Hydrolyzed casein
Další názvy: Hydrolyzovaný kasein
Skóre škodlivosti: 2 (Deriváty přírodních látek)
Hydrolyzovaný kasein: bílkovina s širokým uplatněním
Hydrolyzovaný kasein, známý také jako kaseinový hydrolyzát (anglicky Hydrolyzed casein), je biologicky aktivní produkt vznikající štěpením kaseinu – hlavní bílkoviny obsažené v kravském mléce. Tato látka patří do skupiny mléčných proteinových hydrolyzátů a nachází široké využití zejména v potravinářství, farmacii a kosmetice. Používá se pro snazší stravitelnost a nízkou alergenicitu. Jeho rozšířený CAS kód je 9000-71-9.
Chemické vlastnosti
Hydrolyzovaný kasein není úplně přesně definovaná chemická sloučenina, ale směs kratších peptidových řetězců a aminokyselin, které vznikají enzymatickým (nebo kyselinovým) štěpením kaseinové bílkoviny. Systematický název není běžně používán, ale odborně jej lze kategorizovat jako „enzymový hydrolyzát mléčného proteinu – kaseinu".
Fyzikálně jde o prášek nebo pastu bílé až nažloutlé barvy s neutrální nebo mírně nasládlou vůní. Je rozpustný ve vodě, kde vytváří aminokyselinový roztok s relativně vysokou nutriční hodnotou. Z hlediska skupenství se jedná o pevnou látku (ve formě prášku nebo granulek), někdy dostupnou i jako kapalný koncentrát.
Využití a aplikace
Hydrolyzovaný kasein nachází široké uplatnění díky své dobré vstřebatelnosti a nízké schopnosti vyvolat alergickou reakci. V potravinářství se používá jako součást hypoalergenních kojeneckých mlék, nutričních směsí pro seniory nebo sportovce a jako emulgátor či stabilizátor v různých mléčných nebo masných výrobcích.
V kosmetickém průmyslu je oblíbený pro své zvláčňující, hydratační a regenerační vlastnosti. Přidává se do šamponů, krémů nebo tělových mlék – látky získané z hydrolyzovaného kaseinu usnadňují obnovu kožní bariéry, uklidňují podrážděnou pleť a podporují růst vlasů.
Jeho význam nezanedbávají ani farmaceutické firmy – hydrolyzáty kaseinu jsou součástí parenterální výživy, enterálních výživových roztoků a doplňků stravy. Díky obsahu peptidů může být Hydrolyzed casein také studován jako nosič hořčíku a vápníku, jak popisují některé publikace např. v National Library of Medicine.
Přirozený výskyt a výroba
Primární surovinou pro výrobu hydrolyzovaného kaseinu je kasein získaný z kravského mléka. Samotný kasein se separuje pomocí srážení mléčné bílkoviny kyselinami (např. mléčnou nebo chlorovodíkovou). Dále dochází k jeho enzymatickému štěpení – hydrolýze pomocí specifických proteáz, což vede ke zkrácení kaseinových molekul na jednodušší peptidy a volné aminokyseliny.
Hydrolyzace je řízený proces, který lze přizpůsobit konkrétním potřebám finálního výrobku (např. míře stravitelnosti nebo chuťovému profilu). Typ použitého enzymu, doba působení a teplota přímo ovlivňují výsledné vlastnosti produktu. Podle Ferwer.cz záleží i na čistotě původního kaseinu– pro kosmetické účely se obvykle používá farmaceutická kvalita.
Bezpečnost a ekologie
Hydrolyzovaný kasein je obecně považován za bezpečný pro lidské zdraví. Díky malým peptidům je méně pravděpodobné, že vyvolá reakci u osob alergických na mléčné bílkoviny. Nicméně i zde existuje možné riziko – úroveň hydrolýzy nemusí být vždy dostatečná a zcela eliminovat alergenicitu.
Z hlediska environmentálního dopadu nejde o problematickou sloučeninu. Jedná se o přírodní látku, biologicky rozložitelnou, která se vyrábí z obnovitelných zdrojů, tedy mléka. Zpracování mléčného odpadu na hodnotné bílkoviny jako je Hydrolyzed casein je dokonce vnímáno jako součást udržitelného přístupu k hospodaření se surovinami, jak se uvádí i na blogu Ferwer.cz o bílkovinách v kosmetice.
Při aplikaci na kůži nebo požití při dodržení doporučených koncentrací zdravotní rizika prakticky nehrozí. Látka není klasifikována jako toxická, mutagenní ani karcinogenní.
Zajímavosti nebo souvislosti
S hydrolyzovaným kaseinem se můžeme neviditelně setkat v řadě produktů každodenního použití. Ve funkčních potravinách, proteinových nápojích nebo dokonce ve specializovaných výživách pro předčasně narozené děti. Právě zde je rychlá vstřebatelnost a nízká zátěž trávicího systému extrémně důležitá.
Z historického hlediska je kasein znám již od starověku – např. ve starém Egyptě byl používán k přípravě lepidel a malebných pojiv. Až s vývojem enzymatických technologií v 20. století se však jeho potenciál plně projevil v medicíně a výživě. Dnes se z hydrolyzátu vyrábějí i bioplastické materiály (kaseinové plasty) využitelné v ekologickém designu.
Peptidy získané z hydrolyzátu jsou také předmětem klinických studií souvisejících s krevním tlakem, nespavostí nebo regenerací svalů, jak dokládají odborné články na ScienceDirect.
Shrnutí / závěr
Hydrolyzovaný kasein je cenný proteinový hydrolyzát s velmi širokým spektrem využití. Vzniká řízeným štěpením kaseinu a díky vysoké stravitelnosti, nízké alergenicitě a příznivým bioaktivním účinkům nachází uplatnění ve farmakologii, výživě i kosmetickém průmyslu. Je biologicky odbouratelný, bezpečný a představuje dobrý příklad využití mléčné suroviny v moderních technologiích.
Tuhle látku v našich produktech nenajdete. Vyzkoušejte přírodní produkty bez chemie z naší nabídky.
Lattafa Maahir Legacy parfémovaná voda unisex
Detail produktu
Cartier Pasha de Cartier toaletní voda pro muže
Detail produktu
Bio Zklidňující Aloe vera gel 200 ml
Detail produktu
Organická Květinová Voda-Skalní Růže (100ml)
Detail produktu
Prací gel na bílé a barevné prádlo 2 l
Detail produktu