházejí extrakcí, během které jsou izolovány aktivní látky pomocí alkoholu nebo superkritické extrakce CO₂, v závislosti na požadovaném typu extraktu.
Bezpečnost a ekologie
Jablečník obecný je obecně považován za bezpečnou léčivou rostlinu, pokud je podáván v doporučeném dávkování. Vysoké dávky nebo dlouhodobé užívání však mohou způsobit žaludeční potíže kvůli vysokému obsahu hořčin. Těhotné a kojící ženy by se měly použití vyhnout kvůli možnému oxytocickému působení některých složek.
Z hlediska ekologie má jablečník nízký dopad – snadno se pěstuje bez chemických pesticidů a je biokompatibilní. Díky tomu je populární součástí ekologicky šetrné kosmetiky a přírodní medicíny, jak uvádí i stránka Ferwer v přehledu rostlinných extraktů.
Zajímavosti a souvislosti
Jablečník byl znám již ve starověku. Římané jej používali jako prostředek proti kašli, posilující srdce nebo jako přísadu do vína. Ve středověké Evropě sloužil jako součást tzv. hořkých elixírů (elixír amarum) pro podporu trávení.
V moderní době se jeho účinky znovu objevují v kontextu návratu k přírodním metodám péče o zdraví. Významně se využívá v homeopatii i v bio certifikované kosmetice. V některých regionech byl jablečník využíván i jako přírodní repelent proti hmyzu.
Je zajímavé, že i přes svou hořkost se sušený jablečník dříve používal jako dochucovadlo piv a toniků, podobně jako chmel – právě hořčiny dodávaly nápojům typickou „léčivou" aromatičnost.
Shrnutí
Jablečník obecný je léčivá rostlina s vysokým obsahem biologicky aktivních látek, zejména marrubiiinu. Má tradiční využití při nachlazení, podporuje trávení a přispívá ke zdravé pokožce. Díky svému složení je oblíbeným extraktem v přírodní kosmetice i doplňcích stravy. Jeho opětovný vzestup v přírodních produktech potvrzuje význam fytochemie v moderním životním stylu.
Jablečník obecný můžete nalézt v následujících produktech
Zubní pasta pro citlivé zuby Sensitive (100 ml)
Detail produktu
Zubní pasta proti zbarvení zubů (100 ml) - zanechá svěží pocit v ústech
Detail produktu
Zubní pasta pro bělení zubů s aktivním uhlím (100 ml)
Detail produktu
Rakytníkový povzbuzující sprchový krém 200ml
Detail produktu
BIO Rakytníková šťáva 250ml
Detail produktu