facebook
Objednávky do 12:00 odesíláme ihned | Doprava zdarma nad 1800 Kč | Výměny a vrácení do 90 dnů zdarma

Hrušeň obecná (Pyrus communis)

Další názvy: hruška

Skóre škodlivosti: 1 (Přírodní látky)


Hrušeň obecná (Pyrus communis): chemické a botanické aspekty známého ovocného stromu

Hrušeň obecná, latinsky Pyrus communis, je známá především jako ovocný strom plodící sladké a šťavnaté plody – hrušky. Z chemického hlediska jde o biologický materiál složený z celé škály přírodních sloučenin, které tvoří její plody, listy, kůru i dřevo. V různých kontextech se můžeme setkat se synonymy jako „domácí hrušeň", „evropská hrušeň" a v anglicky psané literatuře jako "European pear”. Hrušeň obecná je nejen chutným ovocem, ale také zdrojem důležitých přírodních látek využívaných v potravinářství, kosmetice a dokonce i v tradičním léčitelství.

Chemické vlastnosti

Z botanického hlediska patří hrušeň obecná do čeledi růžovitých (Rosaceae), ale z chemického pohledu nás zajímají především sloučeniny obsažené v jejích jednotlivých částech. Plody obsahují vysoké množství cukrů (např. fruktóza, glukóza, sacharóza), organických kyselin (např. kyselina citronová, jablečná), vlákninu (zejména pektin), vitamíny (C, skupiny B) a fenolické látky jako flavonoidy, které mají antioxidační účinky. Barva plodů se liší podle odrůdy, ale nejčastěji má hruška nazlátlou až nazelenalou pokožku.

Z vůňových látek je v plodech detekováno množství esterů a aldehydů, mezi nimi například ethyl-acetát, hexanal nebo metyl-butanoát, které společně vytvářejí charakteristickou ovocnou vůni. Dřevo stromu je husté a jemně vláknité, obsahuje přirozené třísloviny, které mu dodávají odolnost proti houbám a škůdcům. CAS číslo není pro celou rostlinu určeno, protože se nejedná o jednu konkrétní sloučeninu, ale komplexní biologický systém.

Využití a aplikace

Hrušeň obecná se využívá především v potravinářství – nejen jako čerstvé ovoce, ale i ve formě kompotů, džemů, moštů, sušených plodů či alkoholických nápojů jako hruškovice. Díky vysokému obsahu vlákniny a nízkému glykemickému indexu bývají plody doporučovány i v rámci zdravé výživy. Hrušky jsou rovněž cenné pro antioxidační látky, které pomáhají chránit buňky lidského těla před působením volných radikálů.

Ve farmakologii a tradičním lidovém léčitelství se využívají nejen plody, ale i listy a květy. Sušené listy obsahují látky s mírnými diuretickými a antibakteriálními účinky – využívají se při problémech s močovým ústrojím. V kosmetice se výtažky z hrušky využívají pro zvlhčující a tonizační vlastnosti. Hrušková aroma se přidává do parfémů, sprchových gelů nebo masážních olejů.

Ekologická kosmetika a drogerie často sází na přírodní složky z ovocných zdrojů. Zajímavý pohled na využití ovocných extraktů přináší například článek na Ferwer blogu o přírodní péči, kde je zmíněn význam přírodních extraktů ve srovnání s umělou chemii.

Přirozený výskyt a výroba

Hrušeň obecná je původní v oblasti jižní Evropy a západní Asie, ale dnes je běžně rozšířena po celé Evropě a mírném pásmu Asie. V přírodě se vyskytuje nejčastěji jako polokulturní typ nebo jako planá forma. Preferuje slunná stanoviště, dobře zásobená vodou a propustné půdy.

Z hlediska šlechtitelské činnosti vznikly stovky odrůd, které se liší tvarem, chutí, konzistencí a obsahem šťávy. Kromě klasického zemědělství nabývá na významu také ekologický způsob pěstování, který omezuje použití chemických pesticidů a umělých hnojiv. Hrušně se tedy stávají symbolem udržitelného zemědělství a produkce šetrné k životnímu prostředí.

Bezpečnost a ekologie

Z hlediska zdravotní bezpečnosti je konzumace plodů hrušně obecné naprosto bezpečná pro většinu lidí. Alergické reakce na hrušku se vyskytují jen vzácně, typicky u osob s pylovou alergií (například na břízu), kdy může dojít k tzv. orální alergii.

Důležité je zmínit přítomnost semínek, která obsahují amygdalin, glykosid schopný při rozkladu uvolňovat stopy kyanovodíku. V malém množství nejsou tato semena pro člověka nebezpečná, ale nedoporučuje se jejich konzumace ve větším množství.

Z environmentálního hlediska je hrušeň obecná ekologicky přínosná – její stromy poskytují útočiště hmyzu, ptákům i drobným savcům. Květy patří mezi významné zdroje nektaru pro opylovače, především včely. Sázení hrušní jako součást agrolesnictví nebo ovocných stromořadí pomáhá zvyšovat biologickou rozmanitost a mírnit klimatické extrémy.

Zajímavosti a souvislosti

Hrušeň má na našem území bohatou historii – byla pěstována již ve středověku a v řadě oblastí zdomácněla natolik, že se stala běžnou součástí české kulturní krajiny. Plody se uchovávaly sušením, kompotováním či kvašením.

Zajímavostí je, že hrušeň ze dřeva rodí plody zpravidla až po několika letech – první úroda se často očekává kolem 6. až 8. roku života stromu. Dřevo hrušně je naopak ceněno pro svou tvrdost a jemnou strukturu. Vyrábí se z něj například kvalitní hudební nástroje, pravítka, řezbářské výrobky a nábytek.

Chemické sloučeniny získané z hrušně využívá i moderní průmysl – například aromatické estery obsažené v plodech se syntetizují pro použití v potravinových aditivech nebo aromatech. Vědecké výzkumy, například publikované ve Food Chemistry, potvrzují přítomnost širokého spektra flavonoidů a fenolových kyselin, které mohou mít protizánětlivé účinky a preventivní účinek vůči některým civilizačním chorobám.

Shrnutí

Hrušeň obecná (Pyrus communis) je nejen cenným ovocným stromem, ale i bohatým zdrojem přírodních chemických sloučenin využitelných v potravinářství, kosmetice i léčitelství. Její přirozený výskyt a nenáročné pěstování ji činí vhodnou i pro ekologická řešení ve venkovském prostoru. Významné složky jako flavonoidy, organické kyseliny či estery z ní činí látku s širokým spektrem využití a vysokým potenciálem pro budoucí výzkum i průmyslové aplikace.

Hrušeň obecná (Pyrus communis) můžete nalézt v následujících produktech

Prebiotický tuhý šampon s anti-pollution ochranou Dandruff Control - 50 g
Prebiotický tuhý šampon s anti-pollution ochranou Dandruff Control - 50 g
Detail produktu
Vyživující krém na ruce s pačuli BIO (50 ml) - s orientální dřevitou vůní
Vyživující krém na ruce s pačuli BIO (50 ml) - s orientální dřevitou vůní
Detail produktu
Raw Bio Opunciový olej roll-on 5 ml
Raw Bio Opunciový olej roll-on 5 ml
Detail produktu
Krém na ruce s verbenou BIO (50 ml) - s citrusovo-bylinkovou vůní
Krém na ruce s verbenou BIO (50 ml) - s citrusovo-bylinkovou vůní
Detail produktu
Bio Růžový krém omlazující 40 ml
Bio Růžový krém omlazující 40 ml
Detail produktu
Čisticí směs na difuzéry 30 ml
Čisticí směs na difuzéry 30 ml
Detail produktu

Kategorie Hledání Chat
TOPlist